Τα αποτελέσματα περιλαμβάνονται σε διεθνή έρευνα στην οποία συμμετείχε επίσης η Ιταλία, με συντονιστή τον David Reich του Πανεπιστημίου Harvard, το Ερευνητικό Κέντρο Max Planck-Harvard για την Αρχαιολογία της Αρχαίας Μεσογείου στη Λειψία και το Ινστιτούτο Broad του MIT και του Harvard, τον Ilan Gronau του Ισραηλινού Πανεπιστημίου Reichman, τον Carles Lalueza-Fox του Ινστιτούτου Εξελικτικής Βιολογίας στη Βαρκελώνη, τον Ron Pinhasi του Πανεπιστημίου της Βιέννης, τον David Caramelli του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και τον Alfredo Coppa των Πανεπιστημίων της Βιέννης και του Sapienza στη Ρώμη.
Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης τα Πανεπιστήμια του Παλέρμο, της Μπολόνια και του Κάλιαρι, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Giuseppe Whitaker του Παλέρμο.
Ο θαλάσσιος πολιτισμός των Φοινίκων μεταμόρφωσε ολόκληρη τη Μεσόγειο κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ., ιδρύοντας πολυάριθμες αποικίες, συμπεριλαμβανομένης της Καρχηδόνας. Ωστόσο, η γενετική κληρονομιά των κατοίκων της παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό άγνωστη μέχρι σήμερα, όπως και η έκταση των μετακινήσεων μεταξύ των διαφόρων οικισμών.
Για να ρίξουν φως σε αυτές τις πτυχές, οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα που εξήχθη από τα λείψανα 210 ατόμων, το οποίο έδειξε ότι οι συγγενικοί δεσμοί με τους Φοίνικες ήταν πολύ λίγοι παρά τα άφθονα αρχαιολογικά στοιχεία πολιτιστικών, ιστορικών, γλωσσικών και θρησκευτικών δεσμών.
Αντίθετα, οι κληρονόμοι του φοινικικού πολιτισμού παρουσιάζουν ένα γενετικό προφίλ πολύ παρόμοιο με αυτό εκείνων που έζησαν στη Σικελία και την Ελλάδα, με μειονοτικές επιρροές που προέρχονταν επίσης από τη Βόρεια Αφρική.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ