Νέες αποκαλύψεις για τη Μονή Αββακούμ

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Εκκλησίας της Κύπρου μπορούν να χαρακτηριστούν (και επίσημα πλέον), τα όσα λαμβάνουν χώρα γύρω από την υπόθεση της Μονής Αββακούμ, μιας και οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν τέλος. Είναι λες και οι πολίτες παρακολουθούν σειρά με πολλούς κύκλους.

Article featured image
Article featured image



Μετά τα αποκαλυπτικά βίντεο με τους διαλόγους που είχαν οι μοναχοί και ο ηγούμενος της μονής, για τη συντήρηση (και καλά), του δήθεν μύρου που εμπότιζαν τον «θαυματουργό» σταυρό του Αγίου Πορφυρίου, τους διαλόγους για το πού θα κρύψουν το χρηματοκιβώτιο που περιείχε σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά και το αποτροπιαστικό βίντεο με τον ξυλοδαρμό γυναίκας που διέμενε στην μονή ως εθελόντρια από μοναχό, νέες αποκαλύψεις δόθηκαν στη δημοσιότητα.


Αποκαλύψεις και για σεξουαλική παρενόχληση από μοναχό


Από την αρχή που ξετυλιγόταν του κουβάρι, δημοσιογραφικές πηγές έκαναν λόγο για οικονομικά σκάνδαλα και πιθανά ποινικά αδικήματα, αλλά και ηθικά. Οι νέες αποκαλύψεις περιστρέφονται γύρω από σεξουαλικό σκάνδαλο που αφορά μοναχό της Μονής. Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση πρόσωπο που παλαιότερα σχετιζόταν με τη Μονή, κατήγγειλε στο αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας, σεξουαλική παρενόχληση από μοναχό της. Ισχυρισμοί που διερευνώνται με προσοχή από τους ανακριτές που ανέλαβαν την υπόθεση.

Για την καταγγελία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ενημερώθηκαν από τον καταγγέλλοντα γραπτώς και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ενώ εκπρόσωπος των μοναχών της μονής, σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις που είδαν το φως, αρκέστηκε στο να πει πως, «εδώ που φτάσαμε τίποτε δεν αποκλείεται να δούμε για να πληγούν οι δυο αρχιμανδρίτες».


Ήξερε κάτι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β';



Εκτός των αποκαλύψεων που φτάνουν στα αυτιά των πολιτών σε μορφή χιονοστιβάδας, χθες η κρατική τηλεόραση προχώρησε σε άλλη μια αποκάλυψη, η οποία προκαλεί ερωτήματα για το εάν ο τέως Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, είχε γνώση για τα fake θαύματα των μοναχών και τις «περίεργες», ίσως και τις ανήθικες συμπεριφορές τους.

Συγκεκριμένα, ο τέως Αρχιεπίσκοπος φαίνεται πως είτε είχε υποψιαστεί τι θα συνέβαινε, είτε γνώριζε πράγματα και του μπήκανε ψύλλοι στα αυτιά για την εν λόγω μόνη και τους αρχιμανδρίτες της. Όπως μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' είχε επιφυλάξεις για τη λειτουργία της μονής στο Φτερικούδι, τις οποίες εξέφρασε μέσα από επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Ταμασού, όταν το 2021 προσκλήθηκε να παραστεί στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου της μονής, την οποία πρόσκληση απέρριψε.

Τότε, σε απαντητική επιστολή, μεταξύ άλλων, ο τέως Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι τέτοια «ησυχαστήρια» και «μοναστήρια», (τα οποία αναγράφονται σε εισαγωγικά), εκθέτουν και προσβάλλουν την Εκκλησία και σκανδαλίζουν μεγάλη μερίδα του κλήρου και του λαού. Ο Ταμασού Ησαΐας εξέφραζε τότε έκπληξη και απορία για τις αναφορές, χαρακτηρίζοντάς τις αδικαιολόγητες και ανεξήγητες, ενώ ανέφερε πως «τα κέντρα αυτά είναι προσευχητικά και ασκητικά και όχι εστίες σκανδαλισμού και πως αυτό πιστοποιείται και από τις χιλιάδες προσκυνητών, αλλά και από τα σχόλια Μητροπολιτών, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να μαρτυρήσουν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου».


Θέλησε να ξεκαθαρίσει ο Ταμασού



Πάντως, επί των αποκαλύψεων των πιο πάνω επιστολών ένιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί (σήμερα) ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου και χωρίς ένσταση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ είχε γίνει η ανύψωση του Ησυχαστηρίου του Οσίου Αββακούμ σε Ιερά Μονή».

Παράλληλα ο Μητροπολίτης Ησαϊας αναφέρει ότι «ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τότε επιφυλάξεις για την ίδρυση Ησυχαστηρίων, όταν του απευθύναμε πρόσκληση με την ευκαιρία κατάθεσης θεμελίου λίθου για ιερό ναό εντός του Ησυχαστηρίου του Οσίου Αββακούμ».

Σημειώνει, όμως, ότι έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ συναίνεσε να δεχθεί σε ακρόαση τον τότε Προϊστάμενο και τους πατέρες για να τους γνωρίσει και να τους ρωτήσει για όποια επιφύλαξη είχε. Αναφέρει, δε, ότι απέδιδε τις επιφυλάξεις του Αρχιεπισκόπου σε διαφωνίες που είχαν μεταξύ τους για άλλα θέματα.

Ο Μητροπολίτης προσθέτει ότι μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε ένσταση να προχωρήσει η λειτουργία του Ησυχαστηρίου και ότι στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ενέκριναν το αίτημα για ανύψωση του Ησυχαστηρίου σε Ιερά Μονή, και κατ’ επέκταση την ενθρόνιση του π. Νεκταρίου από Προϊστάμενο σε Ηγούμενο.

«Τυγχάνει απορίας άξιο, γιατί διέρρευσε αποσπασματικά μέρος της υπόθεσης και παρουσιάστηκε μέρος των εγγράφων, τα οποία υπάρχουν μόνο στα αρχεία της Ιεράς Συνόδου, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο εσφαλμένη εντύπωση», σημειώνει ο Μητροπολίτης Ταμασού, καταλήγοντας ότι «τέτοιου είδους διαρροές προσβάλλουν τη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, ο οποίος προέκρινε ευμενώς το αίτημα μας για τη δημιουργία της» Μονής.


Κατέθεσε ο μοναχός για τον ξυλοδαρμό γυναίκας, εντός ημερών οι άλλες καταθέσεις



Παρόλα αυτά, καθώς οι αποκαλύψεις έρχονται συνεχώς στο φως, χθες ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος έδωσε κατάθεση σχετικά με αυτεπάγγελτη έρευνα που άρχισε η Αστυνομία μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, στο οποίο φαίνεται ο μοναχός να κτυπά με το ζωνάρι του πιστή.



Οι μοναχοί της μονής αναμένεται να καταθέσουν εντός των ημερών στην ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου και η κατάθεσή τους δεν αποκλείεται να ληφθεί ακόμη και επί τόπου στη Μονή.

Η ανακριτική επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνά της και ανάλογα με τα στοιχεία που προκύπτουν ενδεχομένως να υπάρξει και καθυστέρηση, αν κριθεί αναγκαίο να καταθέσει επιπλέον μάρτυρες. Στη συνέχεια, το πόρισμα της ανακριτικής επιτροπής θα δοθεί στο 6μελές Συνοδικό Δικαστήριο, για να πάρει την τελική απόφαση.

Σημειώνεται πως, σε ανακοίνωσή της η ανακριτική επιτροπή ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθενται να προβούν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις για την υπόθεση και κάλεσαν όλους «σε ειρήνευση εν όψει και της Σαρακοστής». Εμείς απλά αναμένουμε τα σπουδαία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ