Γνωρίζουμε τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 13oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Ποιοι είναι οι πέντε καταξιωμένοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον διεθνή χώρο του κινηματογράφου που θα επιλέξουν τις ταινίες που θα βραβευθούν φέτος;

Article featured image
Article featured image


Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου
, στη φετινή 13η έκδοσή του, φιλοξενεί δεκάδες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας για ακόμη μια χρονιά ότι πρόκειται για έναν θεσμό που αναδεικνύει κάθε ξεχωριστή σκηνοθετική φωνή, τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Το δύσκολο έργο της Κριτικής Επιτροπής, η οποία θα επιλέξει για βράβευση ταινίες από τα δύο Τμήματα του Φεστιβάλ, Διεθνές και Εθνικό, έρχονται και φέτος να καλύψουν πέντε καταξιωμένοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον διεθνή χώρο του κινηματογράφου.

Tης φετινής κριτικής επιτροπής ηγείται ως πρόεδρος ο Jason Anderson, Επιμελητής Διεθνούς Προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στον Καναδά.

Jason Anderson Photo-isffc-2023_city.jpeg


Ο Jason Anderson, με έδρα το Τορόντο, είναι επιμελητής του διεθνούς προγράμματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, καθώς και επικεφαλής του τμήματος Short Cuts, με ειδίκευση σε προγράμματα από τις σκανδιναβικές χώρες και τις χώρες της Μπενελούξ. Είναι, επίσης, διευθυντής προγράμματος του Aspen Shortsfest, ενός από τα παλαιότερα και πιο επιφανή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στις ΗΠΑ. Εργάζεται, επιπλέον, ως επιμελητής προγράμματος για το φεστιβάλ Kingston Canadian Film Festival, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο φεστιβάλ της χώρας για τον καναδικό κινηματογράφο. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος και συντάκτης σε θέματα κινηματογράφου και πολιτισμού, ως αρθρογράφος για τα περιοδικά Eye Weekly και The Grid, ενώ έχει επίσης δημοσιεύσει εκτενώς κείμενα για τον κινηματογράφο και τη μουσική σε περιοδικά και εφημερίδες όπως Uncut magazine, Sight & Sound και Cinema Scope.


H κριτική επιτροπή συμπληρώνεται με τα μέλη:

Sven Schwarz, Γενικός Διευθυντής Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Αμβούργου, Γερμανία

Sven Schwarz Photo-isffc-2023_city.jpeg


Ο Sven Schwarz είναι γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Αμβούργου, Kurzfilm Festival Hamburg στη Γερμανία. Εργάζεται σε φεστιβάλ κινηματογράφου από το 2004, ενώ ξεκίνησε να δουλεύει για το φεστιβάλ του Αμβούργου το 2010 όπου επιμελείται εξειδικευμένα προγράμματα και θεματικές προβολές και δράσεις. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Short Film Conference και συνεργάζεται με την κολεκτίβα καλλιτεχνών A Wall is a Screen που υπογράφει την παραγωγή και επιμέλεια κινηματογραφικών εκδηλώσεων μικρού μήκους σε δημόσιους χώρους ανά τον κόσμο.


Sanne Jehoul, Υπεύθυνη Προγράμματος, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Γλασκώβης, Σκωτία

Sanne Jehoul photo -isffc-2023_city.jpeg


Η Sanne Jehoul είναι επιμελήτρια προγράμματος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Γλασκώβης, του κορυφαίου φεστιβάλ της Σκωτίας για τον κινηματογράφο μικρού μήκους. Παράλληλα, συνεργάζεται με την εταιρεία Square Eyes (Αυστρία), για την πώληση και διανομή ταινιών σε φεστιβάλ. Είναι μέλος της επιτροπής επιλογής προγράμματος του φεστιβάλ Kurzfilmtage Winterthur 2023, και εργάζεται ως ανεξάρτητη επιμελήτρια προγράμματος. Το 2022 υπήρξε επικεφαλής του προγράμματος δράσεων για επαγγελματίες του κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Vienna Shorts, καθώς και επιμελήτρια και διοργανώτρια του κινηματογραφικού φεστιβάλ Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Η.Β.) το 2018 και 2019. Στο παρελθόν, ασχολήθηκε με την παραγωγή εκδηλώσεων και εκπομπών, και την ανάγνωση σεναρίων. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της βελγικής πλατφόρμας ταινιών μικρού μήκους Kortfilm.be.


Άρης Δημοκίδης, Δημοσιογράφος & podcaster, Ελλάδα

Aris Dimokidis Photo-isffc-2023_city.png


Ο Άρης Δημοκίδης είναι δημοσιογράφος και podcaster. Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη και ζει στη Χαλκιδική. Σπούδασε Media στο Λονδίνο κι έκανε εκεί μεταπτυχιακό στο Arts Management. Έγινε δημοσιογράφος επειδή του αρέσουν οι αληθινές ιστορίες. Έγινε όμως και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, επειδή του αρέσουν και τα παραμύθια και οι φανταστικές περιπέτειες. Υπήρξε για χρόνια διευθυντής του site LIFO.gr, και μετά έφτιαξε και το δικό του site Μικροπράγματα LIFO, που είναι γεμάτο με αστεία και σοβαρά πράγματα. Επίσης, αγαπάει πολύ να φτιάχνει ηχητικά ντοκιμαντέρ (podcasts) για ό,τι τον ενδιαφέρει.


Janine Teerling, Παραγωγός ταινιών με έδρα την Κύπρο

Janine Teerling-isffc-2023_city.jpg


Η Janine Teerling είναι παραγωγός και σεναριογράφος με έδρα την Κύπρο και καταγωγή από την Ολλανδία. Κατέχει διδακτορικό στις Κοινωνικές Επιστήμες (Πανεπιστήμιο Sussex, Η.Β.) και έχει δημοσιεύσει εκτενώς στους τομείς της Ανθρώπινης Γεωγραφίας και Ανθρωπολογίας. Είναι μέλος του δικτύου ACE Producers, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Δικτύου Γυναικών (EWA), ενώ έχει επίσης συμμετάσχει στο πρόγραμμα Producers on the Move του European Film Promotion. Στη φιλμογραφία της ως παραγωγού συμπεριλαμβάνονται οι ταινίες Embryo Larva Butterfly (2023 Karlovy Vary IFF), Mediterranean Fever (Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου 2022 Φεστιβάλ Καννών), Tel Aviv – Beirut (Διεθνές Φεστιβάλ Τόκυο 2022), Patchwork (2021 Karlovy Vary IFF) και Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ (2018 Tribeca IFF, Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας). Είναι, επίσης, εκτελεστική παραγωγός της μίνι σειράς με τίτλο D'argent et de sang (Φεστιβάλ Βενετίας, 2023), ενώ άλλα έργα της αποτελούν διεθνείς συμπαραγωγές και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της παραγωγής.

Το φεστιβάλ είναι μία διοργάνωση του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, και του Θεάτρου Ριάλτο.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ, παρακολουθείτε την ιστοσελίδα του www.isffc.com.cy και τις σελίδες του στα κοινωνικά δίκτυα.


Πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45

Facebook: Int’l Short Film Festival of Cyprus

Instagram: @isffc_filmfestival

www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ