«Αν η επόμενη γενιά υποφέρει από άγχος, τότε είναι καθήκον μας να τη βοηθήσουμε»

Ο Ανδρέας Δημητρίου, εμπνευστής του βιβλίου «History's Superheroes», εξηγεί στη CITY πώς αυτό το καινοτόμο εγχείρημα επιχειρεί να καλλιεργήσει στα παιδιά σημαντικές δεξιότητες, οι οποίες θα τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Article featured image
Article featured image

Από τον Χαράλαμπο Παναγιώτου


Πολλά βιβλία φτάνουν κάθε χρόνο στις βιβλιοθήκες των παιδιών. Συγγραφείς και εικονογράφοι ανά το παγκόσμιο δημιουργούν συναρπαστικούς «κόσμους» για τους μικρούς αναγνώστες, θέλοντας να τους προσφέρουν τη συντροφιά ενός καλού βιβλίου.


Έναν τέτοιο, υπέροχο κόσμο επιχειρεί να δημιουργήσει και το βιβλίο «History's Superheroes». Ένα καινοτόμο εγχείρημα, έμπνευσης του εκπαιδευτικού Ανδρέα Δημητρίου, το οποίο ήρθε να αλλάξει τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας. Πρόκειται ουσιαστικά, για ένα «πειραγμένο» βιβλίο, απευθυνόμενο σε παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω, το οποίο έχει θέσει ως βασικό στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη αρετών και δεξιοτήτων, όπως η ενσυναίσθηση, η γενναιοδωρία, η επιμονή και η αποφασιστικότητα.


Μέσω ενός διασκεδαστικού τρόπου εκμάθησης της ιστορίας, το βιβλίο έχει σχεδιαστεί και δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή, να εξερευνούν, αλλά και να αναλύουν εμπνευστικά ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία από δέκα εξέχουσες ιστορικές προσωπικότητες. Από τη συμπόνια του Μαχάτμα Γκάντι μέχρι τη γενναιοδωρία της πριγκίπισσας Νταϊάνα και από την επιμονή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έως την αποφασιστικότητα της Ελέανορ Ρούσβελτ, το βιβλίο οδηγεί τους μικρούς του αναγνώστες σε ένα συναρπαστικό διαδραστικό ταξίδι μέσα από την ιστορία.

pic1.png


Αν η επόμενη γενιά υποφέρει από άγχος τότε είναι καθήκον των εκπαιδευτικών να βοηθήσουν. Αυτή η πεποίθηση με οδήγησε στην ιδέα ότι πρέπει επιτέλους να συνδυαστούν άμεσα τα σχολικά μαθήματα μαζί με την καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η αυτοπεποίθηση, η αποφασιστικότητα και η ενσυναίσθηση.



Ποια ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία ενός τέτοιου βιβλίου;


Θυμάμαι πολύ ξεκάθαρα τη μεγάλη εντύπωση που μου έκανε όταν διοργανώναμε έναν διαγωνισμό public speaking στο σχολείο μας, όπου οι μαθητές είχαν το ελεύθερο να επιλέξουν όποιο θέμα ήθελαν για την ομιλία τους και η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών είχε επιλέξει να μιλήσει για το άγχος και το στρες που βίωνε καθημερινά. Μαθητές 12, 13 και 14 χρονών έβγαιναν ο ένας μετά τον άλλο και εξηγούσαν ότι υποφέρουν από κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. Θυμάμαι μάλιστα, μια μαθήτρια 14 χρονών, ολοκόκκινη, με τρεμάμενη φωνή να λέει στην ομιλία της, ότι αυτό που κάνει τώρα το είχε συζητήσει πολλάκις με τον ψυχολόγο της και παρόλο που βίωνε τεράστιο άγχος μόνο στη σκέψη να βγει να μιλήσει μπροστά σε κοινό, αποφάσισε να το κάνει γιατί ήξερε ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει.

Βλέποντας όλα αυτά να εκτυλίσσονται μπροστά μου, θυμάμαι να σκέφτομαι: «μήπως τελικά τα μαθήματα που οι καθηγητές διδάσκουμε καταντούν αχρείαστα;». Αν η επόμενη γενιά υποφέρει από άγχος τότε είναι καθήκον των εκπαιδευτικών να βοηθήσουν. Αυτή η πεποίθηση με οδήγησε στην ιδέα ότι πρέπει επιτέλους να συνδυαστούν άμεσα τα σχολικά μαθήματα μαζί με την καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η αυτοπεποίθηση, η αποφασιστικότητα και η ενσυναίσθηση που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.



Πώς έγινε εφικτή η πραγματοποίηση του εγχειρήματος;


Το όλο πρότζεκτ ξεκινά μέσω πανδημίας όταν όλοι μας είχαμε κλειστεί στα σπίτια μας και είχαμε περισσότερο χρόνο να περάσουμε με την οικογένειά μας. Πολλοί γονείς τότε μού είχαν ζητήσει εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο να μπορούσαν να συμπλήρωναν σπίτι με τα παιδιά τους και να ήταν όμως ταυτόχρονα όσο γινόταν πιο διαδραστικό και διασκεδαστικό. Εξαιτίας αυτής της ανάγκης ξεκίνησα και εγώ να δημιουργώ διαδραστικές δραστηριότητες, μέσω των οποίων τα παιδιά θα μπορούσαν να λάβουν γνώση, παίζοντας και αναπτύσσοντας σημαντικές δεξιότητες. Το τέλος αυτής της περιόδου με βρήκε με έναν μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων στο αρχείο μου με αποτέλεσμα να ξεκινήσω να δημιουργώ θεματικά βιβλία δραστηριοτήτων και να τα ανεβάζω online, όπου και αντιλήφθηκα ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη για τέτοιου είδους υλικό. Να αναφέρω μόνο ότι τα συγκεκριμένα βιβλία δραστηριοτήτων έχουν γίνει downloaded 2000 φορές.

Πλέον αυτά τα βιβλία δραστηριοτήτων μπορεί να τα βρει κανείς στη σελίδα: TellusMind.com. Το βιβλίο «History’s Superheroes» είναι ένα από αυτά τα βιβλία δραστηριοτήτων που μετεξελίχθηκε σε βιβλίο 140 σελίδων διδασκαλίας της Ιστορίας μαζί και με την καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η συμπόνια, η γενναιοδωρία, η ενσυναίσθηση και η αυτοπεποίθηση.

Θυμάμαι πολύ ξεκάθαρα τη μεγάλη εντύπωση που μου έκανε όταν διοργανώναμε έναν διαγωνισμό public speaking στο σχολείο μας, όπου οι μαθητές είχαν το ελεύθερο να επιλέξουν όποιο θέμα ήθελαν για την ομιλία τους και η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών είχε επιλέξει να μιλήσει για το άγχος και το στρες που βίωνε καθημερινά. Μαθητές 12, 13 και 14 χρονών έβγαιναν ο ένας μετά τον άλλο και εξηγούσαν ότι υποφέρουν από κρίσεις πανικού και κατάθλιψη.



Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι «σούπερ ήρωες» του βιβλίου;


Το βιβλίο συγκεντρώνεται σε 10 εξέχουσες προσωπικότητες του παγκόσμιου γίγνεσθαι που βοήθησαν την ανθρωπότητα με έναν ουσιαστικό τρόπο να βελτιωθεί. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτών των προσωπικοτήτων αλλά και τα επιτεύγματά τους είναι σίγουρα κάποια από τα κριτήρια αυτής της επιλογής. Από τη μία, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτών των προσωπικοτήτων τούς επέτρεψε να αναπτύξουν δεξιότητες και αρετές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιληφθούν βασικές έννοιες της ανθρώπινης φύσης. Από την άλλη, τα επιτεύγματα αυτών των προσωπικοτήτων που έχουν να κάνουν με ανθρώπινα δικαιώματα και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν βασικές έννοιες της Ιστορίας.

pic2.jpg



Πρακτικά, πώς αυτό το βιβλίο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που αναφέρατε πιο πάνω;


Το «History’s Superheroes» έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει στον μαθητή να εξερευνήσει στοιχεία του χαρακτήρα σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων μέσα από συναρπαστικές αληθινές ιστορίες και να οραματιστεί τη ζωή και τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσουν αυτοί οι ήρωες μέσα από πολύχρωμα κόμικς. Επιπλέον, ο μαθητής καλείται να συμπληρώσει δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη ζωή αυτών των ηρώων και τη δική τους καθημερινότητα, έτσι ώστε να καλλιεργήσει αρετές παρόμοιες με αυτές των Υπερ-Ηρώων.



Πιστεύετε ότι λείπουν από την εποχή μας ή από τους ανθρώπους της εποχής μας αυτές οι αρετές; Και αν ναι, πού οφείλεται αυτό;


Οι άνθρωποι κάθε εποχής καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και να λύσουν προβλήματα που αφορούν την κοινότητά τους ή και ολόκληρη την κοινωνία. Κάθε φορά που ένας άνθρωπος αποφασίζει με απόλυτη ειλικρίνεια να αφήσει κάτι από τον εαυτό του με σκοπό να επιτύχει κάτι ομορφότερο για το κοινό καλό, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι αρετές υπάρχουν και σε ανθρώπους της εποχής μας. Για να υπάρξουν όμως τέτοιοι άνθρωποι το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να προβάλουμε παραδείγματα τέτοιων ανθρώπων στο μάθημα της Ιστορίας και να εξηγούμε πώς ωφέλησαν τελικά αυτές οι προσπάθειες ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Το βιβλίο συγκεντρώνεται σε 10 εξέχουσες προσωπικότητες του παγκόσμιου γίγνεσθαι που βοήθησαν την ανθρωπότητα με έναν ουσιαστικό τρόπο να βελτιωθεί. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτών των προσωπικοτήτων, αλλά και τα επιτεύγματά τους είναι σίγουρα κάποια από τα κριτήρια αυτής της επιλογής.



Πώς μπορεί κανείς να προμηθευτεί το βιβλίο;


Εξαιτίας της πρωτοποριακής δομής και ιδέας του βιβλίου «History’s SuperHeroes», το βιβλίο αυτό θα εκδοθεί και θα κυκλοφορήσει μέσα από την παγκοσμίου φήμης πλατφόρμα του Kickstarter, όπου χρηματοδοτούνται καινοτόμες ιδέες. Το βιβλίο θα διατίθεται τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. To Kickstarter campaign για το History's Superheroes θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023. Εάν επιθυμεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο μπορεί να πατήσει σε αυτό το link, να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια και να παραγγείλει το βιβλίο σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που θα έχει όταν εκδοθεί και κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία.



Διαβάζουν τα παιδιά βιβλία σε μια εποχή που κυριαρχείται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τις οθόνες;


Θεωρώ ότι σε κάθε εποχή θα υπάρχει αγάπη προς το βιβλίο. Εξαιτίας όμως της εποχής μας που κυριαρχείται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πράγματι έγινε δυσκολότερη η ανάπτυξη της συνήθειας του «διαβάζω ένα βιβλίο». Γι’ αυτό τον λόγο στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο σημαντικό η συγγραφή καλών βιβλίων που ανταποκρίνονται στις δυσκολίες και τις προκλήσεις του καιρού μας.

Θεωρώ ότι σε κάθε εποχή θα υπάρχει αγάπη προς το βιβλίο. Εξαιτίας όμως της εποχής μας που κυριαρχείται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πράγματι έγινε δυσκολότερη η ανάπτυξη της συνήθειας του «διαβάζω ένα βιβλίο».



Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι είναι καλό να επιλέγονται τα βιβλία που διαβάζουν τα παιδιά;


Το να είσαι παιδί είναι μια πολύ μαγική αίσθηση αφού κατά βάθος γνωρίζεις ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχεις «ανακαλύψει» ακόμα. Αυτή η αίσθηση τρέφεται από παιχνίδι, περιπέτεια, κάθε τι καινούργιο και οτιδήποτε έχει να κάνει με τη φύση. Αυτή η αίσθηση πρέπει να τραφεί και να καλλιεργηθεί με τέτοιο τρόπο που να οδηγήσει τα παιδιά στην απόκτηση ουσιαστικής και εύχρηστης γνώσης, αλλά και δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν το παιδί να μετατραπεί σε έναν ενήλικα με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το ποιος είναι. Όλα αυτά πρέπει να έχουμε κατά νου όταν επιλέγουμε βιβλία για τα παιδιά μας.

H.png

Κάθε φορά που ένας άνθρωπος αποφασίζει με απόλυτη ειλικρίνεια να αφήσει κάτι από τον εαυτό του με σκοπό να επιτύχει κάτι ομορφότερο για το κοινό καλό, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι αρετές υπάρχουν και σε ανθρώπους της εποχής μας.



Ποιο είναι το feedback που λαμβάνετε από γονείς για το εγχείρημά σας;


To feedback είναι πολύ σημαντικό για εμάς, αφού μέχρι τώρα ό,τι δημιουργήθηκε είχε άμεση σχέση και επαφή από την πρώτη μέρα με τους γονείς των παιδιών αλλά και τα ίδια τα παιδιά. Γι’ αυτόν τον λόγο διατηρούμε ένα Viber Group που σκοπό έχει να μοιράζεται καθημερινά τέτοιου είδους δραστηριότητες με τους γονείς των παιδιών με μόνο σκοπό να λαμβάνουμε άμεσο feedback για τις δραστηριότητες που δημιουργούμε. Έτσι με σιγουριά μπορώ να πω ότι μέχρι τώρα το feedback που έχουμε λάβει από γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς είναι πολύ εμψυχωτικό και ελπιδοφόρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ