Διευθυντής σχολείου έστειλε επιστολή στους γονείς των μαθητών λίγο πριν τις εξετάσεις

Μόνο που το περιεχόμενο δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμεναν

 


Article featured image
Article featured image

Μπορεί τα στερεότυπα να καθορίζουν την καθημερινότητά μας και να μας οδηγούν σε πολλά από τις απόψεις που σχηματίζουμε, αλλά πόσες ήταν εκείνες οι περιπτώσεις που η στερεοτυπική εικόνα που σχημάτισες για κάποιον άνθρωπο καταρρίφθηκε μόλις τον γνώρισες λίγο καλύτερα; Σίγουρα ουκ ολίγες.

Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, ο Διευθυντής ενός σχολείου με επιστολή του προς τους γονείς πετυχαίνει όχι μόνο να αναδείξει τον πραγματικό στόχο του σχολείου, της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού, αλλά και να διαλύσει το στερεότυπο που θέλει τους διευθυντές των σχολείων μονοδιάστατους, συντηρητικούς και αυστηρούς.

Ο εν λόγω διευθυντής, αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα στους γονείς αυτή τη φορά και όχι στα παιδιά για να τους εξηγήσει ότι άσχετα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, η αξία και το μέλλον των παιδιών τους δεν αλλοιώνεται ούτε και επηρεάζεται.

Την επιστολή δημοσίευσε στο προσωπικό της προφίλ η Ελένη Μπούρη, η οποία εργάζεται στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.



Διαβάστε αυτούσια την επιστολή:

Αγαπητοί γονείς,

Οι εξετάσεις των παιδιών σας θα ξεκινήσουν σύντομα. Ξέρω, ότι είστε όλοι τρομερά αγχωμένοι, προκειμένου το παιδί σας να τα πάει καλά σε αυτές. Σας παρακαλώ, όμως, θυμηθείτε, ότι ανάμεσα στους μαθητές που θα κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον την ημέρα των εξετάσεων, υπάρχει ένας καλλιτέχνης, ο οποίος δεν χρειάζεται να ξέρει άριστα Μαθηματικά… Υπάρχει ένας επιχειρηματίας, ο οποίος δεν νοιάζεται ιδιαίτερα για την Λογοτεχνία… Υπάρχει ένας μουσικός, του οποίου οι βαθμοί στη Χημεία δεν θα έχουν ποτέ καμία σημασία… Υπάρχει ένας αθλητής, του οποίου η καλή σωματική κατάσταση είναι πιο σημαντική από τις γνώσεις του στη Φυσική…

Αν το παιδί σας φέρει υψηλούς βαθμούς στις εξετάσεις, αυτό θα είναι σπουδαίο! Αν δεν τα καταφέρει, όμως… σας παρακαλώ, μην του στερήσετε την αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπειά του. Πείτε του, ότι ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ, είναι απλά μία εξέταση!

Τα παιδιά σας είναι φτιαγμένα για πολύ σπουδαιότερα πράγματα στη ζωή τους, από ένα διαγώνισμα.

Πείτε του, πως ό,τι βαθμό κι αν φέρει, εσείς θα το αγαπάτε και δεν θα το κρίνετε.

Σας παρακαλώ, κάντε το αυτό και, αφού το κάνετε, παρακολουθήστε πώς το παιδί σας θα κατακτήσει τον κόσμο. Ένα διαγώνισμα ή ένας χαμηλός βαθμός δεν μπορούν να στερήσουν από το παιδί σας τα όνειρα και τα ταλέντα του.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Ο Διευθυντής του Σχολείου»

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ