Μεσαίωνας: Ιρανή μαστιγώθηκε 74 φορές επειδή δεν φορούσε μαντίλα

Τον Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε υπέρ ενός νομοσχεδίου που αυστηροποιεί τις κυρώσεις για άτομα που παραβιάζουν τον κώδικα ενδυμασίας.

Article featured image
Article featured image

Μια Ιρανή καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώματα και πρόστιμο για προσβολή της ισλαμικής ηθικής επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, σύμφωνα με τη δικαστική αρχή.

«Η καταδικασθείσα Ρόγια Χεσάμτι ενθάρρυνε την ανεκτικότητα βγαίνοντας έξω με ποταπό τρόπο σε πολυσύχναστα μέρη στην Τεχεράνη», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan Online χθες το βράδυ για τη γυναίκα που τιμωρήθηκε επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ.

«Η ποινή με 74 μαστιγώματα εκτελέστηκε σύμφωνα με τον νόμο και με τη σαρία και για παραβίαση των χρηστών ηθών», πρόσθεσε το Mizan Online.

Ο δικηγόρος της καταδικασμένης γυναίκας, Μαζιάρ Τατάτι, δήλωσε στην εφημερίδα Shargh, ότι η πελάτισσά του συνελήφθη τον Απρίλιο «γιατί δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της χωρίς να φοράει μαντίλα».



Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται χωρίς μαντίλα σε δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα μετά το κίνημα διαμαρτυρίας που προκλήθηκε από τον θάνατο κατά την κράτησή της τον Σεπτέμβριο του 2022 της Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα.

Τον Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα αυστηροποιήσει τις κυρώσεις για άτομα που παραβιάζουν τον κώδικα ενδυμασίας. Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η χρήση του χιτζάμπ είναι υποχρεωτική στο Ιράν για όλες τις γυναίκες, ακόμη και τις μετανάστριες, που πρέπει να κρύβουν τα μαλλιά τους σε δημόσιους χώρους.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ