Τρανς κολυμβήτρια στέλνει τη World Aquatics στο αθλητικό δικαστήριο

Η Λία Τόμας καταγγέλλει τις παράνομες και αντιδεοντολογικές διακρίσεις των τρανς αθλητριών.

Article featured image
Article featured image

Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Λία Τόμας, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ αθλήτρια που κέρδισε τίτλο στο κολεγιακό πρωτάθλημα (NCAA- National Collegiate Athletics Association), προσφεύγει στη δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια της να αγωνιστεί και πάλι στην ελίτ γυναικεία κατηγορία, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από το 2022, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου (World Aquatics) έχει αποκλείσει τη συμμετοχή των τρανς αθλητριών, που έχουν περάσει οποιοδήποτε μέρος της ανδρικής εφηβείας, σε αγώνες της κατηγορίας των γυναικών. Πριν από αυτό ίσχυε μόνο ο κανόνας για τη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης.

«Η κ. Τόμας δέχεται ότι ο θεμιτός ανταγωνισμός είναι ένας νόμιμος αθλητικός στόχος και ότι ορισμένες ρυθμίσεις για τις τρανς γυναίκες στην κολύμβηση είναι σωστές», δήλωσε το δικαστήριο την Παρασκευή σε δελτίο τύπου.

«Ωστόσο, η κ. Τόμας υποστηρίζει ότι οι αμφισβητούμενες διατάξεις είναι άκυρες και παράνομες, καθώς εισάγουν διακρίσεις εναντίον της σε αντίθεση με τις ολυμπιακές αξίες, το Παγκόσμιο Σύνταγμα Υδάτων και την Ελβετική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των γυναικών», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας «ότι τέτοιες διακρίσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως αναγκαίες, εύλογες ή αναλογικές για την επίτευξη ενός θεμιτού αθλητικού στόχου».

Η World Aquatics δημοσίευσε τότε ένα έγγραφο επιστημονικής πολιτικής που επεσήμανε πως οι αθλήτριες όπως είναι η Λία Τόμας, που δηλαδή έχουν κάνει τη διαδικασία φυλομετάβασης μετά την εφηβεία, φέρουν σημαντικά σωματικά πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά στην αντοχή, τη δύναμη, την ταχύτητα αλλά και το μέγεθος των πνευμόνων. Στο έγγραφο αυτό, αναφέρεται πως όλα τα παραπάνω ισχύουν ακόμη κι αν πραγματοποιηθεί θεραπεία για τη μείωση της τεστοστερόνης.



Έτσι, η Λία Τόμας δεν είχε πλέον δικαίωμα να συμμετέχει στους αγώνες γυναικών του ελίτ επιπέδου και γι’ αυτό αποφάσισε να λάβει νομικά μέτρα, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Πιο συγκεκριμένα, προσέλαβε την καναδική δικηγορική εταιρεία Tyr για να προσφύγει στο αθλητικό δικαστήριο (CAS) στην Ελβετία και να προσβάλει την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Στόχος της κολυμβήτριας είναι να μπορεί να αγωνίζεται ξανά σε ελίτ επίπεδο, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει και τη θέση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βέβαια, η υπόθεσή ίσως αργήσει να φτάσει στην εκδίκαση, διότι η Τόμας δεν είναι εγγεγραμμένη στα αρχεία της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης.

H Τόμας ξεκίνησε το κολύμπι σε ηλικία 5 ετών. Αποκάλυψε πως είναι τρανς περίπου στα 19 της χρόνια. Με τη νίκη της στο NCAA το 2022 έφερε στο προσκήνιο ξανά τη συζήτηση για τις τρανς γυναίκες στον ελίτ αθλητισμό και η κίνησή της τώρα να λάβει νομικά μέτρα αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Η Αμερικανίδα έχει δηλώσει επανειλημμένα πως η φυλομετάβασή της δεν έγινε με κίνητρο τις νίκες στην κατηγορία των γυναικών αλλά για να νιώθει η ίδια καλά με τον εαυτό της και να είναι ευτυχισμένη.



Με πληροφορίες από Gazzetta.gr και CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ