Τι κρύβεται πίσω από το «Δεν είμαι ρομπότ»;

Η απάντηση, αν ισχύει, δεν είναι και τόσο αθώα.

Article featured image
Article featured image


Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι σημαίνει στην πραγματικότητα το «Δεν είμαι ρομπότ» που μας ζητούν ολοένα και περισσότερες ιστοσελίδες να πατήσουμε;

Κι όμως υπάρχει απάντηση και… δεν είναι τόσο αθώα, όσο μπορεί να πιστεύει κανείς.

Σε ένα παλιό επεισόδιο της εκπομπής QI του BBC, το οποίο σχολιάστηκε στο TikTok, η Sandi Toksvig λέει στους καλεσμένους Alan Davies, David Mitchell, Maisie Adams και Holly Walsh ότι κάνοντας κλικ στο κουτάκι ο ιστότοπος ελέγχει πράγματα όπως το ιστορικό περιήγησής σας στο διαδίκτυο για να διαπιστώσει αν είστε πραγματικό πρόσωπο ή όχι.


Τι πραγματικά σημαίνει…

«Το να κάνετε κλικ στο κουτάκι δεν είναι το ζητούμενο. Ο αλγόριθμος αναλύει το πώς συμπεριφερθήκατε πριν τσεκάρετε το κουτάκι», δήλωσε η Toksvig.

«Έτσι, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να σας πω όλες τις λεπτομέρειες επειδή το κρατούν μυστικό επειδή δεν θέλουν οι άνθρωποι να προσπαθούν να εξαπατήσουν το τεστ, αλλά σε γενικές γραμμές, τσεκάρεις το κουτάκι και ζητείται από τον ιστότοπο να ελέγξει το ιστορικό περιήγησής σου.

»Έτσι, ας πούμε, για παράδειγμα, ότι πριν τσεκάρετε το κουτάκι παρακολουθήσατε μερικά βίντεο με γάτες και κάνατε like σε ένα tweet για την Greta Thunberg, ελέγξατε τον λογαριασμό σας στο Gmail πριν πιάσετε δουλειά – όλα αυτά τους κάνουν να πιστεύουν ότι πρέπει να είστε άνθρωπος», πρόσθεσε.



Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην πολιτική απορρήτου της Google για το reCAPTCHA, η οποία αναφέρει μόνο ότι το reCAPTCHA συλλέγει πληροφορίες υλικού και λογισμικού, όπως δεδομένα συσκευής και εφαρμογών, καθώς και τα αποτελέσματα των ελέγχων ακεραιότητας και αποστέλλει αυτά τα δεδομένα στην Google για ανάλυση. Επομένως, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς το reCAPTCHA χρησιμοποιεί το ιστορικό περιήγησής σας ή σε ποια δεδομένα έχει πρόσβαση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ