Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά να εντοπιστούν μωρά που είχε κλέψει η χούντα της Αργεντινής

Επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983) είχαν αρπαχθεί και δοθεί για υιοθεσία περίπου 500 μωρά, οι μητέρες των οποίων αντιστέκονταν στο καθεστώς και σε πολλές περιπτώσεις εκτελέστηκαν μετά τη γέννα.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Ο γιος ή η κόρη της Alicia Isabel Pérez και του Juan Mario Astorga. Το παιδί τους γεννήθηκε και απήχθη από τις στρατιωτικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 1976.


Τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η στρατιωτική χούντα της Αργεντινής είχε αρπάξει περίπου 500 μωρά και τα είχε δώσει για υιοθεσία. Οι μητέρες τους ήταν όλες γυναίκες που αντιστέκονταν στο καθεστώς και σε πολλές περιπτώσεις εκτελέστηκαν μετά τη γέννα. Πολλά από τα παιδιά κατέληξαν σε οικογένειες υψηλόβαθμων στρατιωτικών ή στους φίλους τους. Σήμερα, η Τεχνητή Νοημοσύνη προσπαθεί να υποθέσει πώς είναι αυτά τα παιδιά ως ενήλικες, προκειμένου να αποκαλυφθεί η πραγματική τους ταυτότητα.

Η δικτατορία διήρκεσε από το 1976 ως το 1983 και φέτος κλείνουν 40 χρόνια από τη λήξη της. Σε αυτά τα χρόνια, μόλις 132 από τα παιδιά έχουν αναγνωριστεί και έχουν επανενωθεί με τους επιζήσαντες γονείς ή παππούδες τους, σύμφωνα με τους Times.

morf.png
Ο γιος ή η κόρη της Beatriz Haydée Neuhaus και του Juan Francisco Martinis, ένα παιδί που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1976.



Ο 46χρονος γραφίστας Σαντιάγο Μπάρος χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να συνδυάσει τις φωτογραφίες των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους. Το πρόγραμμα φέρνει μαζί την εικόνα του πατέρα με εκείνη της μητέρας και προσπαθεί να «μαντέψει» πώς θα είναι το παιδί τους σήμερα.

Οι εικόνες που δημιουργεί η ΤΝ δείχνουν τα καθ’ υπόθεσιν άτομα να κοιτούν κατάματα τον θεατή. Ο Μπάρος λέει ότι το έκανε έτσι προκειμένου «κανείς να μην ξεχάσει ποτέ ότι αυτό είναι ένα έγκλημα που δεν έχει εξιχνιαστεί». Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή, εξαφανίστηκαν 20.000-30.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι δεν βρέθηκαν ποτέ.

Κάποιοι από τους αντιφρονούντες πετάχτηκαν στη θάλασσα από αεροπλάνα, σε αυτό που ονομάστηκε «πτήσεις θανάτου». Ανάμεσα στα θύματα ήταν και αρκετές από τις μητέρες των εξαφανισμένων παιδιών.

poraargentini.png
Ο γιος ή η κόρη της Olga Cristina González και του Maurice Jeger. Το παιδί γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 1975.



Ο Μπάρος ζει στο Μπουένος Αϊρες και έχει προσωπικό ενδιαφέρον για τους εξαφανισμένους. Ο θείος του, Ραούλ Ατένσιο, απήχθη το 1977, τη δεύτερη χρονιά της δικτατορίας, και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη του.

«Αγνοείται, όπως και άλλοι 30.000 άνθρωποι στην Αργεντινή», είπε ο Μπάρος στους Times. «Οπότε, συνδύασα το ενδιαφέρον μου για την Τέχνη με το πάθος μου για την πολιτική. Όλη μου τη ζωή έζησα για να κάνω αυτό». Οι φωτογραφίες αναρτώνται στο Instagram στον λογαριασμό @Iabuelas.


Οι «γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου», η μεγαλύτερη ομάδα υποστήριξης των θυμάτων της δικτατορίας στη χώρα, καλωσόρισε το πρότζεκτ του Μπάρος, αλλά πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα, μόνο η εξέταση DNA είναι η ασφαλής μέθοδος αναγνώρισης των αγνοουμένων».

«Εκτιμάμε πολύ κάθε πράξη αλληλεγγύης προς τις έρευνες, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει σαφές το γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι επιστημονική». Παραδέχονται όμως ότι ο Μπάρος βοήθησε πολύ να προωθηθούν οι στόχοι τους. Η οργάνωση εκτιμά ότι περίπου 500 μωρά είχαν απαχθεί στην επταετία της αργεντίνικης χούντας, η οποία ξεκίνησε όταν ο Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία το 1976.

Η ίδια οργάνωση αναγνώρισε πέρυσι το 132ο παιδί, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του DNA. Ο Μπάρος ελπίζει ότι η δουλειά του θα συνεχίσει να ρίχνει φως στα εγκλήματα της δικτατορίας.

Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ