Τι ήταν τελικά τα πράσινα φώτα που εμφανίστηκαν στον ουρανό της Λεμεσού;

Μάλλον, ούτε αυτήν τη φορά μάς την «έκαναν» οι εξωγήινοι.

Article featured image
Article featured image


Φωτογραφίες και βίντεο που καταγράφουν ένα περίεργο πράσινο φως στον ουρανό της Λεμεσού τα ξημερώματα της Κυριακής κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα «κυπριακά» ΜΚΔ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το Sigmalive, μετά από επικοινωνία με τον Αστροφυσικό Χρύσανθο Φάκα, αναφέρθηκε πως δεν επρόκειτο για κάποιο ουράνιο σώμα, με τον ίδιο να τονίζει ότι υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το ένα αφορά τους δορυφόρους SpaceX του Ίλον Μασκ που έχουν ξαναεμφανιστεί στο παρελθόν και το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να αφορούσε κάποιο αεροπλάνο των Βρετανικών Βάσεων.

16429387633dd5.jpg



Σε σημερινή φιλοξενία του στο «Μεσημέρι και Κάτι», ο πρόεδρος του κυπριακού οργανισμού εξερεύνησης διαστήματος, Γιώργος Δανός, ανέφερε πως «κατά 90-95% δεν πρόκειται για εξωγήινους».

«Κατά καιρούς, πολίτες κυρίως στη Λεμεσό, έστειλαν παρόμοιες φωτογραφίες, με μια πράσινη δέσμη που παρέπεμπε σε λέιζερ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως πρόκειται για δορυφόρους που κάνουν μετρήσεις», είπε σχετικά με τις φωτογραφίες των αναγνωστών του Sigmalive.

16429384728659.jpg



«Αυτό που βλέπουμε ίσως να είναι οι γνωστοί δορυφόροι που κάνουν κάποιες μετρήσεις, μια υπηρεσία που αξιοποιείται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, ώστε ένας δορυφόρος να χρησιμοποιεί μια δέσμη πράσινου λέιζερ για να μπορεί να κάνει κάποιες μετρήσεις και κάπου - κάπου αυτή η δέσμη ξεχωρίζει όταν έχει συναντήσει κάποιο στρώμα της ατμόσφαιρας, συνήθως ένα σύννεφο και έτσι γίνεται ορατή. Ή υπάρχουν και κάποια όργανα στην επιφάνεια της Γης που χρησιμοποιούν το λέιζερ για να κάνουν κάποιες μετρήσεις για να μπορέσουν να διαμορφώσουν την παρατήρησή τους», ανέφερε ο κ. Δανός, ο οποίος στη συνέχεια διευκρίνισε επίσης πως η λάμψη δεν επρόκειτο για το φως κάποιας δισκοθήκης στην περιοχή.

Όπως επισημαίνει ο ειδικός, υπάρχουν πολλές νέες τεχνολογίες τις οποίες θα βλέπουμε στους ουρανούς πλέον, κάτι που δεν τον χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού όταν οι σκοτεινοί ουρανοί επηρεάζονται από ξένες λάμψεις, μπορούν να επηρεαστούν στη συνέχεια και κάποιες επιστημονικές, αστρονομικές παρατηρήσεις.



Σε ερώτηση σχετικά με το πόσοι δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, η απάντησή του ήταν δεκάδες χιλιάδες, με τον αριθμό να έχει αυξηθεί κατακόρυφα με όλους εκείνους τους δορυφόρους που στέλνουμε τον τελευταίο καιρό και ιδίως εκείνους του Ίλον Μασκ. Οι κίνδυνοι να υπάρξει κάποια σύγκρουση μεταξύ τους έχει αυξηθεί, και υπάρχουν μέτρα στα επίπεδα των διεθνών φορέων για να προσπαθήσουμε να απαλύνουμε το πρόβλημα της πιθανής σύγκρουσης δορυφόρων ή και αυτών που αποκαλούμε διαστημικά σκουπίδια.

Συνήθως τα σκουπίδια όταν επιστρέφουν στη Γη καίγονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, εκτός από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που κάποιες υπηρεσίες διαστήματος αφήνουν κάποια απομεινάρια πυραύλων να επιστρέψουν στη Γη, με παράδειγμα το περιστατικό με το πρόσφατο κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ισπανίας διότι υπήρχε κίνδυνος ένας κινέζικος πύραυλος να κάνει ζημιά σε αεροπλάνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ