Η «Βουτιά στην Αθαλάσσα» στη «The Wall Gallery» μεταμορφώνει και πάλι το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου

Ένα έργο αισιοδοξίας του ζωγράφου Μιλένκο Στεβάνοβιτς.

Article featured image
Article featured image

Η πλατφόρμα «Τhe Wall Gallery» επιστρέφει για έβδομη χρονιά, και μεταμορφώνει τον εξωτερικό χώρο του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου μέσα από το έργο «Βουτιά στην Αθαλάσσα» του Σέρβου ζωγράφου, που ζει και εργάζεται στην Κύπρο, Μιλένκο Στεβάνοβιτς. Ο θεσμός της «The Wall Gallery» φέρνει κοντά την επιστήμη και την τέχνη, και προσφέρει μια διέξοδο σε ασθενείς με καρκίνο που νοσηλεύονται, αλλά και σε όσους νοσηλευτές εργάζονται στο Ογκολογικό Κέντρο.

Μέσα από την οπτική πλατφόρμα του «Τhe Wall Gallery» δίδεται η ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες της Κύπρου να αναδείξουν το ταλέντο τους. Τα έργα που φιλοξενούνται στη «The Wall Gallery» ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που έχει θέσει η μελέτη για ένα θεραπευτικό περιβάλλον, που εκπόνησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ABR – Alternative Brains Rule, με τη διαχρονική στήριξη της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Μιλένκο Στεβάνοβιτς σε συνέντευξή του μιλά για το έργο του και τη σημασία της παρουσίασής του σε έναν χώρο που θεραπεύει ασθενείς με καρκίνο. O καλλιτέχνης μελετά την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, και φιλοτεχνεί την αναπαράσταση που αποτελείται από πολλές μικρότερες προσωπικές παρατηρήσεις, που μεταμορφώνονται σε ένα ενιαίο σύνολο μέσα από τη μνήμη, αντί να απεικονίζουν μια μεμονωμένη στιγμή.

WGAL_VoutiaAthalassa4 (1).jpg




Πώς ξεκίνησε η δημιουργία του έργου στην «The Wall Gallery» στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου;

Το «The Wall Gallery» είναι ένα έργο που συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Προσκλήθηκα πέρσι να συμμετάσχω από την ομάδα Alternative Brains Rule, δημιουργούς και καλλιτεχνικούς επιμελητές της γκαλερί. Ήταν τιμή για μένα που με εμπιστεύθηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου, καθώς ο χώρος είναι τόσο σημαντικός και κοντά στο νοσοκομείο.


Ποιο είναι το θέμα που επιλέξατε;

Επέλεξα να απεικονίσω μια σκηνή στο δάσος του πάρκου Αθαλάσσας. Είναι μια θέα νωρίς το πρωί, μια φθινοπωρινή μέρα, όπου ο ήλιος διαπερνά το φύλλωμα και λάμπει στο έδαφος σε κομμάτια. Ο χαρακτήρας της «The Wall Gallery» μου επέτρεψε να παίξω με μια μακρόστενη μορφή, δείχνοντας ταυτόχρονα το μονοπάτι και τη λίμνη. Το φως ρέει μέσα από τη σκηνή και τη συνδέει.


Πηγή έμπνευσης


Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Για το έργο αυτό εμπνεύστηκα από τη Φύση. Ήθελα να δείξω μια άποψη που είναι οικεία και χαλαρώνει το μάτι. Σε πρώτο πλάνο ξεχώρισα για πρώτη φορά το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς στους χοντρούς φλοιούς του ευκαλύπτου. Το μάτι καλείται να διερευνήσει ένα μονοπάτι που ανοίγει μέσα από το φύλλωμα και οδηγεί στο τοπίο.


Μέσα από την οπτική πλατφόρμα της «Τhe Wall Gallery» μελετάτε την αλληλεπίδραση μεταξύ φωτός και σκότους. Έχετε δημιουργήσει μια αναπαράσταση που αποτελείται από πολλές μικρότερες προσωπικές παρατηρήσεις, οι οποίες μετατρέπονται σε ένα ενιαίο σύνολο μέσω της μνήμης, αντί να απεικονίζουν μια μοναδική στιγμή. Μπορείτε να μας πείτε για αυτό;

Η διαδικασία της ζωγραφικής είναι τέτοια που ολόκληρη η εικόνα αποτελείται από πολλές μικρές παρατηρήσεις και αποφάσεις, που συνεργάζονται μεταξύ τους για να δείξουν ένα ενιαίο όραμα. Ζωγραφίζοντας απευθείας τη Φύση καθιστά αδύνατη τη συγκράτηση μιας μόνο στιγμής, όπως θα μπορούσαμε να πετύχουμε με μια φωτογραφική μηχανή. Πιστεύω ότι δουλεύοντας με αυτόν τον τρόπο, ενώ το σκηνικό αλλάζει συνεχώς με πολλούς διακριτικούς τρόπους, έχουμε ένα αποτέλεσμα πιο προσωπικό και πιο κοντά στην ανθρώπινη αντίληψη. Κάθε καινούρια μέρα κατά την οποία προσθέτουμε πληροφορίες και τελειοποιούμε τον πίνακα επιτυγχάνεται μια μαρτυρία του χρόνου που αφιερώνεται σε ένα μέρος, πολλές διαφορετικές στιγμές μαζί που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα.

WGAL_VoutiaAthalassa1 (1).jpg




Πόσος χρόνος χρειάστηκε για τη δημιουργία;

Χρειάστηκαν πολλά σκίτσα διαφορετικών απόψεων για να καταλήξουμε στο μοτίβο Αθαλάσσα. Από τη στιγμή που ξεκίνησα τη σύνθεση, ο πίνακας μού πήρε περίπου ένα μήνα για να τον ολοκληρώσω.


Μπορείτε παρακαλώ να μας πείτε για τα υλικά που χρησιμοποιούνται;

Για τα προκαταρκτικά σκίτσα χρησιμοποιώ συνήθως μολύβι και ακουαρέλα. Η τελική εικόνα ζωγραφίστηκε με λάδια σε καμβά.


Τι σημαίνει για εσάς η δημιουργία ενός έργου για άτομα με εμπειρία καρκίνου;

Ήταν, όπως ανάφερα, μεγάλη τιμή για μένα που επιλέχθηκα για αυτό το έργο αλλά ταυτόχρονα και ευθύνη. Ήξερα ότι η εικόνα θα φαίνεται μέσα από τα δωμάτια τού Κέντρου και αυτό καθοδήγησε την απόφασή μου αναφορικά με το μοτίβο που έπρεπε να επιλέξω και πώς να συμπεριφέρομαι στο θέμα μου. Ελπίζω ότι ο πίνακας αυτός δημιουργεί θετική εμπειρία και λειτουργεί ως θέα από τα παράθυρα του δωματίου.


Ευαισθητοποίηση


Πώς πιστεύετε ότι το έργο σας μεταμορφώνει ένα κέντρο θεραπείας ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για τον καρκίνο δίνοντας παράλληλα μηνύματα ελπίδας στους ασθενείς;

Νιώθω ότι το έργο «The Wall Gallery» και η δουλειά διαφορετικών καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια προσθέτει μόνο θετικά στο περιβάλλον του κτηρίου, μετατρέποντας έναν λευκό και ψυχρό τοίχο σε μια σκηνή, μια ευχάριστη θέα που χαροποιεί όσους και όσες τη βλέπουν.


Ποια είναι η θεραπευτική επίδραση της τέχνης στους ασθενείς ;

Δεν πιστεύω ότι εκ της θέσης μου μπορώ να συζητήσω την επίδραση της τέχνης στους ασθενείς, αυτό θα ήταν μια ερώτηση που ταιριάζει καλύτερα σε έναν γιατρό. Είμαι αισιόδοξος, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρξει θετική επίδραση. Αν μπορεί να κάνει το περιβάλλον λίγο πιο ευχάριστο, τότε κάτι έχουμε καταφέρει.


Βιογραφικό


Ο Μιλένκο είναι ζωγράφος, κατάγεται από τη Σερβία και ζει στην Κύπρο. Από νωρίς επέλεξε να ακολουθήσει τα ενδιαφέροντά του στη ζωγραφική και χαρακτική. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Βελιγραδίου, συνέχισε τις σπουδές του στο σχέδιο στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Ως υπότροφος της Ιαπωνικής Κυβέρνησης, σπούδασε και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο. Ο Milenko είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών Σερβίας (ULUS) και της Ένωσης Κυπρίων Εικαστικών και Θεωρητικών (PHYTORIO), λαμβάνοντας μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια.


Εκπαίδευση

- Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο, Τόκιο Ιαπωνία

Διδάκτωρ Ερευνητής 2016 -2019

- Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο, Τόκιο Ιαπωνία

Masters στη Ζωγραφική 2014 -2016

- Ακαδημία Τέχνης της Φλωρεντίας, Φλωρεντία Ιταλία

Εντατικό Ακαδημαϊκό Σχέδιο 2012-2013

- Πανεπιστήμιο Τεχνών Βελιγραδίου, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, Βελιγράδι Σερβία

Μεταπτυχιακό στην Εικονογράφηση και τα Κινούμενα Σχέδια 2004-2009

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ