Συλλογή κοσμημάτων που συνδέονται με τους Ναζί, βγαίνει σε δημοπρασία

Σε ποιαν ανήκαν, πώς αποκτήθηκαν και η (εξωφρενική) τιμή στην οποία αναμένεται να πωληθούν.

Article featured image
Article featured image

Σε δημοπρασία βγαίνουν κοσμήματα που ανήκουν σε αυστριακή δισεκατομμυριούχο, της οποίας ο Γερμανός σύζυγος είχε αποκτήσει την περιουσία του κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Παρά τα αιτήματα ισραηλιτικών οργανώσεων να ματαιωθεί η πώληση, σύμφωνα με το BBC ο οίκος δημοπρασιών Christie’s σκοπεύει να πουλήσει μέχρι το τέλος του έτους ολόκληρη τη συλλογή των 700 κοσμημάτων, η αξία των οποίων εκτιμάται σε περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια. Ένα μέρος της συλλογής είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο από την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα θα πωληθούν στα παραρτήματα του οίκου δημοπρασιών Christie’s στη Γενεύη και το Παρίσι.


Τα κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένων πανάκριβων κομματιών από σχεδιαστές του 20ού αιώνα, όπως οι Cartier, Bulgari και Van Cleef & Arpels, ανήκαν στη Χάιντι Χόρτεν, η οποία πέθανε πέρυσι σε ηλικία 81 ετών, με περιουσία 2,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ανάμεσα στα κύρια αντικείμενα θα είναι το διαμαντένιο δαχτυλίδι «Sunrise Ruby», που εκτιμάται στα 15-20 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε ο Christie’s. Τα κομμάτια που κυκλοφορούν περιλαμβάνουν και το διαμαντένιο κολιέ «Briolette of India», 90 καρατίων του Χάρι Γουίνστον.

230427111011-02-heidi-horten-auction.jpg



Η πώληση θα μπορούσε να επισκιάσει τα προηγούμενα ρεκόρ που είχε σημειώσει ο Christie’s στις πωλήσεις ακινήτων που ανήκαν στην ηθοποιό Ελίζαμπεθ Τέιλορ, το 2011, αλλά και στη συλλογή «Maharajas and Mughal Magnificence», το 2019, οι οποίες ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 ανέφερε ότι ο σύζυγος της Χάιντι Χόρτον, Χέλμουτ Χόρτον, ο οποίος πέθανε στην Ελβετία το 1987, ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος πριν διαγραφεί.


Το 1936, τρία χρόνια μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία της Γερμανίας, ο Χόρτεν ανέλαβε την κλωστοϋφαντουργική εταιρεία Alsberg, με έδρα στη δυτική πόλη Ντούισμπουργκ, αφού οι Εβραίοι ιδιοκτήτες της τράπηκαν σε φυγή. Αυτή ήταν η πρώτη από τις πολλές εβραϊκές επιχειρήσεις που απέκτησε υπό την κυριαρχία των Ναζί. Το πολυκατάστημά του Horten AG έγινε ένα από τα μεγαλύτερα στη Γερμανία. Αργότερα, ανέλαβε πολλά άλλα καταστήματα που ανήκαν σε εβραίους ιδιοκτήτες πριν από τον πόλεμο.

230427110333-01-heidi-horten-auction.jpg



Εβραϊκές οργανώσεις καταδικάζουν την πώληση των κοσμημάτων, τα οποία αποκτήθηκαν από την υπεξαίρεση των περιουσιών των Εβραίων, κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. «Αυτή η πώληση είναι ανήθικη», δήλωσε ο Γιοναθάν Αρφί, πρόεδρος του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF). «Όχι μόνο τα κεφάλαια που επέτρεψαν την αγορά αυτών των κοσμημάτων προήλθαν εν μέρει από το πλιάτσικο στην εβραϊκή περιουσία που διεξήγαγε η ναζιστική Γερμανία, αλλά και η δημοπρασία αυτή προορίζεται επίσης για τη χρηματοδότηση ενός ιδρύματος με αποστολή να διαφυλάξει το όνομα ενός πρώην Ναζί για τις επόμενες γενιές», τόνισε.


Το Κέντρο Simon Wiesenthal (SWC), μια εβραϊκή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, διαμηνύοντας ότι ο οίκος Christie’s θα πρέπει να αναστείλει αυτή τη δημοπρασία, μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης έρευνα για τη σύνδεση με τα αποκτήματα της ναζιστικής εποχής.


«Τα δισεκατομμύρια των Χόρτεν που χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση αυτής της συλλογής των πανάκριβων κοσμημάτων ήταν το άθροισμα των κερδών από τη ναζιστική “αριανοποίηση” των εβραϊκών πολυκαταστημάτων», έγραφε σε μία τελευταία επιστολή προς τον οίκο δημοπρασιών η εβραϊκή οργάνωση.


Η «αριανοποίηση» ήταν ένας όρος που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να οικειοποιηθούν την περιουσία των Εβραίων, καθώς επίσης και να τους αποκλείσουν, κατόπιν, από τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους.

230427111019-03-heidi-horten-auction.jpg



Παράλληλα και η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η δημοπρασία θα πρέπει «να τεθεί σε αναμονή μέχρι να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για να προσδιοριστεί ποιο μέρος αυτού του πλούτου προήλθε από θύματα των Ναζί». Ο οίκος Christie’s θα πρέπει στη συνέχεια να κατευθύνει τα πλούτη του Χόρτεν «στους άπορους και ανήμπορους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι είναι ακόμα ανάμεσά μας και στα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφηγούνται τις ιστορίες τους», πρόσθεσε η επιτροπή.


«Το ίδρυμα και ο οίκος Christie’s γνωρίζουν ότι όλα τα έσοδα πηγαίνουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που αφορούν την προστασία και την πρόνοια των άπορων παιδιών, την ιατρική έρευνα και την πρόσβαση στις τέχνες», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Ραούλ Καντάκια, επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών Christie’s για τις πωλήσεις κοσμημάτων. «Πιστεύουμε ότι τα έσοδα από την πώληση θα κάνουν καλό εν τέλει και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να αναλάβουμε το έργο», πρόσθεσε.

65569612_906.jpg



Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ