Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα το βράδυ της Πέμπτης τον νόμο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης.
Παρών κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Παράλληλα απορρίφθηκαν τροπολογίες του ΑΚΕΛ που αφορούσαν κυρίως περίληψη ορολογίας για την ένταξη και συμπερίληψη μεταναστών, καθώς και τροπολογία της ΕΔΕΚ για υπαγωγή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης.
Κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξήρε την πρόοδο που έγινε από την παρούσα Κυβέρνηση στο θέμα της μετανάστευσης με τα αποτέλεσμα να είναι εμφανή αφού, όπως είπε, για πρώτη φορά οι επιστροφές είναι περισσότερες από τις αφίξεις. Ανέφερε ότι η δημιουργία Υφυπουργείου που ήταν εξαγγελία της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη συνάδει πλήρως με τις θέσεις του ΔΗΚΟ για το μεταναστευτικό. Στηλίτευσε το γεγονός ότι για πολλά χρόνια δεν λαμβάνονταν μέτρα, υπήρξαν παραλείψεις και λανθασμένοι χειρισμοί με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το πρόβλημα και να υποφέρει η Κύπρος σήμερα από μεταναστευτική κρίση. Σημείωσε ότι το Υφυπουργείο μετανάστευσης πρέπει να συνεχίσει την πετυχημένη πολιτική του τελευταίου χρονικού διαστήματος, χωρίς να παραβλέπονται οι δυσκολίες που υπάρχουν. Πρόσθεσε ότι επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα και όχι να το εκμεταλλεύονται και θα επιλυθεί αν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό όργανο.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στηρίζουν τη δημιουργία Υφυπουργείου με την ελπίδα να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα για την Κύπρο. Εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να δουλέψει και αναφέρθηκε σε δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει και στην ανάγκη συνεννόησης μεταξύ υπουργείων για να δουλέψει. Ανέφερε ότι παρά τη βελτίωση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια, ο σημερινός αριθμός των παράνομων μεταναστών είναι πολύ μεγαλύτερος στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Ευχήθηκε να λυθεί το μεταναστευτικό και «ας είμαστε αχρείαστοι». Ωστόσο ανέφερε ότι οι προβλέψεις της Frontex για το 2024 είναι πως θα είναι πολύ χειρότερο του 2023 και ευχήθηκε αυτό να αποδειχθεί λάθος.
Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική για προστασία και ολοκληρωμένη ένταξη μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία με τη βοήθεια και της ΕΕ προωθώντας δικαιοσύνης και αλληλεγγύη. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να καλλιεργηθεί πνεύμα συνεργασίας μεταξύ μεταναστών και ντόπιων για αμοιβαία κατανόηση και συντονισμό. Είπε ότι η ανάγκη ένταξης των μεταναστών χρειάζεται μακροπρόθεσμες στρατηγικές, για τη δημιουργία δίκαιων και ευνομούμενων και ειρηνικών κοινοτήτων. Είπε ότι όλα αυτά δεν καλύπτονται από το νομοσχέδιο και αυτό τους ανησυχεί. Μόνο μια μακρόχρονη ανθρωποκεντρική και αλληλέγγυα στρατηγική θα βοηθήσει τον τόπο να πάει μπροστά σε αυτό το θέμα, είπε.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι ο νυν Υπουργός κινείται γρήγορα και δίνει λύσεις, είναι αποτελεσματικός ωστόσο δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τη δημιουργία Υφυπουργείου. Σημείωσε ότι τα Υφυπουργεία είναι εκτός Συντάγματος και ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η λειτουργία του Υφυπουργείου με επίκληση στο δίκαιο της ανάγκης.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου – Σούπερμαν ευχήθηκε να δουλέψει και να επιτύχει τον σκοπό του το Υφυπουργείο, ωστόσο όπως είπε η μείωση των μεταναστευτικών ροών δεν οφείλεται στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, αλλά στα μέτρα που λήφθηκαν στα κατεχόμενα με τη μείωση των φοιτητών από την Αφρική λόγω εγκληματικότητας και τους ελέγχους που γίνονται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με την ΕΕ.
ΠΗΓΗ