«Η υπόθεση της Μαρίας, της ‘αόρατης’ μητέρας, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό»

Η Άννα Μιχαηλίδου, μέλος του Δ.Σ. της ACCEPT/ΛΟΑΤΚΙ+ Κύπρου σχολιάζει την πρόσφατη εξομολόγηση στη CITY, μίας «αόρατης» μητέρας και απαριθμεί τις δράσεις και τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η οργάνωση ώστε να η χώρα μας να γίνει η επόμενη που θα απαλείψει αυτήν την αδικία.

Article featured image
Article featured image

Επιμέλεια: Άντρια Γεωργίου, Ανδρέας Κάτσιης


Χθες, Δευτέρα, δημοσιεύσαμε στη CITY την εξομολόγηση μίας γυναίκας, η οποία αφότου χώρισε με τη σύντροφό της, έπειτα από 9 χρόνια σχέσης και ένα παιδί, βρέθηκε στο πουθενά, χωρίς κανένα δικαίωμα να μπορεί να δει, να ακουμπήσει ή να μιλήσει με την κόρη της. Στην Κύπρο, αυτήν τη στιγμή, καμία νομοθεσία -ούτε και η σύναψη συμφώνου συμβίωσης- δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, με αποτέλεσμα το παιδί που αποκτά ένα ομόφυλο ζευγάρι να «ανήκει» νομικά μόνο στον βιολογικό γονέα.


Μετά τη δημοσίευση της ιστορίας της Μαρίας, επικοινωνήσαμε με την Άννα Μιχαηλίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ACCEPT – ΛΟΑΤΚΙ+ Κύπρου και μέλος της ομάδας των Πολύχρωμων Οικογένειων Κύπρου, ώστε να μάθουμε περισσότερα για το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο, οι πολύχρωμες οικογένειες και τι προτίθεται να κάνει η οργάνωση ώστε να προωθήσει το ζήτημα εκεί που πρέπει.


Η ACCEPT-ΛΟΑΤΚΙ+ έχει κι άλλες καταγεγραμμένες οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών με παιδιά στην Κύπρο;

Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως πολύχρωμες οικογένειες. Συγκεκριμένα δεν είναι εις γνώση μας άλλα ζευγάρια, ωστόσο μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η υπόθεση της Μαρίας, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Όπως επίσης πιστεύουμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου έχει αποβιώσει ο βιολογικός γονέας, με το παιδί να έχει απομακρυνθεί -από συγγενείς του θανούντα- και από τον μη βιολογικό του γονέα, με αποτέλεσμα να βιώνει ταυτόχρονα την απώλεια και των δύο του γονέων.

Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες οι υφιστάμενες οικογένειες, αλλά τον τελευταίο χρόνο έχουμε έρθει σε επαφή τουλάχιστον με 40-50. Κάνοντας την αναλογία, μπορείτε να υπολογίσετε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.



Ως οργάνωση, πώς τοποθετείστε στο εν λόγω ζήτημα και τι σκοπεύετε να κάνετε;

Η Accept Κύπρου, από την αρχή της δημιουργίας της υποστηρίζει και μάχεται για την ισότητα. Πλέον, μετά και από την υπερψήφιση της ισότητας στον γάμο στην Ελλάδα ανεξαρτήτως φύλου, πιστεύουμε ότι έχει ανοίξει και ο δρόμος για την Κύπρο. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά παρά το αφήγημα που προσπαθούν οι πολέμιοι τις ισονομίας να περάσουν, ότι δηλαδή η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, εμείς πιστεύουμε πως η κοινωνία είναι έτοιμη, και πως η πολιτεία πλέον έχει την υποχρέωση να εξαλείψει την κάθε είδους νομική ανισότητα που υπάρχει. Εάν δηλαδή επιθυμεί να κληροδοτήσει στη νέα γενιά ένα κράτος δικαίου που διέπεται από τις βασικές αρχές της δημοκρατίας.

Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα για συζήτηση ούτε έχει να κάνει με το ποια φωνή είναι πιο δυνατή ή ποια άποψη είναι πιο ισχυρή. Είναι θέμα ισότητας, ισονομίας, ισοπολιτείας και ισοκρατίας, βασικές αρχές ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους. Εκεί έξω υπάρχει μία μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά της, για ζητήματα που ένας ετερόφυλος τα έχει δεδομένα.

Κατά την άποψή μας, η όποια ακραία θέση σφετερίζεται βασικές αρχές του πυρήνα της ανθρώπινης φύσης για προσωπικό όφελος, θα πρέπει να αποδομηθεί με διάλογο και σωστή πληροφόρηση της κοινωνίας και κατ’ επέκταση των κομμάτων και του κρατικού μηχανισμού. Να μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές οι έντονες φωνές και οι ακραίες κριτικές δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι αντιπροσωπεύουν και τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, η οποία μέχρι τώρα ίσως να σώπαινε, αλλά όχι πια.

Παρά το αφήγημα που προσπαθούν οι πολέμιοι τις ισονομίας να περάσουν, ότι δηλαδή η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, εμείς πιστεύουμε πως η κοινωνία είναι έτοιμη, και πως η πολιτεία πλέον έχει την υποχρέωση να εξαλείψει την κάθε είδους νομική ανισότητα που υπάρχει.

alexander-grey-o2glCCYUCe8-unsplash.jpg


Ήρθατε σε επαφή με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και βουλευτές για το ζήτημα; Θα δούμε σύντομα να ανοίγει η συζήτηση και στην Κύπρο;

Είμαστε σε επαφή συνεχώς και με βουλευτές και με κόμματα αλλά και με θεσμούς, την κοινωνία των πολιτών και άλλες οργανώσεις και προσωπικότητες που μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα στη μετεξέλιξη της Κύπρου. Μέσω της ACCEPT Κύπρου, προσπαθούμε να προωθήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινότητα, προβάλλοντας ευρύτερα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας.

Τα προβλήματά μας δεν αφορούν μόνο την ισότητα στον γάμο, υπάρχουν ζητήματα παιδείας, υγείας αλλά και εκπαίδευσης τα οποία είναι εξίσου σημαντικά και τα οποία τρέχουν παράλληλα. Όσον αφορά στο ερώτημά σας, όχι, δεν έχουμε έρθει σε επαφή με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ούτε και με βουλευτές-μέλη της επιτροπής, επειδή αυτήν τη στιγμή δεν έχει κατατεθεί κάποια σχετική πρόταση νόμου. Πιστεύουμε όμως ότι σύντομα θα ανοιχτεί και εδώ αυτή η συζήτηση αναγκαστικά είτε μέσω της νομοθετικής εξουσίας είτε της εκτελεστικής.

Στόχος του Cyprus Pride 2024 είναι να παρακινήσει την πολιτεία να αναλάβει δράση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, συμπεριλαμβανομένης και της ισότητας στον γάμο και την τεκνοθεσία.



Στην ατζέντα του φετινού Pride θα δούμε να θίγεται αυτό το ζήτημα; Πιθανόν να αποτελέσει και το κεντρικό ζήτημα της διοργάνωσης;

Η Πορεία Υπερηφάνειας είναι μια δίοδος μέσα από την οποία προσπαθούμε να βγάλουμε προς τα έξω τα διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Εξάλλου, η Πορεία Υπερηφάνειας είναι διαδήλωση και διαμαρτυρία απέναντι στην καταπίεση που υπάρχει εδώ και χρόνια στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει και αυτό, γιατί πολλοί το παρερμηνεύουν.

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση του Cyprus Pride το 2014 και σε συνέχεια του περσινού επιτυχημένου στόχου να ενωθεί η κοινωνία με το μήνυμα «Με αλληλεγγύη θριαμβεύουμε», ο στόχος του Cyprus Pride 2024 είναι να παρακινήσει την πολιτεία να αναλάβει δράση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, συμπεριλαμβανομένης και της ισότητας στον γάμο και την τεκνοθεσία.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει μια γενικότερη αδράνεια και στασιμότητα από την πολιτεία και από την κοινωνία, σε σχέση με θέματα που αφορούν στον σεβασμό της μοναδικότητας του ατόμου και της ενσωμάτωσης. Στόχος μας είναι να παρακινήσουμε την πρακτική εφαρμογή των νομικών διαδικασιών ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας να αντανακλούν τις αρχές της ισότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

Ανέκαθεν, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο επικρατεί μια έντονη τάση παραγνώρισης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τη μορφή της «έκφρασης της προσωπικής άποψης». Δηλαδή ο κάθε πολίτης, ο κάθε πολιτικός, ο κάθε αντιπρόσωπος θεσμού, όπως για παράδειγμα η εκκλησία, εκφράζονται δημόσια, ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με ανυπόστατα επιχειρήματα/συμπεράσματα και κάποιες φορές με προσβολές, επικαλούμενοι ότι εκφράζουν τη δική τους προσωπική άποψη.

Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς κλιμακώνεται πολύ περισσότερο λόγω της απραξίας και της ατιμωρησίας που υπάρχει απέναντι σε ρητορικές μίσους και βίας, από την πολιτεία και το κράτος.

Με βάση τα ανωτέρω η δήλωση είναι απλή: 10 Χρόνια Μετά: Η Κοινωνία Ρωτά, η κοινωνία απαιτεί, η κοινωνία διεκδικεί, η κοινωνία πετυχαίνει. Με αυτήν την ερώτηση/δήλωση επιδιώκουμε να δώσουμε ώθηση στον κρατικό μηχανισμό, τα κόμματα, τη βουλή και τους υφιστάμενους θεσμούς να κινητοποιηθούν, την κοινωνία να αφυπνιστεί και τους πολίτες να επανεκκινήσουν τις δράσεις τους.

Το έργο μας έχει ως κύριο γνώμονα την κληροδότηση προς την επόμενη γενιά, των επιτευγμάτων του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την έμπρακτη εφαρμογή των προνοιών της συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως αυτές εμπεριέχονται και στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πρόνοιες αυτές πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των θεσμών και νόμων της πατρίδας μας αλλά και της νοοτροπίας του κάθε ενός από εμάς.

Με τον φετινό σκοπό ελπίζουμε να εμπνεύσουμε τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τους συμμάχους της και την ευρύτερη κοινωνία, να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ισότητας χωρίς αποκλεισμούς, ασκώντας πίεση στα κόμματα, στη βουλή και στη κυβέρνηση για να μετεξελίξει την κοινωνία σε ένα κράτος όπου οι «προσωπικές απόψεις» δεν αντικρούουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ