Τι είναι οι κοινωνικές επιχειρήσεις που ετοιμάζουν την είσοδό τους στην κυπριακή αγορά;

Μία νέα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική που αφορά όλους τους εργαζομένους.

Article featured image
Article featured image

Το κέρδος για μία επιχείρηση ήταν και παραμένει πάντα το ζητούμενο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια –κυρίως- μέσω ψηφισμάτων της ΕΕ, παρατηρούμε μια προσπάθεια για στροφή αυτού του μοντέλου σε μια διαφορετική κατεύθυνση θέτοντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο επίκεντρο.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για παράδειγμα, αποτέλεσμα ένα από το πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αυτής της πολιτικής, με τις διάφορες επιχειρήσεις να συμμετέχουν ή ακόμη και να δημιουργούν προγράμματα και ενέργειες για να βοηθήσουν κοινωνικές ομάδες ή να συνεισφέρουν στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Φαίνεται όμως πως πολλές χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να πάρουν αυτή την πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση των επιχειρήσεων ένα βήμα πιο κάτω, προωθώντας το μοντέλο των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Όπως διαβάζουμε στο Economy Today από τη δημοσιογράφο Χάρις Βωβού, η κοινωνική επιχειρηματικότητα βάζει ως προϋπόθεση τής λειτουργίας τής επιχείρησης την απόδοση μέρους του κέρδους της σε κοινωνικό σκοπό, τον οποίο θα έχει ορίσει στο καταστατικό της κατά την ίδρυσή της. Μια τέτοια επιχείρηση θα περιλαμβάνει επίσης στο καταστατικό της και την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες, αλλά και ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως αποφυλακισμένοι, κακοποιημένες γυναίκες, μετανάστες, περιθωριοποιημένοι νεαροί και άλλα.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πλέον σημαντικό μέρος της κοινωνικής οικονομίας, αποτελούν μια ειδική μορφή επιχειρηματικότητας και έχουν ως στόχο την επίτευξη κοινωνικών σκοπών, με την ευρύτερη έννοια του όρου, καθώς και τη δημιουργία κοινωνικής προστιθέμενης αξίας. Κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν ιδρυθεί σε διάφορες χώρες, όπως την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Σκωτία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τις Κάτω Χώρες.

Σήμερα σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο λειτουργούν κοινωνικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι καινοτόμες, με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και εργοδοτούν ανθρώπους, οι οποίοι θα ήταν αδύνατο να εργαστούν σε μια άλλη επιχείρηση, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα παράδειγμα ευρωπαϊκής κοινωνικής επιχείρησης είναι στη Γαλλία, όπου µία εταιρεία εφάρμοσε το 2004 μία πρωτοποριακή ιδέα παροχής υπηρεσιών πλυσίµατος αυτοκινήτων χωρίς νερό, µε βιοαποικοδοµήσιµα προϊόντα, χρησιµοποιώντας ανειδίκευτο προσωπικό ή περιθωριοποιηµένα άτοµα, προκειµένου να τα επανεντάξει στην αγορά εργασίας.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Economy Today, μέχρι σήμερα δεν έχουν ιδρυθεί κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς εκκρεμεί ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Διαβάστε το εκτενές ρεπορτάζ εδώ: https://bit.ly/40xPYs0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ