14 φορές που η Ελλάδα πήγε στην Eurovision με ελληνικό στίχο και έκανε τη διαφορά

Τι κι αν οι συμμετοχές δεν πήραν την πρωτιά, έκαναν αίσθηση και σίγουρα έγραψαν μουσική ιστορία.

Article featured image
Article featured image



Η φετινή συμμετοχή της Eurovision με την Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι «Ζάρι» θεωρείται πλέον ωδή στην ελληνική κουλτούρα και παράδοση, που συνδυάζει σύγχρονα ακούσματα. Πέραν από την επιλογή των χορευτικών φιγούρων εμπνευσμένων από παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, ο ελληνικός στίχος είναι αυτός που δικαιώνει την επιλογή της Μαρίνας Σάττι και της ομάδας της για μια δυναμική παρουσία με έντονο ελληνικό στοιχείο.

Όμως η Μαρίνα Σάττι, δεν είναι η μόνη από τους καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα που επέλεξαν να διαγωνιστούν με ελληνικό τραγούδι. Περισσότερα από δέκα τραγούδια εκπροσώπησαν την χώρα με ελληνικό στίχο και παρόλο που δεν έδωσαν την πρωτιά στην Ελλάδα κατάφεραν να εντυπωσιάσουν και να αφήσουν το στίγμα τους, τόσο στον διαγωνισμό, όσο και στην ελληνική μουσική βιομηχανία, αφού τα περισσότερα τα ακούμε μέχρι και σήμερα.

Εμείς συλλέξαμε κάποια από τα αγαπημένα μας τραγούδια που συμμετείχαν στον διαγωνισμό με ελληνικό στίχο.

1974 – Η Μαρινέλα ήταν η πρώτη που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό με το γνωστό ελληνικό τραγούδι «Κρασί, Θάλασσα και τ' Αγόρι μου». Το τραγούδι κέρδισε την 11η θέση.



1976 – Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, η Μαρίζα Κωχ σε μια συμμετοχή διαμαρτυρίας τραγούδησε το μοιρολόι «Παναγιά Μου, Παναγιά Μου». Η Μαρίζα Κωχ δέχτηκε απειλές για τη ζωή της και οι διοργανωτές είχαν πληροφορίες πως Τούρκος ελεύθερος σκοπευτής θα βρισκόταν εντός του μεγάρου όπου θα διεξαγόταν ο διαγωνισμός. Η ίδια υπέγραψε ένα χαρτί ότι θα τραγουδήσει με δική της ευθύνη και βγήκε στη σκηνή με αλεξίσφαιρο.




1977
– Οι Πασχάλης, Μαριάννα, Ρόμπερτ & Μπέσσυ, Ρόμπερτ Ουίλιαμ και Μπέσσυ Αργυράκη ερμήνευσαν το «Μάθημα Σολφέζ». Ένα από τα αγαπημένα τραγούδια που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον διαγωνισμό, το οποίο κέρδισε την 5η θέση.




1978
– Η Τάνια Τσανακλίδου συμμετείχε στον διαγωνισμό με το τραγούδι «Τσάρλι Τσάπλιν» και απέδιδε φόρο τιμής στον γνωστό ηθοποιό που είχε αποβιώσει ένα χρόνο πριν. Το τραγούδι κέρδισε την 8η θέση.



1979
- Η Ελλάδα συμμετείχε ξανά με το ελληνικό τραγούδι, «Σωκράτη» , το οποίο ερμήνευσε η Ελπίδα. Παρόλα αυτά, το στιχάκι «Σωκράτη εσύ Super Star» περιείχε αγγλικό στοιχείο. Το τραγούδι κατέκτησε την 8η θέση.



1980
– Η Άννα Βίσση συμμετέχει για πρώτη φορά στο διαγωνισμό εκπροσωπώντας την Ελλάδα μαζί με το ελληνικό συγκρότημα «Επίκουροι» και το τραγούδι «Ώτοστοπ». Το τραγούδι πήρε την 13η θέση.



1987
– Μπορεί ο τίτλος του τραγουδιού «Stop» να ήταν στα αγγλικά. Ωστόσο, το τραγούδι είχε κατ΄ εξοχήν ελληνικό στίχο και ερμηνεύτηκε από το συγκρότημα Bang στο οποίο συμμετείχε ο Θάνος Καλλίρης. Το τραγούδι πήρε τη 10η θέση.



1991
– Χρονιά ορόσημο για τις ελληνικές συμμετοχές στον διαγωνισμό. Το τραγούδι «Άνοιξη» που ερμήνευσε η Σοφία Βόσσου ακούγεται μέχρι σήμερα στο ραδιόφωνο και θεωρείται ως μια από τις πιο γνωστές συμμετοχές. Το τραγούδι λόγω μιας ατυχίας με τον σαξοφωνίστα που είχε αρρωστήσει ξαφνικά, παρά τις προσδοκίες, έλαβε την 13η θέση.


1993 – Ένα ακόμη γνωστό τραγούδι, το «Ελλάδα του φωτός» που ερμήνευσε η Καίτη Γαρμπή εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό. Το τραγούδι τερμάτισε στην 9η θέση.



1994
- Ο Κώστας Μπίγαλης και το συγκρότημα Sea Lovers εκπροσώπησαν την Ελλάδα με το τραγούδι «Τρεχαντήρι». Το τραγούδι πήρε την 14η θέση.


2001- Είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα γνωρίσει για πρώτη φορά την τραγουδίστρια που μετά από τέσσερα χρόνια θα της χαρίσει την πολυπόθητη νίκη. Πριν από το «Number One» η Έλενα Παπαρίζου και το συγκρότημα Antique εκπροσώπησαν την χώρα με το τραγούδι «Die for you». Ένα τραγούδι με αγγλικό και ελληνικό στίχο, το οποίο κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση.



Από το 2002 μέχρι και το 2009 η Ελλάδα εκπροσωπείτε από τραγούδια με αγγλικού στίχους. Το 2010 ο Γιώργος Αλκαίος και οι Friends, ανέβηκαν στον διαγωνισμό, μετά από χρόνια, με ελληνικό τραγούδι, το «Ώπα», το οποίο πήρε την 8η θέση.


2011 – Την επόμενη χρονιά ο Λουκάς Γιώρκας και ο Stereo Mike εκπροσώπησαν την Ελλάδα με το «Watch My Dance». Ο Stereo Mike τραγούδησε ραπ στα αγγλικά, ενώ ο Λουκάς Γιώρκας ελληνικά. Το τραγούδι πήρε την 7η θέση.


2018 – Λίγα χρόνια μετά η Γιάννα Τερζή θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με ελληνικό στίχο. Το τραγούδι δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του διαγωνισμού.



Από το 2018 η Ελλάδα διαγωνιζόταν μόνο με αγγλικά τραγούδια μέχρι και φέτος που η Μαρίνα Σάττι επέλεξε να διαγωνιστεί με ελληνικό τραγούδι, παρόλο που σε σημεία στο τραγούδι υπάρχουν αγγλικές εκφράσεις, όπως το «Eh, I'm gonna do it my way» και το «Πάμε put your hands up».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ