Όταν η υπ. Πολιτισμού της Ελλάδας απαξίωσε επιδεικτικά την Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου στην Αθήνα

Ίσως η κυρία Μενδώνη να πρέπει να επανεξετάσει το τι σημαίνει η λέξη Πολιτισμός στον τίτλο που κατέχει.

Article featured image
Article featured image

Στις 22 Μαΐου στην Αθήνα, έκανε έναρξη η δεύτερη διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου», η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) με τη στήριξη του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα.

Η φετινή διοργάνωση, που ολοκληρώνεται απόψε με την παράσταση «Η κίτρινη ταπετσαρία», σε διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίας Ιόλης Καρολίδου, και πρωταγωνίστρια την Αντωνία Χαραλάμπους, έκανε έναρξη στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου «Νίκος Κούρκουλος» στις 22 Μαΐου με την παράσταση «Πριν έρθει ο Γερμανός» της Μάρτα Μπαρσελό σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, και πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Πόπη Αβραάμ και Αντρέα Κουτσόφτα.

Μόνο που όπως φάνηκε, το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός το οποίο βρισκόταν υπό την αιγίδα και του ελληνικού υπουργείου πολιτισμού, απαξιώθηκε από την ίδια την υπουργό και τους παρατρεχάμενούς της.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, η οποία δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές, ο έγκριτος κριτικός θεάτρου κος Κώστας Β. Ζήσης, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ένα περιστατικό που συνέβη και αμαύρωσε την έναρξη της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με τον κύριο Ζήση, στην πρεμιέρα θα παρευρισκόταν και η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, κυρία Λίνα Μενδώνη, καθώς παρούσα ήταν και η Κύπρια ομόλογός της, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, την οποία η κυρία Μενδώνη βάσει πρωτοκόλλου έπρεπε να είχε υποδεχτεί, κάτι που όμως δεν έπραξε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κύριο Ζήση, η αργοπορημένη άφιξη της κυρίας Μενδώνη καθυστέρησε την παράσταση για 45 λεπτά, ενώ αφού έφτασε στο θέατρο η Υπουργός και ενόσω παιζόταν η παράσταση, παρέμεινε με τη συνοδεία της στο φουαγιέ, απαξιώνοντας τη διοργάνωση, το κοινό και τους συντελεστές της παράστασης.

Αυτούσια η ανάρτηση του κ. Ζήση:

«Έναρξη της Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου χτες στο Εθνικό Θέατρο με μια υπέροχη παράσταση "Πριν έρθει ο Γερμανός" σκηνοθετημένη από τον Κώστα Σιλβέστρο.

Πρεμιέρα που αμαύρωσε η γαϊδουριά της υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας και της κουστωδίας της, η οποία όχι μόνο (όπως υπαγορεύει το πρωτόκολλο) δεν υποδέχτηκε την ομόλογό της από την Κύπρο, αλλά καθυστέρησε απαξιωτικά την έναρξη της παράστασης κατά 45 λεπτά, υποχρεώνοντας το κοινό σε προκλητική αναμονή της άφιξής της, η οποία και τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Η υπουργός και η κουστωδία αφίχθησαν την ώρα που παίζονταν η παράσταση και παρέμεινε στο φουαγιέ! Ούτε ντροπή, ούτε ήθος, ούτε ενσυναίσθηση!

📌Τη "νύφη" την πλήρωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος μέσα σε αυτό το Αλμοδοβαρικό σκηνικό- κατάντια, δεν μπήκε στην παράσταση αναμένοντας την.

🎭Ευτυχώς, αποζημιωθήκαμε, με μια συγκινητική παράσταση, με ωραία σκηνική αποτύπωση, και με σπουδαίες ερμηνείες!»


Το γεγονός μάλιστα επιβεβαίωσε με σχόλιό της η πρωταγωνίστρια της παράστασης ηθοποιός Πόπη Αβραάμ, η οποία σημείωσε πως η κυρία Μενδώνη έφτασε στο θέατρο 10 λεπτά πριν την ολοκλήρωση της παράστασης, ενώ έστελνε συνεχώς μηνύματα για να την περιμένουν πριν ξεκινήσουν την παράσταση. Και επιπλέον, αφότου τελείωσε η παράσταση, την οποία δεν παρακολούθησε ποτέ, η Υπουργός απαίτησε από τους συντελεστές να βρεθούν άμεσα στο φουαγιέ για να φωτογραφηθεί μαζί τους.

Προς το παρόν το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού, δεν τοποθετήθηκε επίσημα για το περιστατικό, και ειλικρινά δεν πιστεύουμε ότι θα το πράξει. Άλλωστε, από τα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, θεωρούμε πως οι εν λόγω κύριοι δεν διακατέχονται από τέτοιου είδους ευαισθησίες. Εκτός κι αν αφορούν στο τσιμέντωμα της Ακρόπολης με πρόφαση την προσβασιμότητα ή τις παραστάσεις με σκηνοθέτες επιπέδου Δημήτρη Λιγνάδη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ