Η εξομολόγηση της Κείτ δεν έδωσε τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Οι εικασίες για το #kategate αυξάνονται και πληθύνονται.

Article featured image
Article featured image



Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, ίσως ήλπιζε ότι η παραδοχή της για τη διάγνωση του καρκίνου της θα έδινε τέλος στις εικασίες για αυτήν.

Αλλά φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο - με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι αυτό ήταν απολύτως προβλέψιμο, δεδομένης της ανθεκτικότητας των διαδικτυακών θεωριών συνωμοσίας και εκείνων που τις διαδίδουν. Οι αναρτήσεις, που αφορούν την Κέιτ Μίντλετον, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοτόπους με το hashtag #kategate, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την επισήμανση μη υποστηριζόμενων θεωριών για την πριγκίπισσα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τότε που το παλάτι του Κένσινγκτον δημοσίευσε το βίντεο της Κέιτ, την Παρασκευή.



Υπήρξαν 400 αναφορές για το hashtag σε μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, υψηλότερες από το προηγούμενο ρεκόρ των 373 το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την BrandMentions, μια εταιρεία που παρακολουθεί τη διάδοση των hashtag και των λέξεων-κλειδιών στο διαδίκτυο. Ένα βίντεο στο TikTok, το οποίο έχει προβληθεί περισσότερες από 200.000 φορές από τότε που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ισχυρίζεται ότι το βίντεο της πριγκίπισσας θα μπορούσε να έχει παραποιηθεί και αναφέρεται επίσης στη χρήση «εικόνων AI». Το BBC εξέδωσε μια δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι ένα συνεργείο από τη μονάδα του BBC Studios μαγνητοσκόπησε την ανακοίνωση.

Ο Κασίμ Κασάμ, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Γουόργουικ και ειδικός στις θεωρίες συνωμοσίας, είπε ότι είναι σύνηθες οι θεωρίες συνωμοσίας να τροφοδοτούνται από στοιχεία που τις απορρίπτουν. «Δεν μπορούν να σταματήσουν γιατί τα στοιχεία εναντίον τους αντιμετωπίζονται ως μέρος της συνωμοσίας. Γι' αυτό είναι τόσο ανθεκτικοί», είπε.


Η Γουίτνεϊ Φίλιπς, επίκουρη καθηγήτρια ψηφιακών πλατφορμών και ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ, είπε ότι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν αυτές τις θεωρίες μπορούν επίσης να το κάνουν για ψυχαγωγία. «Το είδος της αχαλίνωτης εικασίας που συνδυάζεται με αυτού του είδους τις θεωρίες μπορεί επίσης να είναι ένα διασκεδαστικό μυστήριο ή να χρησιμοποιείται για αποσπαστεί η προσοχή, χωρίς μεγάλη ή οποιαδήποτε σημασία για τη βλάβη ή την πίεση που μπορεί να προκαλέσει αυτό το είδος εικασίας στους ανθρώπους που εμπλέκονται στη θεωρία», είπε.

Ως λογικό επακόλουθο, μια βρετανική εταιρεία που αναλύει την παραπληροφόρηση, εντόπισε μια τάση στις διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας όπου οι «σκληροί» συμμετέχοντες σε εξωφρενικές εικασίες τώρα συντάσσονται με ανθρώπους που το κάνουν για διασκέδαση. «Είναι μια ευκαιρία για τακτικά άτομα στο διαδίκτυο να παίξουν με θεωρίες συνωμοσίας», δήλωσε ο Τζο Όντρακ, ανώτερος αναλυτής στο Logically.

Ένα στέλεχος του X είπε ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει επίσης να «αναλάβουν την ευθύνη» για την κυκλοφορία μιας «επιβλαβούς» φήμης. «Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν διαδώσει υπερβολικά αυτό το αφήγημα, και κατά συνέπεια, κάθε ειδησεογραφικό μέσο θα πρέπει τώρα να αναλάβει την ευθύνη, να εκφράσει τη λύπη του και να ζητήσει συγγνώμη από την πριγκίπισσα Κέιτ και την οικογένειά της και να τους παραχωρήσει την ιδιωτικότητα που τους αξίζει», δήλωσε ο Τζο Μπέναροχ, επικεφαλής του επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Χ.

Οι οδηγίες που δημοσιεύονται από τη μητρική εταιρεία του Instagram, τη Meta, αναφέρουν ότι ελέγχει το περιεχόμενό του από ιούς στις πλατφόρμες του και ενεργεί για να επιβραδύνει «την εξάπλωση των αβάσιμων φημών και της παραπληροφόρησης και [να κατευθύνει] τους χρήστες σε έγκυρες πληροφορίες».

Οι οδηγίες του TikTok για τις θεωρίες συνωμοσίας μειώνουν την εμβέλεια των «αβάσιμων» θεωριών που ισχυρίζονται ότι «ορισμένα γεγονότα ή καταστάσεις πραγματοποιούνται από κρυφές ή ισχυρές ομάδες» καθιστώντας τα ακατάλληλα για την κύρια ροή του For You, αλλά επιτρέπει «ανακριβείς μύθους ή παραπληροφόρηση» υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούν «σημαντική» βλάβη. Ο καθηγητής Cassam πρόσθεσε ότι, τελικά, οι θεωρίες συνωμοσίας για την Κέιτ Μίντλετον θα γίνουν λιγότερο εμφανείς καθώς οι υποστηρικτές θα προχωρήσουν σε άλλες ιστορίες. «Πραγματικά εξαφανίζονται, καθώς άνθρωποι με αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν 'νοοτροπία συνωμοσίας' προχωρούν σε νέες θεωρίες συνωμοσίας», είπε.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ