Διεθνή
10 χρόνια μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370, ανοίγει και πάλι ο φάκελος;
Τον Μάρτιο του 2014, χάθηκε μυστηριωδώς από... προσώπου γης το bοeing της Malaysian Airlines, το οποίο μετέφερε 239 άτομα, εκτελώντας πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο. Δέκα χρόνια μετά, παραμένει το -ίσως- μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.
Δέκα χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα των Malaysian Airlines, η κυβέρνηση της Μαλαισίας πιέζει να να ξεκινήσουν ξανά έρευνες εντοπισμού της πτήσης MH370. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Μαλαισίας Άνθονι Λοκ, έχουν καλέσει την αμερικανική εταιρεία υποβρύχιων ερευνών Ocean Infinity προκειμένου να συζητηθεί η πιο πρόσφατη ερευνητική της πρόταση. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειες ανεύρεσης του αεροπλάνου.
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραχίμ δήλωσε ότι θα «χαιρόταν να ξεκινήσουν εκ νέου» οι έρευνες για την πτήση MH370 εάν υπάρχουν «αδιάσειστα» στοιχεία, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους στον Ινδικό Ωκεανό.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις έρευνες για το αεροσκάφος που εξαφανίστηκε με 239 επιβαίνοντες, ο Ιμπραχίμ δήλωσε ότι «εάν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, θα πρέπει να τις ξεκινήσουμε και πάλι. Aδιαμφισβήτητα θα χαιρόμασταν να το κάναμε».
Οι υποθαλάσσιες έρευνες των κυβερνήσεων της Αυστραλίας, της Μαλαισίας και της Κίνας ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2017, καθώς οι αρχές έκριναν ότι το αεροσκάφος πιθανόν δεν βρισκόταν στη ζώνη των ερευνών που κάλυπτε μια έκταση 120.000 τετραγ. χλμ.
Σύμφωνα με Μαλαισιανούς αξιωματούχους η αμερικανική εταιρεία, Ocean Infinity, που προσπάθησε να βρει το αεροπλάνο το 2018, πρότεινε τη διεξαγωγή νέας έρευνας στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Εκεί πιστεύεται ότι συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πριν από μια δεκαετία.
Ημέρα μνήμης
Περίπου 500 συγγενείς και υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν σε εμπορικό κέντρο κοντά στην πρωτεύουσα της μαλαισιανής πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ για μια «ημέρα μνήμης». Ορισμένοι συγγενείς ήρθαν από την Κίνα, απ’ όπου κατάγονταν περίπου τα δύο τρίτα των επιβατών.
«Τα δέκα τελευταία χρόνια ήταν για μένα ένα αδιάκοπο σκαμπανέβασμα συναισθημάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκρέις Νέιθαν, μια 36χρονη Μαλαισιανή δικηγόρος της οποίας η μητέρα, η 56χρονη Αν Ντέιζι, βρισκόταν στο αεροσκάφος.
Απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους, κάλεσε τη μαλαισιανή κυβέρνηση να ξεκινήσει νέες έρευνες.
Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Άνθονι Λοκ δήλωσε ότι «η Μαλαισία είναι αποφασισμένη να βρει το αεροσκάφος», διευκρινίζοντας ότι το «κόστος δεν αποτελεί πρόβλημα». Δήλωσε ότι θα συναντούσε εκπροσώπους της εταιρείας θαλάσσιων ερευνών Ocean Infinity, που εδρεύει στο Τέξας, για να συζητήσουν μια νέα επιχείρηση.
Η απάντηση του Λοκ προκάλεσε δάκρυα χαράς από ορισμένα μέλη της οικογένειας στην επιμνημόσυνη δέηση, που πραγματοποιήθηκε σε εμπορικό κέντρο σε προάστιο της Κουάλα Λουμπούρ.
Τι συνέβη στην πτήση MH370;
Το αεροπλάνο Boeing 777 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του στις 8 Μαρτίου 2014. Μετέφερε 239 άτομα, κυρίως Κινέζους υπηκόους, σε πτήση από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο.
Τα δορυφορικά δεδομένα έδειξαν ότι το αεροπλάνο παρέκκλινε από την πορεία πτήσης του και κατευθύνθηκε πάνω από τον νότιο Ινδικό Ωκεανό, όπου πιστεύεται ότι συνετρίβη.
Η τραγωδία προκάλεσε κινήσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των αερομεταφορών.
Τι έχουν δείξει οι προηγούμενες έρευνες για το MH370;
Αμέσως μετά την εξαφάνιση, μια δαπανηρή πολυεθνική έρευνα δεν κατάφερε να βρει κανένα στοιχείο. Οι ερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων που μελετούσαν το συγκεκριμένο δυστύχημα στη Μαλαισία αρχικά, δεν απέκλεισαν την πιθανότητα το αεροσκάφος να τέθηκε εσκεμμένα εκτός της προγραμματισμένης πορείας του. Σημειώνεται ότι συντρίμμια που είτε πιστεύεται ότι ανήκουν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, είτε έχει επιβεβαιωθεί ότι του ανήκουν, έχουν ξεβραστεί από τη θάλασσα πολύ μακριά από την πορεία που θα έπρεπε να είχε το αεροσκάφος και συγκεκριμένα κατά μήκος των ακτών της Αφρικής, αλλά και σε νησιά του Ινδικού ωκεανού.
Μια ιδιωτική έρευνα το 2018 από την Ocean Infinity δεν κατέληξε επίσης σε κανένα συμπερασμα. Ο V.P.R. Nathan, μέλος της ομάδας συγγενών του Voice MH370, δήλωσε ότι η Ocean Infinity σχεδίαζε αρχικά μια έρευνα πέρυσι, αλλά αυτή καθυστέρησε λόγω της παράδοσης νέου εξοπλισμού. «Τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να συνεχίσει το κυνήγι», είπε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ocean Infinity, Oliver Punkett, δήλωσε στους New Straits Times ότι η εταιρεία έχει βελτιώσει την τεχνολογία της από το 2018.
«Αισθανόμαστε πλέον ότι είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην αναζήτηση του MH370», δήλωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα. «Συνεργαζόμαστε με πολλούς εμπειρογνώμονες, μερικούς εκτός της Ocean Infinity, για να συνεχίσουμε την ανάλυση των δεδομένων με την ελπίδα να περιορίσουμε την περιοχή αναζήτησης σε μια περιοχή στην οποία η επιτυχία καθίσταται δυνητικά εφικτή».
Ο Λοκ αρνήθηκε να αποκαλύψει την αμοιβή που προτείνει η Ocean Infinity αν βρει το αεροπλάνο, λέγοντας ότι υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Είπε ότι το κόστος δεν αποτελεί ζήτημα και ότι δεν προβλέπει εμπόδια για την έρευνα.
«Δεν έχει σημασία αν περάσουν 10 χρόνια, 20 χρόνια ή περισσότερα, όσο είμαστε ακόμα ζωντανοί... δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε για την αλήθεια. Πιστεύουμε ότι η αλήθεια θα έρθει τελικά στο φως», δήλωσε ο Bai Zhong, από την Κίνα, η σύζυγος του οποίου βρισκόταν στο αεροπλάνο.
Με πληροφορίες από Εuronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ