Το Ισραήλ χτυπάει τη Ράφα, όπου εκεί βρίσκονται στοιβαγμένοι 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι

Η Χαμάς είχε αποδεχτεί πρόταση για κατάπαυση του πυρός, από την οποία δεν είχε μείνει ικανοποιημένος ο Νετανιάχου.

Article featured image
Article featured image

Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες νοσοκομείο στην πόλη.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση έχει αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υποβλήθηκε από τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο, απάντησε ότι η πρόταση απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά η κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, το πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, όπου δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι ανατολικές συνοικίες.



«Νέα σφαγή»

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ κάλεσε νωρίτερα χθες από την Ουάσιγκτον τη διεθνή κοινότητα να κάνει τα πάντα προκειμένου ν’ αποτρέψει «μια νέα σφαγή» στη Ράφα καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για μια επίθεση σ’ αυτήν την πόλη.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο βασιλιάς της Ιορδανίας «προειδοποίησε πως η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν εκτοπιστεί 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι λόγω του πολέμου, απειλεί να οδηγήσει σε μια νέα σφαγή», σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Ιορδανίας στις ΗΠΑ.

Η εισβολή στη Ράφα θα ήταν «αφόρητη»

Μια χερσαία «εισβολή» του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, θα ήταν «αφόρητη», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να κάνουν την «περαιτέρω προσπάθεια» που απαιτείται για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Απηύθυνα (…) πολύ σθεναρή έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση και στους ηγέτες της Χαμάς να κάνουν την περαιτέρω προσπάθεια που απαιτείται για να συναφθεί η συμφωνία ζωτικής σημασίας», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπός του νωρίτερα, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

«Αυτή είναι ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί. Χερσαία εισβολή στη Ράφα θα ήταν αφόρητη εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών της και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού της στην περιοχή», επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας μιλώντας στον Τύπο καθώς υποδεχόταν τον πρόεδρο της Ιταλίας, τον Σέρτζο Ματαρέλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ