Plasticosis: Μια ασθένεια που προκαλείται αποκλειστικά από πλαστικά

Ανακαλύφθηκε σε ένα είδος θαλασσοπουλιών.

Article featured image
Article featured image


Μια νέα ασθένεια που προκαλείται αποκλειστικά από πλαστικά ανακαλύφθηκε σε ένα είδος θαλασσοπουλιών.

Τα πτηνά που αναγνωρίστηκαν ότι πάσχουν από την ασθένεια, που ονομάζεται plasticosis, έχουν ουλές στο πεπτικό τους σύστημα από την κατάποση αποβλήτων, λένε επιστήμονες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο.

Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ίνωσης που προκαλείται από πλαστικά σε άγρια ζώα, λένε οι ερευνητές.

Η πλαστική ρύπανση γίνεται τόσο διαδεδομένη που οι ουλές εντοπίστηκαν σε διαφορετικές ηλικίες πτηνών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hazardous Materials.

Τα νεαρά πουλιά βρέθηκαν να έχουν την ασθένεια και πιστεύεται ότι οι νεοσσοί τρέφονταν με πλαστικά που τα έφερναν κατά λάθος στην τροφή οι γονείς.

Οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Δρ Alex Bond του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και της Δρ Jennifer Lavers, μελέτησαν ένα είδος θαλασσοπουλιών από το νησί Lord Howe της Αυστραλίας για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων του πλαστικού που καταναλώνεται και του πρώτου μέρους του στομάχου ενός πουλιού.

Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο πλαστικό είχε καταπιεί ένα πουλί, τόσο περισσότερες ουλές είχε. Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή διάσπαση των σωληνοειδών αδένων στον προκοιλιακό. Η απώλεια αυτών των αδένων μπορεί να κάνει τα πουλιά να γίνουν πιο ευάλωτα σε μολύνσεις και παράσιτα και να επηρεάσει την ικανότητά τους στην πέψη και την απορρόφηση κάποιων βιταμινών.

Οι ερευνητές ονόμασαν την ινωτική ασθένεια plasticosis για να καταστήσουν σαφές ότι προκλήθηκε από πλαστικό στο περιβάλλον.

Όταν τα πουλιά καταπίνουν μικρά κομμάτια πλαστικού, διαπίστωσαν ότι προκαλεί φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, η επίμονη φλεγμονή προκαλεί ουλές και παραμόρφωση των ιστών, επηρεάζοντας την πέψη, την ανάπτυξη και την επιβίωση.

Φυσικά υλικά που βρέθηκαν στο στομάχι των πτηνών, όπως η ελαφρόπετρα, δεν προκάλεσαν τα ίδια προβλήματα, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να χαρακτηρίσουν αυτήν την ασθένεια ως μια που προκαλείται ειδικά από πλαστικό.

Ο Bond, επικεφαλής επιμελητής για τα πτηνά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, είπε: «Ενώ αυτά τα πουλιά μπορούν να φαίνονται υγιή εξωτερικά, δεν τα πάνε καλά εσωτερικά. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη φορά που ο ιστός του στομάχου ερευνάται με αυτόν τον τρόπο και δείχνει ότι η κατανάλωση πλαστικού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο πεπτικό σύστημα αυτών των πτηνών».

Αν και οι επιστήμονες μελέτησαν μόνο ένα είδος πτηνού σε ένα μέρος του κόσμου, πιστεύουν ότι είναι πιθανό να επηρεάζονται περισσότερα είδη και λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουν πόσο διαδεδομένη είναι η plasticosis.

Λένε ότι η έκθεση όλων των οργανισμών στο πλαστικό είναι αναπόφευκτη, επειδή οι εκπομπές πλαστικών αυξάνονται και η πλαστική ρύπανση επικρατεί σε όλα τα περιβάλλοντα παγκοσμίως.

Καθώς αυτό το πρόβλημα έχει εμφανιστεί μόνο τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει μελετηθεί ευρέως. Οι ερευνητές είπαν: «Επιπλέον, η κατάποση πλαστικού έχει εκτεταμένες και σοβαρές συνέπειες, πολλές από τις οποίες μόλις αρχίζουμε να τεκμηριώνουμε και να παρατηρούμε».


Πηγή: Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ