Πώς τοποθετήθηκε ο Παγκράτιος Μερακλής για τα σκάνδαλα στη Μονή Αββακούμ

Ο Παγκράτιος Μερακλής υπήρξε πρωταγωνιστής ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που είχαν κλονίσει την Εκκλησία της Κύπρου.

Article featured image
Article featured image


«Δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο τα σκάνδαλα στην Εκκλησία. Αυτό υπήρχε από παμπάλαια. Αυτά δεν πρέπει, ωστόσο, να μας απομακρύνουν από την Εκκλησία, αλλά να μας φέρνουν πιο κοντά στους κόλπους της, διότι η Εκκλησία είναι ένας θεανθρώπινος οργανισμός. Ένα θεόσταλτο ίδρυμα που διαθέτει το ανθρώπινο στοιχείο και το Θείο. Είναι ο λόγος του Ευαγγελίου και ο λόγος του κόσμου», ανέφερε μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας το νέο σκάνδαλο που ξέσπασε με επίκεντρο τη Μονή Αββακούμ, ο Παγκράτιος Μερακλής, ο οποίος υπήρξε πρωταγωνιστής ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που είχαν κλονίσει την Εκκλησία της Κύπρου.


Ο Παγκράτιος Μερακλής κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι είχε προσβληθεί από AIDS το 1996, και η Ιερά Σύνοδος τον είχε θέσει σε αργία. Βέβαια, ο ίδιος υποστήριξε ότι τον μόλυναν εσκεμμένα με ένεση. Παρ' όλα αυτά, μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, έγινε επανεξέταση της υπόθεσής του από την Ιερά Σύνοδο και αποφασίστηκε η μερική άρση της αργίας του, επιτρέποντάς του να τελεί ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια, κατόπιν άδειας του επιχώριου Επισκόπου.


Σχολιάζοντας λοιπόν, στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, τα όσα τεκταίνονται τις τελευταίες ημέρες ο Παγκράτιος ανέφερε πως ενημερώθηκε σχετικά με τα σκάνδαλα από τα μέσα ενημέρωσης και πως προσεύχεται, «όπως προσεύχονται και οι Άγιοι πατέρες για να παύσουν τα σκάνδαλα των Εκκλησιών».

«Πρέπει πάντοτε πάνω από το ανθρώπινο να επικρατεί το Θείο, από τη στιγμή που αφήνουμε το ανθρώπινο να υπερβεί του Θείου, θα κάνουμε λάθος. Πρέπει πάντοτε να επικρατεί και να πρυτανεύει ο λόγος του Ευαγγελίου. Από τη στιγμή που ξεφεύγουμε από τον λόγο του Ευαγγελίου θα κάνουμε λάθη», είπε και συμπλήρωσε πως εάν οι αποφάσεις και χειρισμοί της Εκκλησίας επί του ζητήματος είναι ορθοί, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

Παράλληλα σημείωσε πως, «και σε άλλες περιπτώσεις έχουμε σκάνδαλα αλλά δεν βγαίνουν στην επιφάνεια, τα διαχειριζόμαστε σιωπηλά και αθόρυβα για να μην σκανδαλίζουμε τον περιούσιο λαό του Θεού. Είναι λογικό να έχει πειρασμούς ένας μοναχός αλλά πάντα πρέπει να επικαλούμαστε τη χάρη και το έλεος του Θεού για να υπερβούμε και να ενωθούμε με το Θείο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ