«Swiftposium»: Διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο για την επιρροή της Τέιλορ Σουίφτ

Προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων ακαδημαϊκών.

Article featured image
Article featured image


Tριήμερο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης
στις 11-13 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αναλύσουν το παγκόσμιο «φαινόμενο» Τέιλορ Σουίφτ.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου διοργάνωναν το «Swiftposium», αφιερωμένο στην πολιτιστική επιρροή της Τέιλορ Σουίφτ. Παρότι αρχικά θεώρησαν πως θα φιλοξενούσαν «ένα μικρό συνέδριο με 50 ερευνητές σε δύο αίθουσες η δημοσιοποίηση του γεγονότος ανέτρεψε τα πάντα. Σύμφωνα με την πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής του «Swiftposium» Ελοϊζ Φέιχνεϊ, όταν έγιναν αναφορές για το συνέδριο στο Rolling Stone και τον Guardian, η ζήτηση από την ακαδημαϊκή κοινότητα να λάβει μέρος δεν είχε προηγούμενο σε σύγκριση με τα όσα είχε δει μέχρι τώρα σε ένα ακαδημαϊκό συνέδριο.

Μάλιστα το συνέδριο στάθηκε ευκαιρία να αναδειχθεί η αξία της ακαδημαϊκής έρευνας, ιδιαίτερα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, σε όλα τα πεδία της κοινότητας και του πολιτισμού. Τουλάχιστον 78 ιδρύματα υπέβαλαν περισσότερες από 400 εργασίες ακαδημαϊκών, από τις οποίες έγιναν δεκτές μόνο οι 130. Αυτές καλύπτουν 60 ακαδημαϊκά θέματα που συνδέονται με τη μουσική βιομηχανία, την ποπ κουλτούρα, το φύλο, τη λογοτεχνία, τα οικονομικά, την υγεία και άλλα.

Η ιδέα του «Swiftposium» ξεκίνησε να γεννιέται τον περασμένο Ιούλιο από ένα χιουμοριστικό tweet με μόλις μερικές δεκάδες likes.
Ωστόσο όταν οι διοργανωτές ανακοίνωσαν την εκδήλωση μήνες αργότερα, έγινε viral μέσα σε μια νύχτα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το BBC. «Έργο μας είναι να ασχολούμαστε με όλες τις πτυχές της ζωής και αυτό περιλαμβάνει οποιοδήποτε φαινόμενο μεγάλης κλίμακας» τόνισε η δρ. Τζένιφερ Μπέκετ, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του «Swiftposium».

«Η Τέιλορ Σουίφτ έχει αναδειχθεί σε πολιτιστικό σύμβολο εξαιρετικής επιρροής. Το Swiftposium είναι ένα υβριδικό ακαδημαϊκό συνέδριο για ακαδημαϊκούς για να συμμετάσχουν σε κριτικό διάλογο σχετικά με τη δημοτικότητα της Σουίφτ και τη βαθιά επιρροή της σε μια σειρά θεμάτων», αναφέρεται στον ιστότοπο του «Swiftposium». Ωστόσο οι διοργανωτές ξέρουν πως η εκδήλωσή τους είναι ένας εύκολος στόχος για τους κριτικούς που δεν θεωρούν την καριέρα της Αμερικανίδας τραγουδίστριας άξια ακαδημαϊκής ανάλυσης.

Η Τζόρτζια Κάρολ, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας ανέφερε στον Guardian πως πιστεύει ότι μέρος της κριτικής που ασκείται στην Τέιλορ Σουίφτ έχει τις ρίζες του στην προκατάληψη βάσει φύλου. Το φαινόμενο των πιστών θαυμαστών, η σχέση της με κοινωνικά κινήματα όπως ο φεμινισμός και τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιρροής της στον πολιτικό λόγο, η διαμάχη της με τον Kanye West, ζητήματα προστασίας, παραποιημένα βίντεο που μοιάζουν αληθινά, είναι ορισμένα από τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο.

Ένας ακαδημαϊκός παρουσίασε πως Αυστραλοί βουλευτές χρησιμοποιούν την Τέιλορ Σουίφτ για να γίνουν δημοφιλείς. Η ακαδημαϊκός Μαντλίν Πέντλαντ βρήκε περισσότερες από 30 ομιλίες, στις οποίες παρατίθενται στίχοι τραγουδιών της Τέιλορ Σουίφτ. Η ερευνήτρια συγκεκριμένα, ανακάλυψε ότι άντρες είναι πιο πιθανό να επικαλούνται τα λόγια της τραγουδίστριας, αλλά έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τους στίχους της για πολιτική επίθεση ή κοροϊδία, ενώ οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να τους χρησιμοποιήσουν για να υποστηρίξουν θέματα συζήτησης.




Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ