H κατάσταση στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στον Φαρμακά

Οι ομάδες πυρόσβεσης έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, ενώ από νωρίς το πρωί άρχισαν οι ρίψεις νερού από τα πτητικά μέσα.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Κυριάκος Βιολάρης/FB


Οριοθετήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην επαρχία Λευκωσίας και συγκεκριμένα μεταξύ των κοινοτήτων Φικάρδου και Φαρμακά.

Οι ομάδες πυρόσβεσης έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, ενώ από νωρίς το πρωί άρχισαν οι ρίψεις νερού από τα πτητικά μέσα. Χθες, όπως ανέφερε ο Υπ. Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, επιχείρησαν στην περιοχή έντεκα πτητικά μέσα και μεγάλος αριθμός επίγειων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, θα γίνει προσπάθεια έτσι ώστε η πυρκαγιά να τεθεί σήμερα υπό πλήρη έλεγχο.

448370860_980724500381385_26232012166652223_n.jpg
Φωτογραφία: Kitasweather



Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, απειλώντας σοβαρά το δάσος του Μαχαιρά. Ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός, ενώ Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα εκκένωσαν μεμονωμένες κατοικίες έξω από την κοινότητα Φαρμακά. Επίσης, σημειώθηκε καταστροφή κάποιων μεμονωμένων εξοχικών κατοικιών, οι οποίες ήταν άδειες. Η διερεύνηση για τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς θα ξεκινήσει σήμερα.


Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, παραμένει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων


Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα στην πυρκαγιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας και με σύμμαχο τη νηνεμία, οι επίγειες δυνάμεις εργάζονταν και με την υποστήριξη προωθητών γαιών κατάφεραν να περιορίσουν τα ενεργά μέτωπα. Είναι επίσης παρατεταγμένες περιμετρικά και οριοθετούν την περιοχή.

Από νωρίς το πρωί επιχειρούν πέντε εναέρια μέσα (αεροσκάφη airtractor) που ασφαλίζουν περίμετρο και κάνουν ρίψεις εκεί και όπου χρειάζεται. Τα εναέρια θα φτάσουν τα οκτώ με την προσθήκη 2 ελικοπτέρων των Βρετανικών Βάσεων και ενός ελικοπτέρου της Ε.Φ. για συντονισμό.

Την ίδια στιγμή, παραμένει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων καθ´ όλη τη διάρκεια της ημέρας και στόχος είναι ο περιορισμός τους εν τη γενέσει τους.

Όπως έχει ανακοινωθεί, στην πυρκαγιά συμμετέχουν για την κατάσβεση πέραν των 250 πυροσβεστών και υποστηρικτών από όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες καταστολής και υποστήριξης, οργανωμένα εθελοντικά σύνολα ως επίσης και πέραν των 60 πυροσβεστικών και υποστηρικτικών οχημάτων.

Για συνεχή ενημέρωση στο Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ