Σε πλωτό μουσείο μετατρέπεται το ιστορικό ψαροκάικο «Λάμπουσα»

Ένα μοναδικό σκάφος στο είδος του που σώζεται στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Σε πλωτό μουσειακό έκθεμα, στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, μετατρέπεται το ιστορικό ψαροκάικο «Λάμπουσα, η καθέλκυση του οποίου πραγματοποιήθηκε το πρωί στο καρνάγιο Λεμεσού.

Είχε προηγηθεί η επισκευή του καθώς και η ολιστική ψηφιοποίηση του από το Εργαστήρι Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, που φιλοξενεί την έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στον τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αλιευτική τράτα «Λάμπουσα», που ναυπηγήθηκε στο Πέραμα του Πειραιά το 1955 και δέκα χρόνια αργότερα νηολογήθηκε στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ψάρευε για χρόνια στη θάλασσα της Κερύνειας, πριν μεταφερθεί στη Λεμεσό.

Πρόκειται για το μοναδικό σκάφος στο είδος του που σώζεται στην Κύπρο και αποτελεί ένα από τα τελευταία παραδοσιακά αλιευτικά που κατασκευάστηκαν στον ελληνικό χώρο.

lambousa2.jfif
Εικόνα από τη σελίδα elambousa.eu



Τη διαδικασία καθέλκυσης και των απαιτούμενων ελέγχων παρακολούθησε, εν πλω, ο Διευθυντής του εργαστηρίου και της έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ, Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «ένα αντικείμενο, σύμβολο για την πόλη της Λεμεσού, παίρνει τη θέση που του αξίζει».

«Το μοναδικό αποτύπωμα μνήμης αρχίζει μια αντίστροφη μέτρηση για μετατροπή του σε πλωτό μουσείο στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, σε ειδική εξέδρα που έχει κατασκευαστεί από το Δήμο Λεμεσού και θα είναι προσβάσιμο για όλο το κοινό», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη διαδικασία ψηφιοποίησής του, που ολοκληρώθηκε πριν μερικούς μήνες, ο κ.Ιωαννίδης ανέφερε πως επρόκειτο για ένα δύσκολο εγχείρημα «αφού είναι ελεύθερης μορφής γεωμετρίας σχήμα το πλοιάριο, που κατασκευάστηκε στο χέρι, και ήθελε μια εξειδικευμένη χρήση όσον αφορά στην μοντελοποίηση και ψηφιοποίηση του».

lambousa1.jfif
Εικόνα από τη σελίδα elambousa.eu



«Είμαστε όμως περήφανοι που τα καταφέραμε και σήμερα μπαίνει πίσω στη θάλασσα και το μοναδικό αυτό καράβι θα μετατραπεί σε μουσειακό έκθεμα, σημείο αναφοράς και μνήμης του τόπου μας», είπε και πρόσθεσε ότι «ως έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ έχουμε ετοιμάσει μια ψηφιακή πλατφόρμα στο elambusa.eu, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το πλοιάριο».

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι «το καράβι αυτό έχει να κάνει και με την ίδια την ΕΕ, αφού πριν χρόνια επιχορηγούσε την κατασκευή τους για να δοθεί ώθηση στην αλιεία, ενώ σήμερα επιχορηγεί την απόσυρση τους λόγω της εξάντλησης των ψαριών από τις θάλασσες», ενώ υπενθύμισε ότι η «Λάμπουσα» βρίσκεται ήδη στην ψηφιακή παγκόσμια βιβλιοθήκη Europeana.

lambousa2.jfif
Εικόνα από τη σελίδα elambousa.eu



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ