Οι πέντε τύποι ανθρώπων που σίγουρα θα συναντήσεις στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Από τον (πανευτυχή) vegan μέχρι τον (φανατικό) λάτρη του κρέατος – που θα κλαίει βουβά πάνω από τις λαγάνες και τις λοιπές αλοιφές, ενώ φαντασιώνεται μεζεκλίκκια.

Article featured image
Article featured image



Σε κάθε κυπριακή συνάθροιση -που σέβεται τον εαυτό της- θα συναντήσεις διάφορους τύπους ανθρώπων, ο καθένας από τους οποίους θα δώσει το δικό του στίγμα. Σε συνέχεια του άρθρου για την Τσικνοπέμπτη, στο οποίο αναλύσαμε εκτενώς τους διάφορους τύπους που θα βρεις εκεί, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Και μπορείτε να ταυτιστείτε ελεύθερα!


Η συνταγή του vegan


Μπορεί η Τσικνοπέμπτη να ήταν για τους vegan κόκκινο πανί, όμως σήμερα οι vegan ζουν το όνειρό τους. Όχι γιατί θα φάνε τίποτα «στεγνό» για να γεμίσει το στομάχι τους, αφού θα προτιμήσουν οτιδήποτε σε πράσινο χρώμα υπάρχει στο τραπέζι (μαρούλι, αγγούρι, ρόκα κ.λπ.), αλλά γιατί είναι αυτή είναι η μία (και μοναδική) φορά που στην οικογενειακή σύναξη, δεν θα υπάρχει ζωική τροφή. Θα είναι η μόνη σύναξη που δεν θα αναγκαστούν να μυρίσουν το λίπος που θα τρέχει από τα σουβλάκια που γυρίζουν μια ώρα πάνω στη φουκού, ούτε θα ακούσουν τις κλασικές ατάκες «φάε μάνα μου κάτι. Εν να μείνεις νηστικός».

Τον vegan, θα τον καταλάβεις από μακριά γιατί θα είναι ο μοναδικός Κυπραίος που σήμερα θα έχει ένα χαμόγελο ως τα αυτιά. Ένα πράμα όπως τον Joker. Που την προηγούμενη μέρα, ετοίμασε τα ταιρκαστά που θα πάρει μαζί του. Είτε αν θα πάνε σε κανένα χωράφι, είτε εάν θα μαζευτούν σε κάποιο σπίτι, ο vegan θα πάρει μαζί του μια κατσαρόλα για να χουμίσει σε όλους την αγαπημένη του συνταγή με μπρόκολα! Μάλιστα, εννα κάμει τόσο μεγάλη μερίδα, έχοντας μέσα στον νου του ένα μόνο πράγμα. Την εκδίκηση. Αφού θα πιέσει τους πάντες να δοκιμάσουν λίον, λέγοντάς με ύπουλο τρόπο την ατάκα που ακούει σαν ηχώ εδώ και χρόνια στους εφιάλτες του. «Φάε λίον ρε, δεν θα πάθεις τίποτε».

cna_t429203a42dac460b85b7c0535a7f3896_1.jpg



Το Champions League του λάτρη των ψαριών/μαλακίων


Ο πιο χαρούμενος τύπος που θα δεις και θα συναντήσεις σήμερα όμως, είναι ο λάτρης των ψαρικών.

Εκείνος που τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα, μέσα στη διατροφή του τρώει γεύματα με ψάρι ή μαλάκια. Σήμερα δηλαδή εν το Champions League του, αφού τούτα ούλα θα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Θα τον δεις να περιφέρεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος των ψαριών στα κάρβουνα για να τσιμπολογήσει και όταν ψηθούν θα βάλει τόσα πολλά που το πιάτο του θα μοιάζει με πύργο (όχι της Λεμεσού). Αν επιλέξετε να πάτε σε καμιά παραθαλάσσια ταβερνούλα, θα είναι εκείνος ο τύπος που θα έχει άποψη για όλα την ώρα της παραγγελίας, ως άλλος MasterChef. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα φάει πολλά καλά!

maxresdefault.jpg



Ο εξ ανάγκης ψήστης


Εκείνος που δεν θα περάσει καλά σήμερα, εν ο κρεατοφάς. Δηλαδή η πλειοψηφία του τραπεζιού που θα κάτσετε. Είναι ο τύπος, που αν δεν πρέπει (εξ ανάγκης) να γίνει ψήστης, θα αργήσει να έρθει, αφού ξέρει που πριν ότι δεν θα έχει τζιήζι μίζι με τους συμπέθερους πάνω που τη φουκού. Με βαριά καρδιά, θα κάμει τον χαρούμενο για χάρη των μωρών που θα θέλουν να πετάξουν τον χαρταετό, αλλά πιστέψτε μας το μόνο πράγμα που έχει στο μυαλό του, είναι να περάσει όσο πιο γλήγορα γίνεται η ώρα για να πάει μετά σε κανένα σουβλατσίδικο να φάει «κανονικό» φαΐ ή να πάει σπίτι του να ανάψει τα κάρβουνα τζιαι να ψήσει λίγους μεζέδες.

Το πιάτο του κρεατοφά θα το δεις σχεδόν άδειο, αφού βρίσκεται σε συνεχή άρνηση ότι το ψάρι αποτελεί τροφή, μιας και είναι από εκείνους τους τύπους που πιστεύουν πως, ακόμα τζιαι να φάει κάτι «σε κανένα μισάωρο θα πεινάσει πάλε». Έτσι στο πιάτο του θα δεις τασιή, ταραμοσαλάτα και πολύ ψωμί για να κάμει βουττήν.

8258745.jpg



Ο κύριος πρωτεΐνη



Ένας άλλος τύπος που θα δεις σήμερα, είναι ο νέο-Κυπραίος, Ναι, εκείνος που θέλει να κάμει κορμί και μετά που τη δουλειά κτυπιέται στο γυμναστήριο για ώρες. Σπάνια θα τον δεις να τρώει σε οικογενειακό τραπέζι, αφού συνήθως κουβαλά μαζί του ένα ταπεράκι με κοτόπουλο και αυγά, ενώ από την άλλη κρατά ένα παγουρίνο με την πρωτεΐνη του.

Ο γυμναστηριακός τύπος λοιπόν, όπως και την Τσικνοπέμπτη, δεν θα φάει γιατί έχει πρόγραμμα. Και όπως δεν βγήκε εκτός προγράμματος την Τσικνοπέμπτη, δεν θα το θυσιάσει ούτε σήμερα. Βασικά ποτέ δεν θα το θυσιάσει, για κανένα και για τίποτα και αν τον δεις να βλέπει το πιάτο σου, μην φοβηθείς, δεν είναι επειδή πεινά και θέλει να φάει το φαΐ σου, αλλά γιατί μετρά θερμίδες. Έτσι επρογραμματίστηκε ο εγκέφαλός του τα τελευταία χρόνια.


Το μωρό και το πετάσι



Εκτός από το φαγητό, το ποτό και τον θείο που τραγουδά, ο πρωταγωνιστής της σημερινής μέρας, είναι ο χαρταετός. Σίγουρα, εάν όλα τα ξαδέλφια σου έχουν (τουλάχιστον) από ένα παιδί, ο χαρταετός δεν θα είναι μόνον ένας. Αλλά πολλοί. Μικρός, μεγάλος, χρωματιστός, μονόχρωμος, με τον spiderman πάνω ή με μια ροζ πριγκίπισσα. Ξέρεις πως ήρθε η ώρα του, όταν ακούσεις το πρώτο παιδάκι να λέει «άτε παπά, άτε». Εκείνη την ώρα, αρχίζει στην ουσία ο «διαγωνισμός», για το ποιος παπάς θα τον πετάξει πιο γλήγορα και ποιου θα πάει πιο ψηλά.

Αν είσαι πατέρας, μην περιμένεις κανένα κυπελούι, αλλά να ξέρει πως κέρδισες κάτι σημαντικό. Την ηρεμία σου. Γιατί εκείνος ο πατέρας που δεν τα κατάφερει θα έχει πονοκέφαλο αφού το μωρό του θα κλαίει για ώρες και θα ωρύεται για το πόσο αχαμάκκης είσαι που δεν τα κατάφερες. Μην στεναχωριέσαι. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Είδες τι επάθαν στη Μονή Αββακούμ…

green_monday_1.jpg



Αυτούς λοιπόν θα δεις. Αλλά είμαστε σίγουροι πως θα ξέρεις και άλλους και αν έχεις την καλή (κυρίως χιουμοριστική) διάθεση στείλε μας κανέναν που ξεχάσαμε. Καλή Σαρακοστή να έχουμε!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ