Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης

Χθες Τετάρτη, πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι πλημμύρισαν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης με τα συνδικάτα να βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τον Γάλλο πρόεδρο.

Article featured image
Article featured image

Οι Γάλλοι γερουσιαστές ψήφισαν σήμερα Πέμπτη 9/3/ 2023 υπέρ της αύξησης της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης σε 64 από 62, μια πρώτη νίκη για τα σχέδια της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τα οποία προκάλεσαν διαμαρτυρίες και απεργίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Το νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, υπερψήφισε το άρθρο 7 της μεταρρύθμισης για την ηλικία συνταξιοδότησης με 201 ψήφους έναντι 115 κατά.

Η γαλλική ανώτερη Βουλή (Γερουσία) αναμένεται να εγκρίνει τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου μεταρρύθμισης αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Στη συνέχεια, θα υποβληθεί σε επιτροπή διαμεσολάβησης μεταξύ των νομοθέτων από τη Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση, την κατώτερη Βουλή του Κοινοβουλίου, την επόμενη εβδομάδα.

Η κατώτερη Βουλή δεν κατάφερε να συζητήσει το άρθρο 7 του νόμου κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συζήτησης 15 ημερών που χαρακτηρίστηκε από προσβολές και διενέξεις.

Βέβαια, η κυβέρνηση Μακρόν ελπίζει ότι οι συνταξιοδοτικές αλλαγές θα υιοθετηθούν από το Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, ο Μακρόν στερείται απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση και θα πρέπει να κερδίσει αρκετούς συντηρητικούς νομοθέτες ή να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές του εξουσίες για να παρακάμψει το Κοινοβούλιο.



Μετά την ψηφοφορία αριστεροί πολιτικοί εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους.

«Το όνομά σας θα μείνει για πάντα συνδεδεμένο με μια μεταρρύθμιση που θα γυρίσει τον χρόνο πίσω κατά σχεδόν 40 χρόνια», είπε στον υπουργό Εργασίας Ολίβιέ Ντισότ η σοσιαλίστρια Μονίκ Λουμπέν.

Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα έχουν δεσμευτεί να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση πραγματοποιώντας διαδηλώσεις και απεργίες.

Την Τετάρτη, πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι πλημμύρισαν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης με τα συνδικάτα να βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο Μακρόν.

francesenate5.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ