Συνέλαβαν την Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Χάγη σε διαμαρτυρία για τα ορυκτά καύσιμα

Μαζί με άλλους 100 διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο.

Article featured image
Article featured image

Οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν την κλιματική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, μαζί με αρκετούς διαδηλωτές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Extinction Rebellion, κατά την προσπάθεια αποκλεισμού ενός αυτοκινητοδρόμου στη Χάγη.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ οδηγήθηκε σε ένα λεωφορείο από την ολλανδική αστυνομία μαζί με άλλους διαδηλωτές της Extinction Rebellion, που επιχείρησαν να αποκλείσουν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά των επιδοτήσεων για τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η 21χρονη Τούνμπεργκ προσήχθη όταν μαζί με μια ομάδα περίπου 100 ανθρώπων επιχείρησαν να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Α12. Την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο αυτόν έχουν αποκλείσει για πολλές ώρες πάνω από 30 φορές τους τελευταίους μήνες ακτιβιστές που ζητούν να μπει ένα τέλος σε όλες τις επιδοτήσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων.



«Είμαστε ασταμάτητοι, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» φώναζαν οι διαδηλωτές, κατά τη διαμαρτυρία τους. «Είναι σημαντικό να διαδηλώσουμε σήμερα γιατί ζούμε σε κατάσταση πλανητικής έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε αυτή την κρίση και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές» δήλωσε νωρίτερα η Γκρέτα Τούνμπεργκ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ερωτηθείσα αν ανησυχεί μήπως συλληφθεί, απάντησε: «Γιατί να ανησυχώ;»

Σε προηγούμενες κινητοποιήσεις η αστυνομία είχε οδηγήσει τους προσαχθέντες διαδηλωτές σε ένα άλλο σημείο της πόλης, όπου τους είχε αφήσει ελεύθερους χωρίς περαιτέρω συνέπειες. Η τοπική αστυνομία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το περιστατικό.



Η Extinction Rebellion δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί διαδηλώσεις μέχρι η ολλανδική κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί δημόσια κονδύλια για την επιδότηση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Εν τω μεταξύ, η οικολογική κρίση συνεχίζει να μαίνεται και το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο της χώρας προσποιείται ότι έχουμε όλο το χρόνο του κόσμου, ενώ η κρίση είναι τώρα», ανέφερε η Extinction Rebellion σε δήλωση που αναρτήθηκε στο X.

Η διαμαρτυρία ήταν μέρος ενός σχεδίου άσκησης πίεσης στην ολλανδική κυβέρνηση ενόψει της προγραμματισμένης συζήτησης για τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων τον Ιούνιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ