Ανεξάρτητη έκθεση «αδειάζει» το Ισραήλ και τους ισχυρισμούς του περί σύνδεσης της UNRWA με τρομοκράτες

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της εν λόγω καταγγελίας από το Ισραήλ, αρκετά κράτη της Δύσης διέκοψαν τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), από την οποία εξαρτάται η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Article featured image
Article featured image

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του ότι υπάλληλοι της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ «UNRWA» συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με ανεξάρτητη επισκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η καταγγελία του Ισραήλ προκάλεσε διεθνή αναστάτωση, με τον ΟΗΕ να ανακοινώνει πως θα ξεκινήσει σχετική έρευνα. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για το Ισραήλ, το οποίο επέμεινε –χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους– πως η UNRWA δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε θέση στη Λωρίδα της Γάζας, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Μάλιστα, ζήτησε να διακοπεί πλήρως η χρηματοδότηση στην υπηρεσία, από όλες τις χώρες.

Το αίτημα του Ισραήλ είχε απήχηση, καθώς βασικοί χορηγοί της υπηρεσίας του ΟΗΕ αποφάσισαν να περιορίσουν ή να διακόψουν τις χορηγίες προς την UNRWA: ένα γεγονός που έκοψε το «οξυγόνο» στους άμαχους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που αγωνίζονταν να επιβιώσουν από τις ισραηλινές επιδρομές, την πείνα και τις ασθένειες.

unwrajf.png



«Το Ισραήλ δημοσιοποίησε ισχυρισμούς ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της UNRWA είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτό».

Η έκθεση, που συντάχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, αποκάλυψε ότι η UNRWA μοιραζόταν τακτικά λίστες των υπαλλήλων της στο Ισραήλ για λόγους ελέγχου. Σημείωσε επίσης ότι από το 2011, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει ανησυχίες για το προσωπικό της UNRWA βάσει αυτών των καταλόγων προσωπικού.

«Όλοι οι δικαιούχοι της UNRWA ελέγχονται δύο φορές τον χρόνο από τον οργανισμό χρησιμοποιώντας τη λίστα κυρώσεων του ΟΗΕ», ανέφερε η έκθεση.

Η UNRWA έχει καθιερώσει «σημαντικό αριθμό πολιτικών, μηχανισμών και διαδικασιών» για να διασφαλίσει τόσο την ουδετερότητα όσο και «ταχείες και επαρκείς απαντήσεις σε ισχυρισμούς», ανέφερε η έκθεση.

Όπως αναφέρει το Politico, αφού το Ισραήλ διατύπωσε ισχυρισμούς τον Ιανουάριο ότι το προσωπικό της οργάνωσης είχε εμπλακεί στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η UNRWA εντόπισε αμέσως 12 εργαζομένους που εμπλέκονταν και έλυσε τις συμβάσεις δέκα εξ αυτών, ενώ άλλοι δύο επιβεβαιώθηκαν νεκροί. Τον Φεβρουάριο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι ανακάλυψαν σήραγγα εκατοντάδων μέτρων που βρίσκεται εν μέρει κάτω από τα κεντρικά γραφεία της UNRWA στη Γάζα, αποκαλώντας το «απόδειξη για τη σύνδεση της Χαμάς με την υπηρεσία παροχής βοήθειας».


Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση


Η διπλωματία του Ισραήλ καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της τελικής έκθεσης για το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Ειδικοί επιφορτισμένοι να εξετάσουν την «ουδετερότητα» της υπηρεσίας του ΟΗΕ, μετά τις ισραηλινές κατηγορίες πως 12 υπάλληλοι της υπηρεσίας «ενεπλάκησαν» στην έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, συνέστησαν χθες να γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες σε «οκτώ κρίσιμους τομείς» στο κείμενο που υποβλήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στη Νέα Υόρκη η κυρία Κολονά διαβεβαίωσε, από την πλευρά της, πως «ό,τι πρέπει να βελτιωθεί θα βελτιωθεί», δηλώνοντας «σίγουρη» πως η εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στο κείμενο «θα βοηθήσουν» την UNRWA να «εκπληρώσει την εντολή της».

Η υπηρεσία παραμένει «κρίσιμη για τη χορήγηση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας» στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες «στη Λωρίδα της Γάζας, στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στη Συρία και στη Δυτική Όχθη», αναγνωρίζει το κείμενο, παρά τα «προβλήματα» ως προς την «ουδετερότητά της» που «επιμένουν».


Ποια είναι η UNRWA


H UNRWA χρηματοδοτείται σχεδόν καθολικά από τις προσφορές των κρατών. Iδρύθηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου 1949 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο που ξέσπασε αμέσως με την ίδρυση του Ισραήλ, τον Μάιο 1948.

Αποστολή της ήταν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί στη ζώνη επιχειρήσεων της υπηρεσίας, «εν αναμονή μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την κατάστασή τους».

Εξαιτίας της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή διέφυγαν από εκεί από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 1948, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Οι άνθρωποι αυτοί, και οι απόγονοί τους, έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα και η UNRWA είναι ο εγγυητής αυτού του διεθνούς καθεστώτος, εργαζόμενη στα παλαιστινιακά εδάφη, στον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία, όπου βρίσκονται Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Τα περίπου 5,9 εκατομμύρια Παλαιστινίων που είναι καταγεγραμμένοι στην UNRWA, μπορούν να επωφελούνται υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υποδομές καταυλισμών, η μικροτραπεζική και η επείγουσα βοήθεια, ακόμη και σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 540.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία της. Η υπηρεσία διαχειρίζεται περίπου 60 προσφυγικούς καταυλισμούς, εκ των οποίων οι 19 βρίσκονται στη Δυτική Όχθη.

Το 2022, οι πόροι της που προέρχονταν από τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών και από τις συμβολές άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ ανέρχονταν σε 44,6 εκατομμύρια δολάρια.

Στη Λωρίδα της Γάζας, έναν θύλακα έκτασης όση η Άνδρος με 2,4 εκατ. κατοίκους, η ανθρωπιστική κρίση ήταν σοβαρή ακόμη και πριν από τον πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ από τον Αύγουστο, το 63% των κατοίκων υπέφερε από διατροφική ανασφάλεια και ήταν εξαρτημένο από τη διεθνή βοήθεια, ενώ περισσότερο του 80% ταυ πληθυσμού βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς που υπάρχουν στη Γάζα, ζουν 1,7 εκατ. πρόσφυγες. Από τις 30.000 εργαζόμενους της UNRWA, οι 13.000 δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου υπάρχουν 300 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας.

unfjf.png


Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ


Το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες -και ακόμη περισσότερο μετά την έναρξη του πολέμου ενάντια στη Χαμάς- ισχυρίζεται ότι η UNRWA ευθύνεται για τη διαιώνιση της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης, διότι υποστηρίζει ότι «συντηρεί την ιδέα ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στη γη τους»

Το 2018, οι ΗΠΑ, ο βασικός χρηματοδότης της υπηρεσίας, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, διέκοψαν την ετήσια οικονομική βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς την UNRWA, γεγονός που χαιρέτισε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Τον Μάιο 2019, επίσης, ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή ζήτησε τη διάλυση της υπηρεσίας με το επιχείρημα ότι έχει αποτύχει στην αποστολή της. Η Ουάσινγκτον επανέλαβε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ το 2021 μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ χορηγούν ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ύψους άνω των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η UNRWA, απαντώντας στους ισραηλινούς ισχυρισμούς τόνισε ότι δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για το αδιέξοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.


Με πληροφορίες από news247.gr, efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ