Η Κύπρος τιμά δεόντως... το Black Friday

Τι κι αν την αποκαλούν «Μαύρη Παρασκευή»... Τόσο για τους καταστηματάρχες όσο και για τους καταναλωτές, κάθε άλλο παρά… μαύρη θα είναι η Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.

 


Article featured image
Article featured image

Την ερχόμενη Παρασκευή το shopping (θα) έχει την τιμητική του!

Ξεκίνησε το 1932 από την Αμερική αυτή η μέρα -που για πολλούς shopaholics μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η καλύτερη ημέρα του χρόνου-, ωστόσο στην Κύπρο άρχισε δειλά-δειλά να γιροτάζεται τα τελευταία 3 χρόνια.

Πρόκειται για την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, η οποία χαρακτηρίζεται ως μέρα εκκίνησης της αγοραστικής περιόδου των Χριστουγέννων, εξ ου και τα καταστήματα προσφέρουν «τρελές» εκπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των προϊόντων την ημέρα αυτή, πέφτουν δραματικά τόσο που σε προκαλούν να ψωνίσεις.

 



Ο θεσμός της Black Friday υιοθετήθηκε από πολλές χώρες και εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Εκατοντάδες καταναλωτές, από νωρίς το πρωί, συγκεντρώνονται έξω από τα μαγαζιά, περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες, για να μπουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να προλάβουν τις προσφορές.

Φέτος, ημερολογιακά η Black Friday πέφτει στις 24 Νοεμβρίου, γι’ αυτό κάνε τα κουμάντα σου με τον προϋπολογισμό σου και ετοίμασε το πορτοφόλι σου…

 

Δες στο Time Out Cyprus, μια λίστα με ορισμένα μαγαζιά στην Κύπρο που θα τιμήσουν το Black Friday.

 



Η ιστορία...

Στους δρόμους της Αμερικής, στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, υπήρχαν πολλές παρελάσεις με θέμα τον Άγιο Βασίλη αλλά και τη Γιορτή των Ευχαριστιών.

Οι παρελάσεις συνήθως διοργανώνονταν από τα καταστήματα της περιοχής, για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Σιγά-σιγά έγινε άγραφος κανόνας πως κανένα κατάστημα δεν θα έκανε χριστουγεννιάτικες προσφορές πριν τη συγκεκριμένη παρέλαση.

Αν και ο κόσμος και τα καταστήματα είχαν μάθει ως Ημέρα Έναρξης Προσφορών, την ημέρα μετά τη γιορτή των Ευχαριστών, το 1939 προέκυψε ένα ημερολογιακό πρόβλημα.

 



Η Παρασκευή θα ήταν η 1η Δεκεμβρίου, δίνοντας μόνο 24 στο σύνολο ημέρες για τους καταστηματάρχες, όσο αφορά την εορταστική περίοδο.

Έτσι, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Franklin D. Roosevelt, άλλαξε την ημερομηνία της γιορτής των Ευχαριστιών, από την τελευταία Πέμπτη, στην δεύτερη από το τέλος του Νοέμβρη.

Αυτό δημιούργησε νέα προβλήματα στα επόμενα έτη ενώ ήταν πολλοί αυτοί που γιόρταζαν σε διαφορετικές ημερομηνίες τη Γιορτή των Ευχαριστιών.

Το 1941 το Κογκρέσο έδωσε τη λύση, ορίζοντας την τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη ως τη μέρα των Ευχαριστιών, με την επόμενη να είναι η Black Friday.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ