Γιατί οι 4 αγωνιστές του Αχυρώνα δεν φορούσαν παπούτσια όταν έπεσαν

Οι Βρετανοί, μετά από κάθε δολοφονία αγωνιστή/ών, φωτογράφιζαν τους νεκρούς ούτως ώστε να έχουν τις φωτογραφίες ως στοιχεία στις θανατικές ανακρίσεις αλλά και όχι μόνο...


Article featured image
Article featured image

Το ίδιο συνέβη και με τους 4 δολοφονημένους αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην περιοχή του Αχυρώνα, Ανδρέα Κάρυο, Φώτη Πίττα, Ηλία Παπακυριακού και Χρίστο Σαμάρα.

Ένα κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο mnimeseoka.blogspot.com.cy, και το οποίο αναδημοσιεύουμε σήμερα με αφορμή την επέτειο της έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ, παρατηρεί πώς οι φωτογραφίες των 4 αυτών ηρώων, σε αντίθεση με αντίστοιχες που κυκλοφόρησαν από εκείνη την εποχή, έχουν μια μικρή διαφορά.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, οι πεσόντες Κάρυος, Πίττας, Παπακυριακού και Σαμάρας, δεν φοράνε παπούτσια. Μια λεπτομέρεια που στην αρχή ίσως να μην την προσέξεις, ή ακόμη και αν το παρατηρήσεις μπορεί να μην το θεωρήσεις σημαντικό, αφού σε μια τέτοια κατάσταση φαντάζει λογικό. Όπως υποστηρίζει όμως ο ιστότοπος που δημοσιεύει το θέμα, υπάρχει συγκεκριμένη εξήγηση.

 



Μετά την πυρπόληση του Αχυρώνα, γύρω στις 2 το μεσημέρι, και σε μια προσπάθεια οι Άγγλοι να αναγκάσουν τους ήρωες να παραδοθούν, οι 4 τους έβγαλαν τα παπούτσια και προχώρησαν με την τελευταία σφαιροθήκη ο καθένας με την σειρά του την έξοδο.

 



Ο ουσιαστικός λόγος που βγήκαν ξυπόλητοι έξω ήταν για να δείξουν στους Βρετανούς, ότι ο σκοπός της εξόδου τους δεν ήταν η προσπάθεια διαφυγής τους από τη μάχη, αλλά η είσοδος τους στην αθανασία, περιφρονώντας τον θάνατο, αλλά και τους ίδιους τους Βρετανούς.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ