Γιατί κερδίζει πάντα Κύπριος στα ριάλιτι;

Το ερώτημα είναι ρητορικό και δεν επιδέχεται (κατ’ ανάγκη) απάντηση.

 


Article featured image
Article featured image

Απόψε θα μάθουμε αν άλλος ένας Κύπριος θα επιβεβαιώσει τον πιο πάνω κανόνα ή αν τελικά ο Ντάνος θα αποτελέσει την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι σε όλα τα ελληνικά ριάλιτι (ή σχεδόν όλα) νικητής αναδεικνύεται ο εκ Κύπρου ορμώμενος διαγωνιζόμενος.

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι τόσοι Κύπριοι έχουν καταφέρει να κερδίσουν τόσα talent shows; Από το πολύ μακρινό 2002 και τον Νότη Χριστοδούλου που κέρδισε το Fame Story, τον Σταύρο Κωνσταντίνου που αναδείχθηκε νικητής του Super Idol το 2004 και τον Ανδρέα Γεωργίου που βγήκε νικητής του Dream Show-The Theater το 2005, αλλά και τον Λούκα Γιώρκα που κέρδισε το X-Factor 1 (με τον Νικόλα Μεταξά να παίρνει τη 2η θέση) το 2009, τον Σταύρο Μιχαλακάκο που κέρδισε την επόμενη χρονιά το X-Factor 2 και τον Χάρη Αντωνίου που το κέρδισε το 2011, όπως επίσης και τη Βαλάντω Τρύφωνος που αναδείχθηκε νικήτρια του Greek Idol 1 το 2010 και την πρόσφατη νίκη του Γιάννη Μάργαρη στο φετινό Voice, τα παραδείγματα είναι σίγουρα πάρα πολλά, πλην όμως το ερώτημα είναι μόνο ένα: Γιατί κερδίζει πάντα Κύπριος στα ριάλιτι;

Με την τωρινή επιτυχία μάλιστα του Μάριου να φτάσει στον τελικό του Survivor, όπου ως γνωστό συμμετείχαν 25 άτομα συνολικά εκ των οποίων μόνο αυτός από Κύπρο (συν ο Σπαλιάρας που είναι μισός Κύπριος), η απορία όλων αναφορικά με το πώς καταφέρνουν πάντα οι Κύπριοι να πηγαίνουν τόσο καλά, είναι σίγουρα επίκαιρη και εντονότερη όσο ποτέ άλλοτε.





Κάποιοι, μάλλον, το παίρνουν λίγο πιο ζεστά απ' ότι πρέπει



Έχει να κάνει με τις ψήφους που μαζεύουν από τα τηλεφωνήματα από Κύπρο; Ενδεχομένως. Τι μας κάνει όμως να πιστεύουμε ότι μόνο οι Κύπριοι ψηφίζουν… τους Κύπριους; Ή τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο αριθμός των Κύπριων που ψηφίζουν είναι τόσο μεγάλος που επισκιάζει τον αντίστοιχο αριθμό τηλεφωνημάτων που «φεύγουν» από Ελλάδα; Κάνοντας πάντως μια συζήτηση με άτομο που κάνει τηλεόραση πολλά χρόνια και το οποίο μάλιστα έχει συχνή και στενή επαφή με εταιρίες παραγωγής που διοργανώνουν τα διάφορα talent show και ριάλιτι στην Ελλάδα, μας επιβεβαίωσε ότι οι Κύπριοι «μαζεύουν» από Ελλάδα πολλές περισσότερες ψήφους απ’ ότι ίσως νομίζουμε.

Άρα, ο μύθος ότι και καλά λειτουργούμε πατριωτικά και ψηφίζουμε με κλειστά μάτια «τον δικό μας», ενώ οι άλλοι «τον δικό τους», μάλλον δεν ισχύει.

Σίγουρα, στα παιχνίδια που αφορούν στη φωνή, παραδοσιακά είχαμε ένα αβαντάζ. Βγάζουμε καλές φωνές, δε βγάζουμε; Απ’ εκεί και πέρα, άλλες παράμετροι που παίζουν ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι φανταζόμαστε η προσωπικότητα, η παιδεία, η συμπεριφορά, το πόσο δουλεύει κάποιος... Δεν το λέω για τους Κύπριους, ότι και καλά όλοι όσοι έφτασαν ως το τέλος είχαν όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά (μπορεί και να τα είχαν), ενώ αντιθέτως όσοι «κόπηκαν» δεν τα είχαν (μπορεί και να μην τα είχαν). Σίγουρα όμως ο κόσμος (εντάξει, όχι όλος ο κόσμος) έχει κριτήριο και μπορεί να διακρίνει το ταλέντο, τον καλό χαρακτήρα, μια συγκροτημένη προσωπικότητα και να δώσει εν τέλει τη ψήφο του σε αυτόν που πιστεύει πως αξίζει να είναι ο νικητής.

Σε σχέση με τον αποψινό τελικό, πάντως, θεωρητικά δεν υπάρχει φαβορί. Και οι δύο παίκτες έχουν ίσες πιθανότητες να πάρουν το μεγάλο βραβείο. Στις 21.00 αρχίζει ο τελικός από το ΣΙΓΜΑ και τον ΣΚΑΪ και λίγο αργότερα θα μάθουμε τι αποφάσισε τελικά ο μέσος ψηφοφόρος σε Κύπρο και Ελλάδα.

Και για να προλάβουμε τυχόν αντιδράσεις, όχι, το πιο πάνω ερώτημα δεν είναι ότι πιο σημαντικό μας προβληματίζει σήμερα. Είναι όμως ένα ερώτημα που «παίζει» πολύ, οπότε είπαμε να (του) αφιερώσουμε 10 λεπτά από τον χρόνο μας γράφοντας αυτό το κείμενο, το οποίο σε λίγες ώρες από τώρα θα είναι στα αζήτητα… Όπως και ο (κάθε) νικητής του (κάθε) ριάλιτι, εάν και εφόσον δεν πληροί τα κριτήρια -έστω και εκ των υστέρων- για να βρίσκεται στην κορυφή (ότι κι αν σημαίνει κορυφή για τον καθένα).

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ