Αγοράσαμε σκάφος ανοιχτής θαλάσσης και (πάλι) δεν χωρούσε στο λιμάνι

Το κάναμε (ξανά)!

 


Article featured image
Article featured image

Η είδηση κυκλοφορεί από νωρίς το πρωί, σήμερα (Τρίτη 20 Φεβρουαρίου), με το ρεπορτάζ να κάνει λόγο για «γκάφα» του Υπουργείου Άμυνας σε σχέση με το σκάφος ανοιχτής θαλάσσης που είχε παραγγείλει το ΥπΑμ για λογαριασμό της Εθνικής Φρουράς.

Είναι αυτό που εγκαινίασε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις 15 Ιανουαρίου συγκεκριμένα, και το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης».

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, το εν λόγω σκάφος που προοριζόταν να ελλημενιστεί στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, φαίνεται να ήταν μεγαλύτερο και βαθύτερο των «προσδοκιών» μας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού στην ουσία δεν χωρούσε να εισέλθει και να ελλημενιστεί εντός της Βάσης.

Κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που είχε συμβεί όταν η Κυπριακή Δημοκρατία παρέλαβε τον Φεβρουάριο του ’17 ένα περιπολικό πλοίο, ως δώρο από το Ομάν και το οποίο πάλι δεν χωρούσε να «σταθμεύσει» στη ναυτική βάση στο Μαρί (διαβάστε σχετικά εδώ...>>> https://goo.gl/TAoBtG).

Το θέμα, όμως, είναι ότι σε αυτή τη περίπτωση τα δεδομένα είναι κάπως διαφορετικά, αφού για το συγκεκριμένο σκάφος γνωρίζαμε εξ αρχής και τις διαστάσεις και το βάθος του.







Γνωρίζαμε από το 2014 τι είχαμε παραγγείλει

Σε επικοινωνία που είχαμε με βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας, μας ενημέρωσαν ότι το «φάουλ» στη συγκεκριμένη περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι γνωρίζαμε από το 2014, όταν το Υπουργείο Άμυνας είχε παραγγείλει το σκάφος, και τις διαστάσεις και το βάθος του, άρα γνωρίζαμε το ότι ήταν μεγαλύτερο απ’ αυτό που μπορούσε να χωρέσει η Βάση, όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη. Και πάλι, όμως, δεν κάναμε τίποτα. «Το Υπουργείο γνώριζε πολύ καλά ότι έπρεπε να προχωρήσει τόσο σε εμβάθυνση του λιμανιού όσο και σε διάνοιξη της εισόδου του, αλλά για τρία χρόνια αδρανούσε», αναφέρει μέλος της Επιτροπής.

 

Εργασίες «ππάσα-ππάσα»

Η μοναδική κινητικότητα που παρατηρήθηκε, συνεχίζει, ήταν λίγο καιρό πριν παραληφθεί το σκάφος όπου έπρεπε να διαμορφωθεί κάπως ο χώρος για να δεχθεί το σκάφος. «Αυτό που τελικά έγινε ήταν ότι έσκαψαν λίγο το βυθό της θάλασσας "ππάσα-ππάσα" για να μπορέσει το πλοίο να εισέλθει χωρίς να "κολλήσει" στην άμμο και να μπορέσουν να τελεστούν τα εγκαίνιά του.

 



Υπέγραψαν συμβόλαιο χωρίς την αποδέσμευση κονδυλίου

Το δεύτερο λάθος του Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με βουλευτές της Επιτροπής, ήταν ότι όταν τον Σεπτέμβριο του 17’ η Επιτροπή Άμυνας συζητούσε για τον προϋπολογισμό του 2018, κανείς δεν ανέφερε ότι χρειάζεται η αποδέσμευση κονδυλίου για να προχωρήσουν σε βελτιωτικά έργα στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Αντίθετα, το Υπουργείο προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίου με την εταιρεία που θα αναλάμβανε τις εργασίες, αποδεσμεύοντας μόνο ένα έκτακτο κονδύλι που χρειαζόταν για την προκαταβολή, με την εταιρεία να ξεκινάει εργασίες απλήρωτη. «Εμείς, εκ των υστέρων ενημερωθήκαμε ότι η εταιρεία ήταν απλήρωτη και ότι έπρεπε να αποδεσμευτεί κονδύλι γι’ αυτό το σκοπό. Κάτι που έγινε τελικά πριν περίπου μία εβδομάδα, όπου η Επιτροπή αποδέσμευσε κονδύλι 2 εκατομμυρίων για να προχωρήσουν οι εργασίες στη Ναυτική Βάση».

 

Η φημολογία για την αγορά δύο επιπλέον σκαφών

Κλείνοντας τη συζήτηση, τα μέλη της Επιτροπής θέλησαν να ξεκαθαρίσουν και κάποιες φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με την αγορά ακόμη δύο σκαφών ανοιχτής θαλάσσης από τη Δημοκρατία. Όπως ανέφεραν στη CITY, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προχωρήσει σε καμία επιπλέον παραγγελία σκαφών. «Αυτό που ισχύει είναι ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος όμως βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ