Μιλήσαμε με τον πιο δυνατό άντρα της Κύπρου

Πώς είναι, άραγε, να έχεις τον τίτλο του πιο δυνατού άντρα μιας ολόκληρης χώρας;

 


Article featured image
Article featured image

Τον Chris Κώστα τον γνωρίσαμε πρώτη φορά το 2013 (διάβασε σχετικά ...>>>ΕΔΩ), όταν ανακηρύχθηκε ως ο «Cyprus Strongest Man» σε διαγωνισμό που διοργάνωσε, τότε, στην περιοχή Secret Valley, ο αγγλικός στρατός.

Οκτώ πολύ σκληρές δοκιμασίες, τις οποίες οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν εις πέρας σε λιγότερο από δύο ώρες, σχεδόν τη μία μετά την άλλη, και οι οποίες περιλαμβάνουν άρση μεταλλικού κυλίνδρου -προσομοίωση κορμού δέντρου με λάβες- και πίεση πάνω από το κεφάλι, για όσες περισσότερες επαναλήψεις μπορείς, εντός ενός λεπτού. Μεταφορά μίας στρογγυλής πέτρας 80 κιλών, για όσα περισσότερα μέτρα αντέχεις, χωρίς να σου πέσει. Τράβηγμα ενός αυτοκινήτου, τύπου τζιπ 4x4, με χοντρό σχοινί, για 25 μέτρα, πάνω σε γκαζόν, όσο πιο γρήγορα μπορείς. Βάδισμα/τρέξιμο με δύο μακρόστενα βάρη, 60 κιλών το καθένα, που κρατάς ένα στο κάθε χέρι και με τα οποία πρέπει να καλύψεις μία απόσταση, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Καραβίσιες αλυσίδες, 100+ κιλών, τις οποίες πρέπει να σύρεις για απόσταση 50 και πλέον μέτρων, στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Μεταφορά/αναποδογύρισμα ελαστικού, βάρους πάνω από 250 κιλά, συνήθως από τρακτέρ ή φορτηγό- όσο πιο σύντομα γίνεται για απόσταση περίπου 50 μέτρων. Ισομετρική άσκηση αντοχής και δύναμης κατά την οποία στέκεσαι όρθιος σε σχήμα σταυρού, κρατώντας δύο σωλήνες, 15 κιλών η καθεμία, για όσο περισσότερο χρόνο μπορείς και τέλος μία ισομετρική άσκηση που τεστάρει το ποσό δυνατή λαβή έχεις. Σήκωμα κάρου με χοντρές λαβές, διαμέτρου 3 ιντσών, φορτωμένο με λάστιχο τράκτορα επάνω σε αυτό και πρέπει να παραμείνεις σε αυτή τη θέση για όσο χρόνο αντέχεις, χωρίς να σου πέσει.


Μετά από τόσα χρόνια προπονήσεων έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής η παλαιολιθική διατροφή που ακολουθώ. Ουσιαστικά, καταναλώνω στην πλειοψηφία τροφές που βρίσκεις στη φύση και έτρωγε ο άνθρωπος πριν τη γεωργική επανάσταση.




Και μπορεί από τότε έως σήμερα, 4 χρόνια μετά, να μεσολάβησαν κι άλλοι αντίστοιχοι αγώνες στην Κύπρο, με ασκήσεις τύπου crossfit, εντούτοις ο Chris εξακολουθεί να είναι ο μόνος Έλληνας που κατέχει αυτό τον τίτλο μέχρι και σήμερα.

Με καταγωγή από τον Βόλο, ο Chris Κώστα βρέθηκε στην Κύπρο ως ερωτικός μετανάστης, αφού η γυναίκα του κατάγεται από τη Λεμεσό, ενώ παράλληλα έκανε το μεταπτυχιακό του στο Business Administration/Information Systems, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Πλέον, μαζί με την οικογένειά του, ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ενώ επισκέπτονται την Κύπρο αρκετά συχνά για διακοπές και άλλες υποχρεώσεις.


Πλέον, προπονούμαι μόνο 5 με 7 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις υποχρεώσεις μου.


Τι τρώει ένας αθλητής που κάνει καθημερινά γυμναστική, τόσο μεγάλης έντασης;

Όσο και αν ακουστεί περίεργο, δεν κάνω κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, ούτε πιέζομαι όσον αφορά τη διατροφή μου. Ξέρεις, μετά από τόσα χρόνια προπονήσεων έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής η παλαιολιθική διατροφή που ακολουθώ. Ουσιαστικά, καταναλώνω στην πλειοψηφία τροφές που βρίσκεις στη φύση και έτρωγε ο άνθρωπος πριν τη γεωργική επανάσταση. Αποφεύγω σιτηρά και τυποποιημένες τροφές και προσπαθώ η καθημερινή μου διατροφή να αποτελείται από πολλά γεύματα, τουλάχιστον 5+1 και από ένα πρωτεϊνούχο συμπλήρωμα διατροφής. Η διατροφή μου περιλαμβάνει κρέας, αυγά και ψάρια και πράσινες σαλάτες φτιαγμένες κυρίως από σπανάκι και μπρόκολα, γλυκοπατάτες, παντζάρια, καρότα, λίγα φρούτα και πολλά καλά λιπαρά, από ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς. Τα όσπρια, αν και δεν αποτελούν μέρος της παλαιολιθικής διατροφής, τα έχω εντάξει στη δική μου αφού έχουν σημαντικά οφέλη. Αυτά που καταναλώνω ελάχιστα είναι τροφές όπως το ρύζι, οι πατάτες και τα μακαρόνια. Για να καταλάβεις, τα τελευταία 6 χρόνια, έχω καταναλώσει μακαρόνια μόνο 4 φορές.





 

Και οι προπονήσεις σου τι περιλαμβάνουν;

Σίγουρα, δεν είναι ένα μόνο πράγμα. Είναι μια πολυδιάστατη άσκηση η οποία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο προπόνηση Strongman, η οποία όμως δεν θα είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα εάν δεν συνοδευόταν από αρκετή προπόνηση ολυμπιακής άρσης βαρών. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για να αποκτήσει κάποιος εκρηκτικότητα Crossfit, χωρίς το οποίο δύσκολα θα αποκτούσα μυϊκή και καρδιοαναπνευστική αντοχή και ταχύτητα. Χαρακτηριστικά που κάθε ολοκληρωμένος αθλητής Strongman πρέπει να διαθέτει. Μέρος της προπόνησης, βέβαια, είναι και οι τρεις ασκήσεις του δυναμικού τριάθλου (powerlifting), δηλαδή squat, άρσεις θανάτου και πιέσεις πάγκου.

 

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο βάρος που κατάφερες να σηκώσεις έως σήμερα;

Σε απόλυτους αριθμούς ίσως είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ένα βάρος που σηκώνεται. Εξαρτάται, ουσιαστικά, από την άσκηση η οποία εκτελείται κάθε φορά. Για παράδειγμα, έχω σηκώσει μέχρι 350 κιλά στους ώμους μου περπατώντας με το βάρος αυτό για 10 μέτρα. Η άσκηση αυτή λέγεται, Yoke Carry. Επίσης, έχω προπονηθεί με τροχό τράκτορα, βάρους 377 κιλών, αναποδογυρίζοντάς τον για αρκετά μέτρα (Heavy Tyre Flip). Έχω σηκώσει και μεταλλική κατασκευή/πλαίσιο, με λαβές, βάρους 300 κιλών (Frame Carry). Παρόλα αυτά, τα μόλις 125 κιλά που έχω σηκώσει σε κορμό (log) από το έδαφος, πάνω από το κεφάλι, με κίνηση αντίστοιχη του ζετέ της άρσης βαρών, μου είχαν φανεί πολύ πιο δύσκολα από τα 337 κιλά του τροχού. Γι’ αυτό εξήγησα ότι όλα εξαρτώνται από την άσκηση και όχι κατ’ ανάγκη από τα κιλά.


Όπως λέω πάντα, ούτε θέλουμε να φουσκώσουμε μύες, ούτε να πάρουμε όγκο, ούτε και να πάρουμε αυτό το pump, όπως αναφέρουν οι αθλητές του body building.



 Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε αθλητής να «ακούει» το σώμα του και να μην υπερβάλλει όταν νιώθει κουρασμένος.


Για όλους εμάς ακούγεται τουλάχιστον ακατόρθωτο όλο αυτό. Εσένα, τι σου προσφέρει, γιατί το κάνεις;

Σε αντίθεση με την κλασσική προπόνηση βαρών που γίνεται για αισθητικούς λόγους στα συνηθισμένα γυμναστήρια, η πραγματική αθλητική προπόνηση που ακολουθώ σε ετοιμάζει για δυσκολίες και καταστάσεις που πιθανόν να κληθεί ο μέσος άνθρωπος να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά του. Όταν προπονείσαι να σηκώνεις τόσο πολλά κιλά, ειδικά στην προπόνηση Strongman, όπου τα αντικείμενα δεν είναι μπάρες και αλτήρες, αλλά πέτρες, κορμοί δέντρων, βαρέλια, σωλήνες, αλυσίδες και οχήματα, κάνει τα καθημερινά αντικείμενα να φαίνονται παιχνίδι. Πόσω μάλλον εάν γνωρίζεις και τη σωστή τεχνική να τα σηκώνεις και να τα κουβαλάς, αφού αποκλείεις σχεδόν κάθε απρόσεκτο τραυματισμό ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες, με τη συγκεκριμένη προπόνηση να σου χτίζει πρώτα απ’ όλα ένα δυνατό κορμό. Έχει χρειαστεί να σηκώσω μόνος μου τη μηχανή μου, βάρους 260 κιλών, από το έδαφος με χαρακτηριστική άνεση, κάτι που λογικά θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο άτομα. Έχω φορτώσει έξι τόνους ξύλα, μέσα σε λίγες ώρες, με ένα μόνο μικρό καφάσι, χωρίς να νιώσω την παραμικρή δυσκολία. Αν, ποτέ, χρειαστεί να κουβαλήσω ταυτόχρονα δυο ανθρώπους στην πλάτη μου, που πιθανό να έχουν τραυματιστεί, δεν θα δυσκολευτώ να το κάνω.




Αν, ποτέ, χρειαστεί να κουβαλήσω ταυτόχρονα δυο ανθρώπους στην πλάτη μου, που πιθανό να έχουν τραυματιστεί, δεν θα δυσκολευτώ να το κάνω.


Πόσες φορές την εβδομάδα προπονείσαι;

Πλέον, σε αντίθεση με την περίοδο που ζούσα στην Κύπρο και γυμναζόμουν δύο φορές την ημέρα, οι προπονήσεις μου έχουν μειωθεί ένεκα της πρωινής μου εργασίας στην Πολεμική Αεροπορία, και πλέον προπονούμαι 5 με 7 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις υποχρεώσεις μου. Μαζί με τις προπονήσεις έχουν μειωθεί και οι ώρες ύπνου, αλλά και οι ώρες αποθεραπείας.



Παρότι διευκρίνισες ότι η σωστή προπόνηση χτίζει ένα γερό κορμό που δεν επιτρέπει εύκολα τραυματισμούς, εντούτοις δεν προκαλείται φθορά στο σώμα σου;

Είναι γεγονός ότι ακούγονται πολλά για τραυματισμούς στα αθλήματα αυτά. Σίγουρα, η καταπόνηση είναι μεγάλη και είναι πολύ σημαντικό ο κάθε αθλητής να «ακούει» το σώμα του και να μην υπερβάλλει όταν νιώθει κουρασμένος. Η σωστή διατροφή, τα κατάλληλα συμπληρώματα και κυρίως αρκετές ώρες ύπνου πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Εξίσου επιτακτικό, είναι ο αθλητής να αφιερώνει αρκετό χρόνο για σωστό ζέσταμα και πάρα πολλές διατάσεις, πριν και μετά, την προπόνηση. Προσωπικά, έχω αμελήσει τόσο τον ύπνο όσο και το επίμονο stretching στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να έχω χάσει προπονήσεις λόγω τενοντίτιδας, αλλά και να έχω χρόνιες, πλέον, ενοχλήσεις στη λαγονοκνημιαία ταινία, στο πόδι, κι αυτό είναι κάτι που με κρατά πίσω σε επιδόσεις σε αρκετές ασκήσεις. Μαθαίνεις, όμως, να ζεις μ’ αυτά, να προπονείσαι κατάλληλα και ξεπερνάς τα προβλήματα με υπομονή και σωστή αποθεραπεία.





 

Η εμφάνισή σου, έτυχε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο δρόμο; Ένιωσες ποτέ να σε φοβούνται;

Όπως λέω πάντα, σκοπός του αθλήματος είναι η δυνατή και σωστή εφαρμογή του σε λειτουργικές κινήσεις και όχι το αισθητικό κομμάτι. Ούτε θέλουμε να φουσκώσουμε μύες, ούτε να πάρουμε όγκο, ούτε και να πάρουμε αυτό το pump, όπως αναφέρουν οι αθλητές του body building. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι είμαι ένας από τους πιο ογκώδεις ανθρώπους που μπορεί να συναντήσει κανείς στο δρόμο ενώ, οι επαγγελματίες αθλητές strongman, είναι στην πραγματικότητα γίγαντες με μέσο ύψος τα 2 μέτρα και τα 180 και πλέον κιλά. Σίγουρα, με κάποιον που κάνει συμβατική γυμναστική, έχω διαφορά, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι τόσο έντονη.



Τα τελευταία χρόνια, που ζει στην Αθήνα, ο Chris γυμνάζεται στο «South Factory Crossfit», ένα από τα μεγαλύτερα γυμναστήρια Crossfit των νοτίων προαστίων, όπου κάνει και μαθήματα Crossfit και Strongman, με το τελευταίο, όπως αναφέρει, να έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στους αθλητές crossfit και άλλων μαχητικών αθλημάτων.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ