Γνωρίζεις από πού προέρχεται και τι σημαίνει η ονομασία Λευκωσία;

Σειρήνα, μια σαγηνευτική θαλάσσια νύμφη που σε μάγευε με το κάλεσμα της, η Λευκωσία σύμφωνα με τον μύθο του Απολλόδωρου, ήταν κόρη του ποτάμιου θεού Αχελώου και της Μούσας Μελπομένης ή της Τερψιχόρης (Απολλώνιος ο Ρόδιος) ή της Στερόπης.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Όμηρος ήταν αυτός που αναφέρει πρώτη φορά τις Σειρήνες ως τις γυναικείες μορφές με σώματα πτηνών, στο έπος του Οδύσσεια, οι οποίες παραπλανούσαν με το τραγούδι τους τους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η λέξη Λευκωσία μεταφράζεται ως «Λευκή Ουσία» ή ως η πόλη των Λευκών Θεών.



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΩΝΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ;

 

Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ονομασία 

Σε συνομιλία που είχαμε με τον γλωσσολόγο – ερευνητή Μενέλαο Χριστοδούλου, ο οποίος το 1977 είχε εκδώσει το βιβλίο «Λευκωσία: Όνομα και Παράδοση», μας ανέφερε ότι η Λήδροι (αναφέρεται από τους Ασσύριους ως Liddir), μετονομάστηκε σε Λευκόθεο και ακολούθως σε Λευκουσία κατά την ελληνιστική περίοδο.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, την περίοδο εκείνη λατρεύονταν οι Λευκοί Θεοί στους οποίους προφανώς οι κάτοικοι της πόλης είχαν αφιερώσει κάποιο ναό, στον οποίο τους τιμούσαν. Ένεκα αυτού, ονόμασαν και την πόλη που κατοικούσαν, ως η πόλη των Λευκών Θεών.

 



 

Από Λευκουσία, σε Λευκωσία

Κατά την Φραγκοκρατία, οι κατακτητές του νησιού, ακούγοντας το όνομα Λευκουσία το οποίο έμοιαζε πολύ ηχητικά με την πόλη Nicosia της Σικελίας, έδωσαν την ίδια ονομασία και στην κυπριακή πρωτεύουσα.

Οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού, επηρεαζόμενοι από την λατινική λέξη Nicosia, μετέτρεψαν το Λευκουσία σε Λευκωσία, για να συνάδει με την Φράγκικη εκδοχή, αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου.

 

Λήδροι και Καλλινίσκη

Ο αρχική ονομασία της πόλης ήταν Λήδροι, ονομασία η οποία δόθηκε προελληνικά και δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι σημαίνει. Το όνομα αυτό αναφέρεται σε Ασσυριακές επιγραφές ως Liddir, όπως διευκρινίζει ο κ. Χριστοδούλου. Μεταγενέστερα η πόλη ονομάζεται σε Καλλινίκη, όπου σήμαινε ευεργετική και ένδοξη πόλη.

Με την μετονομασία της σε Λευκοθέα και έπειτα Λευκουσία και Λευκωσία, οι δύο προηγούμενες ονομασίες διατηρούνται μόνο στην ονομασία της Επισκοπής. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ