Τα μάθατε τα (σπουδαία) νέα;

Εάν είσαι κι εσύ απ’ αυτούς που τρομοκρατείσαι κάθε φορά που κλείνεις ραντεβού στον οδοντίατρό σου, τότε η πιο κάτω είδηση αποτελεί λόγο για πάρτι!

Article featured image
Article featured image

Είτε φοβάσαι την επίσκεψη στον οδοντίατρο είτε είσαι απ’ αυτούς τους ακατανόητα cool τύπους που πάνε στον οδοντίατρο τους, λες και πάνε για χαλαρό απογευματινό καφέ, σίγουρα η πιο κάτω είδηση σε αφορά.

Νέα έρευνα ρίχνει φως σε μια πιθανή επαναστατική αλλαγή στον τομέα της οδοντιατρικής, με μία θεραπεία που αν εφαρμοστεί αναμένεται να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dental Research, βρίσκεται στα «σκαριά» μία καινοτομία που θα μπορούσε να απαλλάξει αμέτρητους ασθενείς από τους αγχωτικούς ήχους των οδοντιατρικών εργαλείων αλλά και την ταλαιπωρία των θεραπειών απονεύρωσης. Οι επιστήμονες συγκεκριμένα διερευνούν μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση της προχωρημένης τερηδόνας, αφήνοντας στην άκρη τα οδοντιατρικά...τρυπάνια.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος περιλαμβάνει την εφαρμογή ρεσολβίνων, μορίων που έχουν τη δυνατότητα της επούλωσης και την ικανότητα να αναγεννούν τον κατεστραμμένο οδοντικό πολφό. Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα για ένα μέλλον όπου οι χρονοβόρες και συχνά επίφοβες επεμβάσεις απονεύρωσης μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν. Επικεφαλής αυτής της πρωτοποριακής έρευνας είναι ο Thomas Van Dyke, συν-συγγραφέας της μελέτης και αντιπρόεδρος του Κέντρου Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας της ADA Forsyth.

Παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται θεραπείες απονεύρωσης για την καταπολέμηση των λοιμώξεων εντός του οδοντικού πολφού, διαδικασίες που περιλαμβάνουν την αφαίρεση του μολυσμένου ιστού, ακολουθούμενη από την πλήρωση του προκύπτοντος κενού με ένα βιοσυμβατό υλικό. Αν και αποτελεσματική, η ριζική θεραπεία έχει τους περιορισμούς της, όπως εξήγησε ο Van Dyke. «Η ριζική θεραπεία (RCT) είναι αποτελεσματική, αλλά έχει κάποια προβλήματα, καθώς αφαιρούνται σημαντικά τμήματα της οδοντίνης και το δόντι ξηραίνεται με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κατάγματος στην πορεία. Ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια μέθοδο για την αναγέννηση του πολφού, αντί να γεμίσουμε τον ριζικό σωλήνα με αδρανές υλικό», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Αν και πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά προτού αυτή η καινοτόμος θεραπεία γίνει μια ευρέως διαδεδομένη πραγματικότητα, η υπόσχεση ότι θα φέρει επανάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη και την αναγεννητική ιατρική είναι αναμφισβήτητη. Για όσους έχουν υπομείνει την ταλαιπωρία και το άγχος που σχετίζονται με τις παραδοσιακές διαδικασίες απονεύρωσης, η προοπτική μιας λιγότερο επεμβατικής και πιο αποτελεσματικής εναλλακτικής λύσης αποτελεί φάρο ελπίδας.

Με πληροφορίες από Brighter Side of News/LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ