H βελγική κρατική τηλεόραση διέκοψε το πρόγραμμα για τη Eurovision (για όλους τους σωστούς λόγους)

Επέλεξε να διαμαρτυρηθεί με μήνυμα στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Article featured image
Article featured image

Σε μια τολμηρή και γενναία κίνηση προχώρησε το βράδυ του β΄ ημιτελικού της Eurovision το κρατικό βέλγικο κανάλι VRT, αφού επέλεξε να διαμαρτυρηθεί για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα, κόβοντας από το κανονικό πρόγραμμα την εμφάνιση του Ισραήλ.

Στη θέση του «Hurricane» που τραγούδησε η Golan, παρουσιάστηκε ένα τρίλεπτο αντιπολεμικό μήνυμα.

Στο μήνυμα που εμφανίστηκε σε όλες τις τηλεοπτικές οθόνες μόλις ανέβηκε στη σκηνή η εκπρόσωπος του Ισραήλ, το VRT καταδίκαζε τη «συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου από το Ισραήλ» και κάλεσε για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Πρόκειται για μια συνδικαλιστική δράση. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ισραηλινού κράτους. Επιπλέον, το Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Ως εκ τούτου, κάνουμε ένα προσωρινό διάλειμμα από την εκπομπή μας. Κατάπαυση του πυρός τώρα. Σταματήστε τη γενοκτονία», αναγράφηκε από το κρατικό κανάλι σε μαύρο πλαίσιο.



Σημειώνεται πως δύο Βέλγοι υπουργοί είχαν εκφράσει προηγουμένως την πεποίθησή τους ότι το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Γάζα.

Για την ιστορία χθες βράδυ, ο εκπρόσωπος του Βελγίου Mutii με το τραγούδι «Before The Party's Over» δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό παρά την υψηλή θέση που καταλάμβανε στα στοιχήματα τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Mustii έκανε όμως τη δική του έμμεση παρέμβαση κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του καθώς στο εσωτερικό του μπράτσου του αναγραφόταν η λέξη «ειρήνη» η οποία φάνηκε προς το τέλος της ερμηνείας του όταν σήκωσε τα χέρια.

Σημειώνεται ότι πολλοί δεν άφησαν ασχολίαστο το γεγονός ότι ενδέχεται η EBU να «έκοψε» τον Βέλγο υποψήφιο ως τιμωρία για την παραβίαση των κανόνων της μη πολιτικής τοποθέτησης κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ