Στη Γάζα οι νέοι ελπίζουν να σκοτωθούν για να τελειώσει ο εφιάλτης τους (και δεν υπάρχουν άλλα λόγια)

Τη στιγμή που στον αιματοβαμμένο παλαιστινιακό θύλακα εξελίσσεται ένα «από τα σκοτεινότερα κεφάλαια στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Article featured image
Article featured image

Οι νέοι στη Λωρίδα της Γάζας προτιμούν να σκοτωθούν προκειμένου να τελειώσει ο εφιάλτης που βιώνουν, σύμφωνα με την Unicef.

Οι συνθήκες της ζωής τους είναι τέτοιες, που ελπίζουν να σκοτωθούν, ανέφερε χθες εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, την ώρα που η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι απελπιστική και οι άνθρωποι βιώνουν την απόλυτη εξαθλίωση λόγω του πολέμου. Σε δηλώσεις που έκανε μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Ράφα, ο εκπρόσωπος τύπου της Unicef Τζέιμς Έλντερ, τόνισε πως η κατάσταση στη Γάζα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που συνιστά ένα «από τα σκοτεινότερα κεφάλαια στην ιστορία της ανθρωπότητας».

«Χθες (σ.σ. προχθές) η Unicef συνομίλησε με έφηβους, εκ των οποίων πολλοί είπαν ότι νιώθουν τόση μεγάλη απόγνωση, ώστε θέλουν τόσο πολύ να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη, (σε βαθμό τέτοιο) που ελπίζουν να σκοτωθούν. Το ανείπωτο μας το αφηγούνται συχνά στη Γάζα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Υπενθυμίζεται πως εδώ και καιρό ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς βρίσκεται στο χείλος του λιμού.


Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη πριν από τον πόλεμο, τουλάχιστον 500 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά, ενώ αυτήν τη στιγμή σχεδόν 150. Οι Ισραηλινοί «έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν και να επιθεωρούν κάθε γραμμάριο, κάθε λίτρο, κάθε κιλό όλων όσων εισέρχονται στη Γάζα», τόνισε από τη μεριά του εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Ανθρωπιστικού Υποθέσεων του ΟΗΕ.

«Όμως, δεν μπορούν να λένε, μόλις (η βοήθεια) εισέλθει στο εσωτερικό (της Γάζας), ότι εναπόκειται σε εμάς αποκλειστικά να ασχοληθούμε με αυτήν. Πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει να διανείμουμε τη βοήθεια», κατέληξε. Ο εκπρόσωπος τύπου της Unicef επιβεβαίωσε πως το διάστημα μεταξύ 1η και 22ας Μαρτίου, στο 25% των 40 αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρειο τμήμα της Γάζας επετράπη να εισέλθουν.

«Υπάρχει ένα παλιό σημείο διέλευσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο βόρειο τμήμα, σε απόσταση 10 λεπτών από την περιοχή όπου αυτοί οι άνθρωποι εκλιπαρούν να τους δώσουμε τρόφιμα. Ανοίγοντας αυτό το σημείο διέλευσης, θα μπορούσαμε να βάλουμε τέλος σε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση σε διάστημα λίγων ημερών. Όμως, παραμένει κλειστό», τόνισε, καταλήγοντας πως στη Γάζα, «η ζωτικής σημασίας βοήθεια εμποδίζεται, ζωές χάνονται, η αξιοπρέπεια παραβιάζεται».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ