«Τρελός πανικός για τις τρελές αγελάδες»

Σαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε εμπάργκο στις εξαγωγές κρέατος από την Αγγλία προς ολόκληρο τον κόσμο, αφού έκανε την εμφάνισή της η νόσος των τρελών αγελάδων. Τον Μάρτιο του 1996 ρεπορτάζ στο «Περιοδικό» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι και στην Κύπρο είχε προκληθεί πανικός μεταξύ καταναλωτών, κτηνοτρόφων, αλλά και των κρεοπωλών που έβλεπαν τις πωλήσεις του κρέατος να μειώνονται.

Article featured image
Article featured image


«Τρελός πανικός για τις τρελές αγελάδες». Με αυτό τον τίτλο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1996 «Το Περιοδικό», όταν όλος ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή, για την εποχή, είδηση μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές κρέατος από τη Βρετανία μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος της νόσου των «τρελών αγελάδων» σε άνθρωπο.

Η νόσος, που τρομοκράτησε τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνες προήλθε από μια πρωτεΐνη πράιον και μεταδόθηκε από τα πρόβατα στα βοοειδή και από τα βοοειδή στους ανθρώπους. Για την κατάσταση αυτή κατηγορήθηκαν οι κτηνοτρόφοι της εποχής, που συνήθιζαν να ταΐζουν τα βοοειδή τους με άλλα νεκρά ζώα, τα οποία ήταν τελικά μολυσμένα από πράιον. Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, η ασθένεια δεν έχει εξαλειφθεί και κατά καιρούς σε αρκετές χώρες καταγράφονται κρούσματα.



Πανικός και στην Κύπρο



Σαν σήμερα είχε επιβληθεί το εμπάργκο και άλλα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλο τον κόσμο. Στην Κύπρο, όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Θανάση Φωτίου, είχε δημιουργηθεί πανικός μεταξύ καταναλωτών, κτηνοτρόφων, αλλά και των κρεοπωλών που είχαν δει τις πωλήσεις του κρέατος να μειώνονται.

Οι Κύπριοι καταναλωτές ως φαίνεται τελούσαν υπό πανικό, ωστόσο όπως δήλωνε ο τότε Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Παύλος Οικονομίδης στο «Περιοδικό», δεν συνέτρεχε κανένας λόγος ανησυχίας. «Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες από τη μέρα που εμφανίστηκε αυτή η ασθένεια, λόγω των επιστημονικών και τεχνικών σχέσεων που έχουμε με τα εργαστήρια στα οποία διαγνώστηκε για τελευταία φορά, ήμασταν ενήμεροι για όλες τις εξελίξεις και ξέρουμε τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην Αγγλία με γραπτά, μάλιστα, ντοκουμέντα», είχε πει θέλοντας να καθησυχάσει τους καταναλωτές.

Τις πρώτες εκείνες ημέρες που είχε ξεσπάσει η είδηση, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το Σίγμα είχε αποκαλύψει πως πέραν του 90% των κοπαδιών στην Κύπρο είχε μολυνθεί με την τρομώδη νόσο (σκρέιπι), με τον τότε Νευρολόγο του Κέντρου Γενετικής και Νευρολογίας Λευκωσίας, Κυριάκο Κυριαλλή, να υποστηρίζει πως ήταν χιλιάδες τα πρόβατα στην Κύπρο που είχαν προσβληθεί από τη νόσο.

Είχε πει επίσης πως «πέρσι (1995) είχε γίνει έλεγχος στον εγκέφαλο Κύπριας που είχε αποβιώσει και τα αίτια του θανάτου της ήταν η τρομώδης νόσος». Την είδηση αυτή δεν είχαν επιβεβαιώσει τότε, σύμφωνα με το περιοδικό, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. «Η νόσος είναι γνωστή εδώ και χρόνια και δεν αναφέρθηκε οποιαδήποτε περίπτωση μετάδοση της ασθένειας στον άνθρωπο (…)», είχε δηλώσει ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.


1.jpg



Έπεσαν θύματα και τα καλλυντικά προϊόντα


Έναν μήνα μετά το «Περιοδικό» επανήλθε με νέο ρεπορτάζ, αυτήν τη φορά με τίτλο «Τρελά καλλυντικά ή θύματα πανικού;». Δεδομένου ότι εκείνο το διάστημα, ήταν ένα ερώτημα που απασχολούσε αρκετά όσοι χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούσαν καλλυντικά με κολλαγόνο και ελαστίνη ή είχαν κάνει ενέσεις κολλαγόνου για την καταπολέμησης των ρυτίδων.

Στο ρεπορτάζ, τον Απρίλιο του 1996, η δημοσιογράφος Περσεφόνη Ανδρέου, σημείωνε πως το Υπουργείο Υγείας είχε γνώση για έρευνα στην Ευρώπη το 1994 που είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κυκλοφορία καλλυντικών με ουσίες από βοειδή και είχαν απαγορευτεί ή υπήρχε σχετική νομοθεσία σε πολλές χώρες.

Σημειώνεται πως, οι νεκροί μέχρι σήμερα φτάνουν σε περίπου 250 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο.

kalintika.jpg


kalintika 2.jpg


kalintika 3.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ