Πορνογραφικές φωτογραφίες ΑΙ της Taylor Swift κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

Αποτελεί αφορμή για το Κογκρέσο να εφαρμόσει νέες νομοθεσίες προστασίας από Deepfakes.

Article featured image
Article featured image

Πλήθος φωτογραφιών -φτιαγμένες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης- που απεικονίζουν την Taylor Swift να ποζάρει χυδαία, κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε πλατφόρμες όπως η X (πρώην Twitter) και Telegram. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές από πού προήλθαν οι εικόνες που σχετίζονται με την πασίγνωστη τραγουδίστρια.

Πρόκειται για μία χυδαία απεικόνιση της τραγουδίστριας, κάτι που αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει σε έναν άνθρωπο η τεχνολογία αυτή, δημιουργώντας πειστικές, αληθοφανείς απεικονίσεις οποιουδήποτε προσώπου. Οι φωτογραφίες αυτές της Taylor Swift πάρθηκαν από εμφάνισή της κατά τη διάρκεια ενός αγώνα των Kansas City Chiefs (στην ομάδα αγωνίζεται ο σύντροφός της).

Σε δήλωσή της, η πλατφόρμα Χ ανέφερε ότι «αφαιρούσε ενεργά» τις ψεύτικες εικόνες και προέβη στις «κατάλληλες ενέργειες» κατά των λογαριασμών που εμπλέκονται στη διάδοσή τους. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι τεχνικοί της πλατφόρμας παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να διασφαλίσουν ότι τυχόν περαιτέρω παραβιάσεις θα αντιμετωπίζονται αμέσως και ότι το περιεχόμενο θα αφαιρεθεί.

Παρότι πολλές από τις εικόνες φαίνεται να έχουν αφαιρεθεί από τις περισσότερες πλατφόρμες ΜΚΔ τη στιγμή της δημοσίευσης τους, μία από αυτές προβλήθηκε 47 εκατομμύρια φορές πριν αφαιρεθεί. Εξάλλου, ακόμη κι αν διαγράφτηκαν είναι διαδεδομένο το γεγονός πως τίποτα στο διαδίκτυο δεν εξαφανίζεται εντελώς και για πάντα.



Τεράστιο πρόβλημα για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Το περιστατικό αυτό έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και, φυσικά, οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με το πώς παραπλανητικές εικόνες και βίντεο που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να παραπληροφορήσουν και τελικά να επηρεάσουν την ψηφοφορία. Ιδιαίτερα, αφού αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ομοσπονδιακοί νόμοι κατά της προώθησης ή της δημιουργίας deepfake εικόνων στην Αμερική, αν και έχουν συμβεί κάποιες ενέργειες σε επίπεδο πολιτείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Morelle, ο οποίος πέρυσι πρότεινε νόμο για την πρόληψη Deepfake φωτογραφιών με ευαίσθητο, πορνογραφικό περιεχόμενο - που θα καθιστούσε παράνομη την προώθηση ψεύτικης πορνογραφίας χωρίς συγκατάθεση - ζήτησε να ληφθεί επείγουσα δράση για το ζήτημα.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι οι εικόνες και τα βίντεο «μπορούν να προκαλέσουν αμετάκλητη συναισθηματική και οικονομική βλάβη - και δυστυχώς, οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα».

Επίσης, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Tom Kean Jr δήλωσε ότι: «Είτε το θύμα είναι η Taylor Swift είτε οποιοσδήποτε νέος στη χώρα μας, πρέπει να θεσπίσουμε ασφαλιστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε αυτήν την ανησυχητική τάση».

Η Taylor Swift δεν έχει μιλήσει δημόσια για τις εικόνες, αλλά η Daily Mail ανέφερε ότι η ομάδα της «εξετάζει να πάρει νομική δράση» κατά του ιστότοπου που δημοσίευσε τις εικόνες που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα Deepfakes χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να κάνουν βίντεο με κάποιον χειραγωγώντας το πρόσωπο ή το σώμα του. Μια μελέτη το 2023 διαπίστωσε ότι υπήρξε αύξηση 550% στη δημιουργία επεξεργασμένων εικόνων από το 2019, τροφοδοτούμενη από την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η πορνογραφία αποτελείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των deepfakes που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, με τις γυναίκες να αποτελούν το 99% αυτών που στοχεύονται σε τέτοιο περιεχόμενο, σύμφωνα με την έκθεση State of Deepfakes που δημοσιεύτηκε πέρυσι.




Με πληροφορίες από LiFo και BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ