Στην Ιταλία (της ακροδεξιάς Μελόνι) η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα πέτυχε μια πολύ σημαντική νίκη

«Δεν μπορούν πλέον να προσποιούνται ότι δεν υπάρχουμε».

Article featured image
Article featured image

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ότι δύο γυναίκες μπορούν να καταχωρίζονται ως γονείς σε πιστοποιητικό γέννησης παιδιού, ακυρώνοντας ως αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό της μη βιολογικής μητέρας από την επίσημη αναγνώριση.

Η απόφαση, που εκδόθηκε την Τετάρτη, αφορά παιδιά που γεννιούνται σε οικογένειες με δύο μητέρες, όπου η μία γυναίκα φέρει το παιδί μέσω ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η άλλη συναινεί και αναλαμβάνει ευθύνη ως γονέας.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε ορόσημο από οργανώσεις υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων. «Επιτέλους, αναγνωρίζεται αυτό που λέμε εδώ και καιρό: τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν δικαίωμα να βλέπουν και τους δύο γονείς τους αναγνωρισμένους από τη γέννησή τους, ακόμη και όταν πρόκειται για δύο μητέρες», αναφέρεται στη δήλωση της οργάνωσης Famiglie Arcobaleno.

Η ίδια οργάνωση τονίζει ότι η απόφαση είναι υπενθύμιση προς το πολιτικό σύστημα ότι «δεν μπορούν πλέον να προσποιούνται ότι δεν υπάρχουμε».


Από την άλλη πλευρά, ο σύλλογος Pro Vita e Famiglia κατήγγειλε την απόφαση ως «παράλογη», κάνοντας λόγο για ένα «υπαρξιακό αστείο» εις βάρος των παιδιών που γεννιούνται σε ομόφυλες οικογένειες.

Η υπόθεση σχετίζεται με μια πρακτική που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε διάφορους δήμους της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία στα πιστοποιητικά γέννησης παιδιών από δύο μητέρες καταχωριζόταν μόνο η βιολογική μητέρα. Η μη βιολογική μητέρα ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε διαδικασία υιοθεσίας προκειμένου να αποκτήσει νομική σχέση με το παιδί.

Το νομικό πλαίσιο του 2004 προέβλεπε αυτήν τη διαδικασία, αλλά το 2023 κυκλοφόρησε νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι, που ενίσχυσε τους περιορισμούς.


Αν και η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αφορά την ίδια τη νομιμότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επισημαίνεται ότι η Ιταλία διατηρεί αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση τεχνικών εξωσωματικής γονιμοποίησης και απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας από το 2004. Το 2023 η απαγόρευση επεκτάθηκε, καθιστώντας ποινικά κολάσιμη ακόμη και την καταφυγή σε παρένθετη μητρότητα από Ιταλούς πολίτες στο εξωτερικό.

Η υπόθεση προστίθεται σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο νομικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ιταλία γύρω από τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, την οικογενειακή αναγνώριση και το ποια μορφή οικογένειας αναγνωρίζεται από το κράτος.

Με πληροφορίες από Euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ