Τα ασύλληπτα κέρδη των εστιατορίων από τις χρεώσεις στο νερό της βρύσης

Όχι ότι δεν το φανταζόμασταν κάθε φορά που κοιτάζαμε τον λογαριασμό, μόνο που τώρα υπάρχει και επίσημη τοποθέτηση.

Article featured image
Article featured image

Πόσες φορές δεν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αναρωτιέται πώς γίνεται τα εστιατόρια να χρεώνουν το νερό που μας σερβίρουν σε τιμή βάρους χρυσού; Και πόσες φορές ακόμη σκέφτηκες πως όλο αυτό είναι σκέτη κοροϊδία, αλλά και τι να κάνεις;

Απαντώντας στο ερώτημα, ο ιταλικός Τύπος αποφάσισε να εκθέσει τα ιταλικά εστιατόρια που υπερχρεώνουν το νερό της βρύσης, πλουτίζοντας αθέμιτα εις βάρος των πελατών τους.

Η ανεξάρτητη ιταλική διαδικτυακή εφημερίδα Il Fatto Alimentare, αποφάσισε να ρίξει φως στην υπόθεση υπερκοστολόγησης ενός δημόσιου αγαθού και των κερδών που αποφέρει στις επιχειρήσεις. Το φιλτραρισμένο νερό της βρύσης είναι μια καινοτομία των τελευταίων ετών που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των εστιατορίων. Πολλά εστιατόρια, ιδίως στη Βόρεια Ιταλία, έχουν εγκαταλείψει τα μεταλλικά μπουκάλια και σερβίρουν μπουκάλια ή κανάτες γεμάτες με νερό βρύσης που λαμβάνεται από μονάδα φιλτραρίσματος. Το σύστημα επιτρέπει να εξαλειφθεί κάθε οσμή και γεύση χλωρίου, καθώς και να προστεθούν φυσαλίδες ή κατεψυγμένο νερό, αλλά δεν βελτιώνει την ασφάλειά του.

Η επιλογή του συστήματος είναι ενδιαφέρουσα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η λειτουργία γίνεται ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων να κάνουν τους πελάτες να πληρώνουν για το νερό της βρύσης σαν να ήταν εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό.

Κι όμως, ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (PPWR), που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2024, καλεί τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν τα εστιατόρια, τις καντίνες, τα μπαρ, τις καφετέριες και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας να σερβίρουν νερό βρύσης, δωρεάν ή σε ελάχιστη τιμή, σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία.

Το νομοσχέδιο

Η χρήση φιλτραρισμένου νερού είναι σίγουρα μια ασφαλής επιλογή σε περιβαλλοντικό επίπεδο, επειδή αποφεύγεται η χρήση, η διακίνηση και η αποθήκευση εκατομμυρίων πλαστικών ή γυάλινων μπουκαλιών μεταλλικού νερού, αλλά τελικά αποδεικνύεται επίσης μια εξαιρετική συμφωνία για τον εστιάτορα. Όχι όμως και για τους πελάτες. Το σύστημα περιλαμβάνει μια χρέωση 50-60 ευρώ το μήνα για τη συντήρηση και καμία αρχική επένδυση. Στο κόστος της υπηρεσίας περιλαμβάνεται και η προμήθεια των φιαλών.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι ένα εστιατόριο με 50 επισκέπτες την ημέρα που προσφέρει ένα μπουκάλι επεξεργασμένου νερού στην τιμή των 2 ευρώ καλύπτει το ετήσιο κόστος του συστήματος σε δύο εβδομάδες. Τις υπόλοιπες 300 ημέρες του έτους (λαμβάνοντας υπόψη τις κλειστές) εισπράττει 15 χιλιάδες ευρώ από την πώληση του φιλτραρισμένου νερού. Το περιθώριο κέρδους που έχουν οι εστιάτορες πουλώντας φιλτραρισμένο νερό βρύσης είναι πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο προϊόν σερβίρεται στο τραπέζι.

Το ψήφισμα

Στις 13 Οκτωβρίου του περασμένου έτους ξεκίνησε ένα ψήφισμα στο Change.org, καλώντας τα εστιατόρια να σερβίρουν μια καράφα ή ένα μπουκάλι νερό βρύσης δωρεάν στο τραπέζι, όπως συμβαίνει τακτικά στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 29.000 υπογραφές μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά δεν ήρθε καμία απάντηση από τους εστιάτορες, ο οποίοι προφανώς, δεν είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τις 15 χιλιάδες ευρώ το χρόνο πουλώντας απλώς φιλτραρισμένο νερό βρύσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ