Εν μέσω γενικευμένου λιμού στη Γάζα, οι απελπισμένοι κάτοικοι τρώνε φύλλα μουριάς για να επιβιώσουν

«Τα φύλλα μουριάς είναι τροφή για ζώα».

Article featured image
Article featured image

Η απόγνωση και η πείνα έχουν οδηγήσει κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας στο να μαζεύουν φύλλα μουριάς για να τραφούν.

Πασχίζοντας να επιβιώσουν στα χαλάσματα και τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο κτήρια, ο Άχμεντ Αλ-Σανμπάρι και τρεις από τους γιους του διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μαζέψουν φύλλα μουριάς για να φάνε, μια σκηνή που διαδραματίζεται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κρίση πείνας.

«Είναι τρομοκρατικό να περπατά κανείς όταν γίνονται ακόμα βομβαρδισμοί», δήλωσε ο Αλ-Σανμπάρι, ο οποίος όπως πολλοί κάτοικοι της Γάζας ριψοκινδυνεύει για να βρει τροφή. Η γυναίκα του Άχμεντ, η Φάτιμα, πλένει τα φύλλα και τα βράζει σε μια αυτοσχέδια εστία.

«Δεν αντέχεται τίποτα από αυτό, ούτε η γεύση ούτε το χρώμα», δήλωσε η ίδια. Η Φάτιμα γεμίζει τα φύλλα με ρύζι και μπαχαρικά, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να πείσει τα παιδιά της να ανεχθούν την ξινή γεύση. Ωστόσο, η πικρίλα παραμένει. Τα φύλλα μουριάς είναι τροφή για ζώα, λέει η Φάτιμα. «Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;».

Η οκταμελής οικογένεια Αλ-Σανμπάρι παλεύει να επιβιώσει, όπως πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα, όπου 2,3 εκατ. άνθρωποι ζουν σε ένα από τα πλέον πυκνοκατοικημένα μέρη τον κόσμο, αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα.


Ο λιμός έχει εξαπλωθεί

Σε ανακοίνωση της 9ης Ιουλίου, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι ο λιμός έχει εξαπλωθεί σε όλον τον θύλακα. Η διπλωματική αποστολή του Ισραήλ στη Γενεύη δήλωσε ότι η ανακοίνωση αυτή συνιστά «παραπληροφόρηση».

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, περισσότερα από 38.000 άτομα έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις και τουλάχιστον 33 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω υποσιτισμού, κυρίως στις βόρειες περιοχές.


Πολλοί κάτοικοι του θύλακα καταγγέλλουν ότι δεν έχουν τα μέσα για να εφοδιαστούν με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, κάτι που επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η ανθρωπιστική βοήθεια περιμένει στην παλαιστινιακή πλευρά του σημείου ελέγχου Κερέμ Σαλόμ, μια κατάσταση για την οποία ΟΗΕ και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται.

Ειδικοί του ΟΗΕ κατηγόρησαν την Τρίτη το Ισραήλ ότι επιδίδεται σε μια «στοχευμένη εκστρατεία λιμού» στη Λωρίδα της Γάζας η οποία προκαλεί τον θάνατο παιδιών.

faminegaza.png



Οι ισραηλινές αρχές απέρριψαν τον ισχυρισμό και διαβεβαίωσαν ότι επιτρέπουν να εισέρχονται τρόφιμα για τους κατοίκους της Γάζας. Με τη σειρά τους επέκριναν τον ΟΗΕ ότι δεν διανέμει αρκετά γρήγορα τη βοήθεια.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατηγόρησε από την πλευρά της το Ισραήλ ότι δεν εκδίδει αρκετά γρήγορα άδειες για τα κομβόι προκειμένου να φτάσουν σε κάποιες περιοχές στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας και κατήγγειλε ότι η ιδιαίτερα κακή κατάσταση ασφαλείας δεν επιτρέπει τη διανομή προϊόντων.

Την Τετάρτη η Χαμάς επέκρινε το Ισραήλ ότι «απαγορεύει» εδώ και περισσότερους από δύο μήνες την είσοδο βοήθειας και ιατρικών εφοδίων στη Γάζα, «θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων παιδιών ασθενών και αμάχων».

Από τις αρχές Μαΐου και το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα, το Κερέμ Σαλόμ έχει αναχθεί στη βασική πύλη εισόδου της βοήθειας στη Γάζα.


Μία ημέρα μετά τις κατηγορίες των ειδικών του ΟΗΕ, η Cogat -το όργανο που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό των ισραηλινών δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη- οργάνωσε επίσκεψη δημοσιογράφων στο Κερέμ Σαλόμ για να δείξει τα κιβώτια με καρπούζια, κεράσια, ντομάτες, πορτοκάλια και πατάτες αλλά και μία ντουζίνα φορτηγά που αναχωρούσαν για τη Γάζα.

Το AFP δεν έλαβε άδεια από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που οργάνωσαν την επίσκεψη να μιλήσει με τους Παλαιστίνιους οδηγούς.

Μετά την 7η Οκτωβρίου το Ισραήλ έκλεισε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, προτού επιτρέψει την επαναλειτουργία του υπό τη διεθνή πίεση.

Περίπου 250 φορτηγά περνούν από εκεί καθημερινά, σύμφωνα με την Cogat, λιγότερα από όσα πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, ο οποίος όμως επέτεινε τις ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο συνταγματάρχης Ελάντ Γκορέν της Cogat εκτίμησε ότι «ο ΟΗΕ δεν κάνει τη δουλειά του», ενώ «ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να εργάζεται».

Το γεγονός ότι δίνεται προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα προκαλεί «χάος» στη Γάζα, διχάζοντας τους κατοίκους σε αυτούς που έχουν τα μέσα να αγοράσουν τρόφιμα και σε αυτούς που δεν έχουν, καταγγέλλει η Ζουλιέτ Τουμά διευθύντρια επικοινωνίας της Unrwa.

Ένα κουτί αυγά κοστίζει πλέον 120 σέκελ (30 ευρώ), το βρεφικό γάλα 17 ευρώ και ένα μπουκάλι σαμπουάν 24, επεσήμανε το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) αυτή την εβδομάδα.

Όσοι δεν έχουν χρήματα ανταλλάσσουν τρόφιμα με ό,τι μπορούν: ρούχα ή κοσμήματα.

«Η Γάζα έχει ανάγκη από εμπορικό και ανθρωπιστικό εφοδιασμό, όπως και πριν τον πόλεμο», τόνισε η Τουμά. «Η μεταφορά προϊόντων για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων και των αγορών στη Γάζα, τόσο αργά στον πόλεμο, είναι μια φρικτή ιδέα», υπογράμμισε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ