Το στήθος της σύγχρονης Μόνα Λίζα προκάλεσε διαμάχη στο διαδίκτυο

Τι λέει ο δημιουργός της.

Article featured image
Article featured image


Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στις πολιτιστικές συζητήσεις, πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να δημιουργήσουν τέχνη, ένα θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των καλλιτεχνών που κατηγορούν την τεχνητή νοημοσύνη για κλοπή και κέρδος από το έργο τους.

Η πιο πρόσφατη τέχνη AI που έγινε viral είναι μια απεικόνιση του πώς θα έμοιαζε η εμβληματική Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι σήμερα, και το αποτέλεσμα είναι... ιδιαίτερο.



Η AI εκδοχή, την οποία ο δημιουργός της αποκαλεί Modern Liza (Μοντέρνα Λίζα), έχει πολλές διαφορές από την πρωτότυπη. Εκείνες που ξεχωρίσουν περισσότερο όμως είναι τα μεγάλα της μάτια, το μακιγιάζ και το μεγάλο στήθος της, το οποίο έκανε πολλούς άνδρες στο διαδίκτυο να «ενδιαφέρονται ξαφνικά για την τέχνη».

Άλλοι όμως ήταν επικριτικοί απέναντι στην εικόνα.

«Παρατηρήστε πώς η τέχνη AI απευθύνεται περισσότερο στο ανδρικό βλέμμα...», σχολίασε ένας χρήστης στο X (πρώην Twitter).

Πολλοί χρήστες φάνηκαν να συμφωνούν με ένα tweet που συγκέντρωσε πάνω από 80.000 likes για την κριτική της εικόνας λέγοντας: «Όχι, έτσι θα έμοιαζε σύμφωνα με τους εθισμένους στο πορνό».



Ο δημιουργός της εικόνας, ο Τζιανπάολο Ρόσα, είπε ότι τη δημιούργησε για να «τιμήσει το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι», αλλά αναγνώρισε ότι η σεξουαλικοποίηση των γυναικών είναι «θλιβερή» και «προβληματική» και ελπίζει ότι η εικόνα μπορεί να ανοίξει ένα διάλογο για το πώς «αντιλαμβανόμαστε την τέχνη και τις γυναίκες».



Με πληροφορίες από indy100

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ