Πέθαναν 3 από τα πρώτα τσιτάχ που γεννήθηκαν στην Ινδία μετά από 70 χρόνια

Τα σκότωσε η ζέστη.

Article featured image
Article featured image


Δύο μικρά τσιτάχ έχασαν τη ζωή τους και ένα τρίτο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση
σε εθνικό πάρκο στο κρατίδιο Madhya Pradesh της Ινδίας. Ένα ακόμη μικρό πέθανε στο εθνικό πάρκο την Τρίτη.

Τα μικρά ήταν τα πρώτα που γεννήθηκαν στην Ινδία εδώ και πάνω από 70 χρόνια, αφού τα ζώα είχαν κηρυχθεί επισήμως εξαφανισμένα από τη χώρα. Ένα θηλυκό τσιτάχ που μεταφέρθηκε πέρυσι από τη Ναμίμπια στην Ινδία τα είχε φέρει στον κόσμο τον Μάρτιο.



Μετά από αυτό, η «μαμά» και τα μικρά της τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ανέφεραν οι αρχές του πάρκου σε δελτίο Τύπου. Η θερμοκρασία στο πάρκο είχε φτάσει σχεδόν τους 47 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη και τα μικρά δεν φαινόταν να βρίσκονται σε «φυσιολογική κατάσταση», ανέφεραν.

Ήταν αδύναμα, λιποβαρή και εξαιρετικά αφυδατωμένα. Εν τέλει, τα δύο πέθαναν την Πέμπτη παρά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διάσωσή τους, ανέφεραν οι αρχές του πάρκου. Το τελευταίο νεογέννητο της γέννας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και υποβάλλεται σε θεραπεία, είπαν.

Να θυμίσουμε πως τα τσιτάχ κηρύχθηκαν επισήμως εξαφανισμένα από την ινδική κυβέρνηση το 1952. Επανεντάχθηκαν στη χώρα πέρυσι στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος επανένταξης για την ανασύσταση του είδους.

Οι ειδικοί της άγριας ζωής είχαν χαιρετίσει την επανεισαγωγή του ζώου, αλλά ορισμένοι προειδοποίησαν επίσης για τους πιθανούς κινδύνους για αυτά από άλλα αρπακτικά και τη μη ύπαρξη αρκετής λείας.

Οκτώ τσιτάχ μεταφέρθηκαν από τη Ναμίμπια στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ 12 μεταφέρθηκαν από τη Νότια Αφρική τον Φεβρουάριο του 2023.

Από αυτά, τρία τσιτάχ πέθαναν τους τελευταίους δύο μήνες. Ο θάνατος των τριών μικρών ανεβάζει τον απολογισμό σε έξι.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ