Πληθαίνουν τα σενάρια συνωμοσίας για τον σεισμό στις ΗΠΑ πριν από την έκλειψη Ηλίου

Οι επιστήμονες απαντούν στα λεγόμενα περί «κακού οιωνού».

Article featured image
Article featured image

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών ταρακούνησε περιοχές των βορειοανατολικών ΗΠΑ το πρωί της Παρασκευής, ενώ οι δονήσεις έγιναν αισθητές από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Μέιν. Ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε στην περιοχή τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και ο ισχυρότερος στο Νιου Τζέρσεϊ εδώ και περισσότερα από 240 χρόνια, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Οι ζημιές ήταν ελάχιστες και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, έτσι οι πολίτες σύντομα επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους.

Ωστόσο, πολλοί συνωμοσιολόγοι συνέδεσαν το γεγονός του σεισμού με την επερχόμενη έκλειψη του Ηλίου. Ορισμένοι Αμερικανοί θεώρησαν «κακό οιωνό» αυτήν τη συγκυρία.

«Ο Θεός στέλνει στην Αμερική ισχυρά σημάδια για να μας πει να μετανοήσουμε. Σεισμούς, εκλείψεις και πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν. Προσεύχομαι η χώρα μας να τα καταλάβει», έγραψε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υπέρμαχος θεωριών συνωμοσίας.



Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, ορισμένοι σημείωναν ότι το επίκεντρο του σεισμού των 4,8 βαθμών εντοπίστηκε όχι πολύ μακριά από λέσχη γκολφ που ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ, στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ.

Η ομάδα MeidasTouch, επιτροπή πολιτικής δράσης εναντίον του Τραμπ, ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ έναν χάρτη του Νιου Τζέρσεϊ στον οποίο απεικονίζεται η φιγούρα του Τζο Μπάιντεν με λέιζερ στα μάτια.



Φυσικά, το διαδίκτυο πλημμύρισε την Παρασκευή από αστεία και σαρκαστικά μιμίδια που κοροϊδεύουν την υπερβολική αντίδραση των Νεοϋορκέζων στον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ.



Τελικά υπάρχει κάποια σχέση με την έκλειψη;

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για άλλο ένα σπάνιο γεγονός, μια ολική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή από μεγάλο τμήμα των κεντρικών και ανατολική πολιτειών, αλλά όχι από την πόλη της Νέας Υόρκης.

Η βαρυτική έλξη που ασκούν η Σελήνη και ο Ήλιος πάνω στη Γη έχουν διαφορετική ένταση. Ενώ η έλξη από τη Σελήνη μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να διεγείρει τη σεισμικότητα μιας περιοχής, η αντίστοιχη έλξη από τον Ήλιο είναι πολύ μικρότερη, οπότε δεν έχει επίδραση στα τεκτονικά φαινόμενα. Άρα, η απάντηση στις θεωρίες συνωμοσίας είναι όχι, δεν υπάρχει κάποια σχέση του σεισμού με την έκλειψη του Ηλίου.



ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ