Διεθνή
Ξανά στους δρόμους του Ιράν η Αστυνομία Ηθών για να επιβάλει τον νόμο για τη μαντήλα
Πόσο Μεσαίωνα να αντέξουμε;
Δέκα μήνες μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι, η οποία πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά τη σύλληψή της από τη διαβόητη «αστυνομία ηθικής» για μη υπακοή στους ενδυματολογικούς κανόνες, το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν επαναφέρει τις περιπολίες του συγκεκριμένου σώματος, στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων πόλεων. Οι αστυνομικοί θα περιπολούν στους δρόμους πεζή και με καταδρομικά φορτηγά.
Ο θάνατος της Αμίνι είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα και οι περιπολίες είχαν ανασταλεί, ωστόσο, οι αρχές συνέχισαν την καταστολή των γυναικών που αψηφούσαν το χιτζάμπ με διαφορετικούς τρόπους. Τον Απρίλιο, ο αρχηγός της αστυνομίας του Ιράν είπε ότι σε περίπτωση που κάμερες παρακολούθησης δείξουν γυναίκες που να έχουν χαλαρά καλυμμένο το κεφάλι τους μέσα στο αυτοκίνητό τους, θα τους κατασχόταν το όχημα και θα μπορούσαν να οδηγηθούν στο δικαστήριο.
Παρ' όλα αυτά, τα σκληροπυρηνικά ισλαμικά στοιχεία της κυβέρνησης και της κοινωνίας απαιτούσαν να αρχίσουν ξανά οι περιπολίες. Έτσι, εκπρόσωπος της ιρανικής αστυνομίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή, ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν και πάλι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως μεταφέρει το BBC.
Σύμφωνα με τον νόμο της Σαρία που ισχύει στο Ιράν, οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ (μαντήλα) και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα, προκειμένου να κρύβουν το σώμα τους. Επιφορτισμένη με την αυστηρή τήρηση των κανόνων αυτών και τη σύλληψη των γυναικών που θεωρούν ότι είναι ντυμένες «απρεπώς», είναι η αστυνομία ηθικής. Στις περιπολίες τους, οι αστυνομικοί πρώτα θα «προειδοποιούν» τις γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, όπως είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Εάν εκείνες παρακούσουν τις οδηγίες, τότε η αστυνομία θα προβαίνει σε «δέουσες πράξεις», δηλαδή σε συλλήψεις, συμπλήρωσε
Η αστυνομία ηθικής είχε συλλάβει τον περασμένο Σεπτέμβριο τη Μάχσα Αμίνι, η οποία είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη με την οικογένειά της, επειδή φορούσε με λάθος τρόπο τη μαντήλα, αφήνοντας εκτεθειμένα λίγα από τα μαλλιά της. Την πήγαν στα κρατητήρια για να τη «συμμορφώσουν». Όταν η κοπέλα πέθανε, διέρρευσαν πληροφορίες ότι οι αστυνομικοί την είχαν τραυματίσει με γκλομπ στο κεφάλι και της το είχαν χτυπήσει με δύναμη στο όχημά τους.
Ο θάνατός της εξόργισε εκατομμύρια Ιρανούς και οδήγησε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων σχεδόν 600 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ενώ το καθεστώς προέβη και σε αρκετές εκτελέσεις.
Στους μήνες που ακολούθησαν το συμβάν, πολλές γυναίκες σταμάτησαν να φορούν μαντήλα, σε μια πρωτοφανή κίνηση αμφισβήτησης του θεοκρατικού καθεστώτος - την ίσως μεγαλύτερη από την επανάσταση του 1979. Οι αρχές αντέδρασαν άμεσα, προβαίνοντας ακόμη και σε κλείσιμο επιχειρήσεων, εάν οι εργαζόμενες σε αυτές δεν φορούσαν μαντήλα.
Παρά τις διαμαρτυρίες, πολλοί άνθρωποι στο Ιράν υποστηρίζουν ακόμη τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες. Κάποιοι φαίνεται να πιστεύουν ότι το καθεστώς δεν θα μπορέσει να επαναφέρει την υποχρεωτικότητα της μαντήλας στα επίπεδα που ήταν πριν, καθώς η ανυπακοή είναι μαζική. Με την επαναφορά της αστυνομίας ηθικής στους δρόμους, υπάρχουν φόβοι για νέο κύκλο επεισοδίων και βίας.
Με πληροφορίες από BBC, Bloomberg