5 + 1 πράγματα που θα μάθεις να σχεδιάζεις, σπουδάζοντας Graphic Design

Από ελκυστικές συσκευασίες μέχρι εντυπωσιακές ιστοσελίδες.

Article featured image
Article featured image

Με τι ασχολείται κάποιος/α που έχει σπουδάσει γραφιστική ή αλλιώς Graphic Design; Τι μαθαίνει να σχεδιάζει και πού μπορεί να εργαστεί;

Ρωτήσαμε σε τι εκπαιδεύονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του προγράμματος με τη μεγαλύτερη ιστορία στον τομέα του design στην Κύπρο, το γνωστό BA in Visual Communication με κατεύθυνση Graphic Design and Digital Media του Πανεπιστημίου Frederick, που αποτελεί μετεξέλιξη του BA in Graphic and Advertising Design, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει οι περισσότεροι επιτυχημένοι επαγγελματίες του τομέα στην Κύπρο.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, πέρα από βασικές θεωρητικές γνώσεις για την τέχνη και το design, παρακολουθούν μεγάλο αριθμό εργαστηριακών μαθημάτων σε στούντιο, όπου εκπαιδεύονται σε διάφορα σχεδιαστικά προγράμματα που τους δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να επεξεργαστούν σχεδόν τα πάντα.


Λογότυπα και εταιρική ταυτότητα


Εταιρική ταυτότητα είναι το λογότυπο, τα χρώματα, οι γραμματοσειρές, τα σύμβολα, που δημιουργούν την οπτική εικόνα μιας επιχείρησης και την κάνουν μοναδική και χαρακτηριστική ώστε να είναι αναγνωρίσιμη. Πρέπει να αντικατοπτρίζει την ταυτότητα και τη φιλοσοφία της επιχείρησης, γι’ αυτό χρειάζεται δημιουργικότητα, μελέτη και έρευνα για να αναπτυχθεί μια πετυχημένη εταιρική ταυτότητα.

Φοιτητές και φοιτήτριες του προγράμματος εκπαιδεύονται στον σχεδιασμό λογοτύπων και εταιρικής ταυτότητας, αλλά συμμετέχουν και σε διαγωνισμούς που προκηρύσσουν οργανισμοί και φορείς για δημιουργία λογότυπου, σε πολλούς από τους οποίους αναδεικνύονται νικητές και βλέπουν το λογότυπό τους να εφαρμόζεται στην πράξη!

logo_filippos vasiliades.png
Πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του Τμήματος Δασών. Λογότυπο που σχεδιάστηκε από τον απόφοιτο του Πανεπιστημίου Frederick, Φίλιππο Βασιλειάδη.


Συσκευασίες


Ο σχεδιασμός συσκευασίας πρέπει να αντιπροσωπεύει τις αξίες του προϊόντος και κατ' επέκταση μέσω του design να καταφέρει να το συνδέσει με το κοινό του. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μαθαίνουν να σχεδιάζουν συσκευασίες που τραβούν την προσοχή του πελάτη ώστε να επιλέξει το προϊόν. Μια πετυχημένη συσκευασία πρέπει να αντανακλά το brand και το προφίλ του κοινού του, αλλά να είναι και λειτουργική, δηλαδή να διευκολύνει τον/τη χρήστη.

packaging_Andreas Pitsillides.jpg
Συσκευασίες για σειρά εικονικών προϊόντων που σχεδιάστηκαν από τον απόφοιτο του Πανεπιστημίου Frederick, Ανδρέα Πιτσιλλίδη.


Ιστοσελίδες και applications


Η ζήτηση για σχεδιασμό ιστοσελίδων και applications αυξάνεται παγκοσμίως οπότε δεν θα μπορούσαν να λείπουν αυτά τα μαθήματα από το πρόγραμμα. Οι γραφίστες και οι γραφίστριες δεν ασχολούνται με την κατασκευή ιστοσελίδας, αλλά με τον σχεδιασμό της, δηλαδή τις γραμματοσειρές, τις φωτογραφίες, τα γραφικά, τα χρώματα,. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μαθαίνουν πώς να δημιουργούν μια φιλική στον χρήστη εμπειρία πλοήγησης, ώστε να θέλει να παραμείνει για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην ιστοσελίδα. Μαθαίνουν επίσης να σχεδιάζουν εύχρηστες εφαρμογές (applications) για έξυπνες συσκευές, ακολουθώντας τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις.


Δείτε στο πιο κάτω βίντεο δουλειές φοιτητών/τριών για σχεδιασμό ιστοσελίδων και εφαρμογών


Αφίσες


Οι αφίσες χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, όπως η ενημέρωση, η διαφήμιση, η προώθηση εκδηλώσεων και η μεταφορά κοινωνικών μηνυμάτων. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μαθαίνουν να συνδυάζουν με δημιουργικό τρόπο κείμενο, εικόνες, φωτογραφίες και άλλα σχεδιαστικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός αισθητικά άρτιου αποτελέσματος.

poster_adonis papadopoulos.jpg
Αφίσα σχεδιασμένη από τον απόφοιτο του Πανεπιστημίου Frederick, Άδωνη Παπαδόπουλο.


Έντυπα


Αν και πολλές επιχειρήσεις δίνουν πλέον βαρύτητα στο ψηφιακό υλικό, ωστόσο το έντυπο υλικό παραμένει απαραίτητο! Από διαφημιστικά έντυπα, μέχρι προγράμματα φεστιβάλ, οι γραφίστες και γραφίστριες εμπλέκονται σε ένα μεγάλο εύρος από πρότζεκτ, σχετικά με τον σχεδιασμό εντύπου. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εκπαιδεύονται στον σχεδιασμό εντύπων και στην επιμέλεια παραγωγής τους, έχοντας μεγάλο φάσμα προδιαγραφών.

entypo_Andreas Morfis.jpg
Έντυπο που σχεδιάστηκε από τον Ανδρέα Μορφή.


Διαφημιστική καμπάνια


Η δημιουργία διαφημιστικής καμπάνιας φαντάζει κάτι δύσκολο και πολύπλοκο, αλλά υπάρχουν διάφορες μεθοδολογίες για ανάπτυξη μιας δημιουργικής ιδέας, επίλυση δημιουργικών προβλημάτων και συνδυασμό εικόνας και κειμένου για τη δημιουργία αποτελεσματικών διαφημίσεων για διάφορα μέσα. Σε αυτές τις μεθοδολογίες εκπαιδεύονται οι φοιτητές και φοιτήτριες. Μέσα από πρακτικές ασκήσεις και εργαστήρια, ενθαρρύνονται να πειραματιστούν και να επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητά τους για να δημιουργήσουν όχι μόνο αισθητικά άρτιες διαφημίσεις, αλλά και πειστικές.

campaign_Georgia Michael.jpg
Διαφήμιση που σχεδιάστηκε από τη Γεωργία Μιχαήλ.


Το καθιερωμένο Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick είναι το πρώτο Τμήμα Τεχνών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, το οποίο μέσα από μια πορεία τεσσάρων δεκαετιών έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κοινότητα αποφοίτων στον χώρο αυτό.

Το πρόγραμμα Οπτικής Επικοινωνίας (BA in Visual Communication) προσεγγίζει με φρέσκια ματιά τους τομείς του σχεδιασμού, των γραφικών τεχνών και των οπτικοακουστικών μέσων. Πέρα από την κατεύθυνση Γραφιστική και Ψηφιακά Μέσα, προσφέρει την κατεύθυνση Φιλμ και Ψηφιακά Μέσα. Προσφέρεται στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο τηλ. 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), στείλτε email στο adminfo@frederick.ac.cy ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy.

Το νέο ακαδημαϊκό έτος αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ