Σε ποιες χώρες στον κόσμο είναι πιο πιθανόν οι άνδρες να ουρούν καθιστοί;

Εντάξει, δεν είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν την πληροφορία, αλλά έγινε μια σχετική έρευνα και έχουμε τα αποτελέσματά της.

Article featured image
Article featured image

Οι φωνές που υποστηρίζουν ότι οι άνδρες πρέπει να κάθονται για να ουρήσουν αυξάνονται. Ορισμένοι ειδικοί μάλιστα, λένε ότι είναι καλό για την υγεία… και τις οικογενειακές οδοντόβουρτσες! Ωστόσο, σε ποιες χώρες οι άνδρες τείνουν να ακολουθούν αυτήν τη συμβουλή;


Νέα στοιχεία από τη βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων, YouGov, αποκάλυψαν σε ποιες χώρες είναι πιο πιθανόν οι άνδρες να ουρούν καθιστοί. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν άνδρες από 13 χώρες, στους οποίους ζητήθηκε να αναφερθούν στις συνήθειές τους στο μπάνιο με την έρευνα να αποκαλύπτει ένα έντονο χάσμα μεταξύ των καθιστών και των μη καθιστών σε όλο τον κόσμο.



Οι Γερμανοί «sitzpinklers»


Οι Γερμανοί άνδρες είναι πιο πιθανόν να ουρούν καθιστοί - κατατάσσονται πρώτοι τόσο στην Ευρώπη όσο και ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία από τη YouGov διαπίστωσαν ότι οι Γερμανοί προτιμούν να κατουρούν καθιστοί, με το 62% να λέει ότι το κάνει «κάθε φορά» ή «τις περισσότερες φορές» - ενώ μόλις 10% ανέφεραν ότι δεν το κάνουν «ποτέ». Οι Σουηδοί άνδρες κατατάσσονται δεύτεροι ανάμεσα στους Ευρωπαίους με ποσοστό 50%, ενώ ακολουθούν οι Δανοί και οι Γάλλοι.

ourisi.PNG
H κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών.



Τα δεδομένα της YouGov εξέτασαν επίσης χώρες έξω από την Ευρώπη σε μέρη όπως η Ασία, η Νότια Αμερική και η Ωκεανία.

Εξετάζοντας τα μέρη ανά τον κόσμο όπου οι άντρες κάθονται «πάντα» για να ουρήσουν, η Αυστραλία είναι η επόμενη χώρα, μετά τη Γερμανία, που υιοθετεί αυτήν την πρακτική, με ποσοστό 25% των ανδρών να δηλώνουν ότι ουρούν «πάντα» καθιστοί.

Μερικοί από τους χειρότερους «παραβάτες» ήταν στην Πολωνία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μόνο το 27% και το 24% των ανδρών αντίστοιχα απάντησαν ότι ουρούν καθισμένοι. Εκτός Ευρώπης και τελευταίοι στην κατάταξη είναι οι Μεξικανοί, οι οποίοι ανέφεραν σε ποσοστό 36% ότι δεν ουρούν «ποτέ» καθιστοί, με μόλις 6% να δηλώνουν ότι ουρούν «πάντα» καθήμενοι.

Captureourisi.PNG



Έξτρα πληροφορία: στη Γερμανία, οι άνδρες που ουρούν καθιστοί είναι γνωστοί ως «sitzpinklers» που σημαίνει κάποιον που κάθεται ενώ ουρεί. Μάλιστα, υπάρχουν έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της χώρας για το αν οι άνδρες πρέπει να κάθονται ή να στέκονται κατά την ούρηση, ενώ ορισμένες δημόσιες τουαλέτες έχουν πινακίδες που απαγορεύουν την όρθια ούρηση.


Ο ρόλος της ηλικίας

Η YouGov ανέφερε ότι τα αποτελέσματά της προκάλεσαν ορισμένες «αισθητές διαφορές γενεών».

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι Γερμανοί άντρες ηλικίας 55 ετών και άνω είναι ιδιαίτερα πιθανόν να κάθονται πάντα για να ουρήσουν (49%) σε σύγκριση με το 28% των συμπατριωτών τους, ηλικίας 18-34 ετών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μοτίβο αντιστρέφεται. Οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανόν από τους νεότερους άνδρες να πουν ότι «ποτέ» δεν κάθονται για να ουρήσουν, με ποσοστό 40% έναντι 23%.

Το ίδιο ισχύει στην Αυστραλία (38% έναντι 24%) και στις ΗΠΑ (35% έναντι 21%).

φφCapture.PNG


Ορισμένοι φεμινιστικοί κύκλοι λένε ότι το να κάθονται οι άνδρες για να κατουρήσουν δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό προς τις γυναίκες, καθώς οι ιδέες της πατριαρχίας ενθαρρύνουν τους άνδρες να συμπεριφέρονται πιο απρόσεκτα στο μπάνιο.

Συντηρητικοί κύκλοι, ωστόσο, τείνουν -δυστυχώς- να ισχυρίζονται ότι η πρακτική της καθιστής ούρησης αντιπροσωπεύει μια «εξημέρωση» των ανδρών, με τα πιο «αρρενωπά» χαρακτηριστικά τους να καταπιέζονται σε βάρος των πιο «γυναικείων συμπεριφορών».



Οφέλη για την υγεία (και όχι μόνο)


Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθιστή ούρηση είναι καλύτερη για την υγεία των ανδρών. Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λέιντεν ανακάλυψαν το 2014 ότι η εν λόγω πρακτική βοηθούσε την ουροδόχο κύστη να αδειάσει γρηγορότερα και πληρέστερα - κάτι που είναι ευεργετικό για όσους έχουν προβλήματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και διευρυμένο προστάτη.

«Η καθιστή θέση κένωσης είναι προτιμότερη από την όρθια», έγραψαν χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν επίσης, πολλά επιχειρήματα ότι το να ουρεί ένας άνδρας καθήμενος, είναι καλύτερο για την ψυχική υγεία, δίνοντας στους άνδρες χρόνο να κάνουν μια παύση και να συλλογιστούν σε έναν ήσυχο χώρο.

Η πρακτική της καθιστής κένωσης είναι επίσης, καλύτερη και για την υγιεινή ενός νοικοκυριού, εξαλείφοντας την πιθανότητα να πέσουν τα ούρα στο πάτωμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο Tadd Truscott, ένας Αμερικανός μηχανολόγος μηχανικός, λέει ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος να καταλήξουν τα ούρα σε κοντινές οδοντόβουρτσες, λόγω των «σταγονιδίων του δορυφόρου» που εκτοξεύονται σε «πολύ μεγάλες γωνίες».

Ενώ τα ούρα είναι ως επί το πλείστον αποστειρωμένα, λέει ότι «τα σταγονίδια είναι αρκετά ικανά να φιλοξενούν βακτήρια», όπως το E. coli από τα κόπρανα.


Με πληροφορίες από Euronews, YouGov

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ