4 Κύπριοι άντρες φωτογραφίζονται καθώς κάνουν δουλειές του σπιτιού και μιλάνε γι' αυτό

Και όχι, το να κατεβάζεις απλώς τα σκουπίδια και να μην πετάς τα εσώρουχα στο πάτωμα, δεν θεωρείται ακριβώς βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού.

 


Article featured image
Article featured image

Illustration: Αναστασία Ερωτοκρίτου

 

Αν κάνεις ένα πρόχειρο γκάλοπ και ρωτήσεις άντρες παντρεμένους ή σε σχέση οι οποίοι συγκατοικούν με τις κοπέλες τους, εάν βοηθούν με τις δουλειές του σπιτιού, αρκετοί από αυτούς θα σου απαντήσουν ότι βεβαίως και βοηθάνε, εννοώντας φυσικά ότι βγάζουν τα σκουπίδια και ενίοτε μεταφέρουν το πιάτο τους στο νεροχύτη.

Λίγοι είναι αυτοί που θα παραδεχτούν ότι πραγματικά συνεισφέρουν σε όλες τις δουλειές στο σπίτι και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που πραγματικά το κάνουν. Μεγαλώνοντας, άλλωστε, σε μία κατ’ εξοχήν πατριαρχική κοινωνία, όπου οι γυναίκες είτε εργάζονταν είτε όχι είχαν την αποκλειστική ευθύνη των εργασιών του σπιτιού, οτιδήποτε άλλο φάνταζε παράταιρο και υποτιμητικό. «Ήντα είμαι τίποτε γεναικωτός για να σφουγγαρίζω τζαι να σιδερώνω;».

Ευτυχώς, η πλειοψηφία των αντρών, σήμερα, έχει αποτινάξει από πάνω της αυτή τη «βαριά κληρονομιά» και δρώντας στο πλαίσιο της κοινής λογικής και όχι της ισότητας των φύλων, αντιλαμβάνεται πώς αφού οι ανάγκες τις σύγχρονης οικογένειας απαιτούν και από τους δύο πολλές ώρες εργασίας και απουσίας από την εστία, είναι σχεδόν αδύνατον να αναλαμβάνει μόνο ο ένας -και στην προκειμένη η γυναίκα- ολόκληρο το βάρος του σπιτιού και των παιδιών, εάν υπάρχουν.

Για του λόγου του αληθές, ψάξαμε και βρήκαμε 4 άντρες που στ’ αλήθεια βοηθάνε με τις δουλειές του σπιτιού και όχι μόνο δεν ντρέπονται γι’ αυτό, αλλά είναι και περήφανοι όταν βλέπουν στα μάτια της γυναίκας τους την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση, Τους ζητήσαμε, μάλιστα, να μας στείλουν τουλάχιστον μια φωτογραφία τους επι τω έργω και να μας εξηγήσουν γιατί τι κάνουν. 

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ  /  27 ΕΤΩΝ  /  ΣΕ ΣΧΕΣΗ, ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ

Χωρίς υπερβολ,ή κάνω τα πάντα στο σπίτι. Από σκούπισμα, σφουγγάρισμα μέχρι ξεσκόνισμα, πλύσιμο πιάτων και μαγείρεμα.

 



 

Δεν νιώθω καθόλου άβολα ή περίεργα. Στην εποχή μας, ο ρόλος της γυναίκας δεν περιορίζεται μόνο στο μεγάλωμα των παιδιών και τη συντήρηση του σπιτιού. Όπως και ο άντρας έτσι και η γυναίκα έχουν ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις και ευθύνες, άρα το σωστό και το δίκαιο είναι όποιος από τους δύο έχει ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα και μπορεί να τον αφιερώσει για το σπίτι να το κάνει. Μάλιστα, αυτό παροτρύνω και όλους τους φίλους μου να κάνουν, αφού εκτός του ότι βοηθάνε τη γυναίκα τους, μειώνει και τη μουρμούρα της.

Νομίζω ότι η σύντροφός μου εκτιμά και αναγνωρίζει τις προσπάθειές μου, αφού ενώ ξέρει ότι εργάζομαι πολλές ώρες μέσα στη μέρα, όταν επιστρέψω στο σπίτι πάντα θα αφιερώσω χρόνο για τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Άλλωστε κι εκείνη εργάζεται, ενώ έχουμε και ένα πανέμορφο κοριτσάκι 6 μηνών που θέλει την αμέριστη προσοχή μας, άρα η συμμετοχή μου σε όλα είναι επιβεβλημένη.

 

 

 

 

 

ΑΝΤΡΕΑΣ  /  39 ΕΤΩΝ  /  ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ 1,5 ΧΡΟΝΟ (ΜΑΖΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ)

Κάνω τα πάντα, εκτός πλυντήριο. Φοβάμαι να μην κάμω καμιά ματσαράγκα με τα ρούχα και καταλήξουν «ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ». Ούτε σιδέρωμα κάνω. Φοούμαι το σίδερο. Εκείνο το τέρας που φκάλει ατμό που τα ρουθούνια του. Θυμίζει μου τον δράκο από το βιβλίο «Ο σπανός και οι σαράντα δράκοι» του Χαμπή του Χαράκτη.

 



Πάντως, δεν έχω πρόβλημα ούτε να κάμνω δουλειές ούτε να το λέω. Μακάρι να φαινόταν ο ανδρισμός κάποιου από το πόσες δουλειές κάμνει στο σπίτι.

Θυμάμαι, η γυναίκα μου στις αρχές που μείναμε μαζί έλεγε πως ήταν σέξι να με βλέπει να σφουγγαρίζω. Πλέον, πατά μέσα στα βρεμένα.

 

 

 

 

 

ΝΙΚΟΛΑΣ  /  28 ΕΤΩΝ  /  ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ (9ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ), ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ

Ειλικρινά τα κάνω όλα στο σπίτι, αλλά βαριέμαι το άπλωμα των ρούχων.

 

 

Γιατί να ντραπώ; Αντίθετα, νιώθω περήφανος και πολύ όμορφα που προσφέρω όσο μπορώ στο σπίτι μου. Σε ένα σπίτι, όπως και σε μία σχέση πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και κατανόηση. Και οι δύο δουλεύουμε πολλές ώρες και δεν έχουμε καθόλου βοήθεια από συγγενείς, αφού οι δικοί μας μένουν σε άλλη πόλη, άρα είναι σχεδόν αυτονόητο ότι πρέπει να βοηθάμε και οι δύο. Άλλωστε, με το να βοηθάμε και οι δύο κερδίζουμε περισσότερο χρόνο για τους δυο μας. Αν κάνει όλες τις δουλειές η «γεναίκα» όπως προστάζει η πατριαρχική κοινωνία, τότε πώς θα έχει όρεξη μετά είτε για μία βόλτα είτε για μία έξοδο, είτε για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Θεωρώ, λοιπόν, απαράδεκτους όσους δεν βοηθούν τις γυναίκες τους στο σπίτι.

Η έκφραση που παίρνει η γυναίκα μου κάθε φορά που θα μπει στο σπίτι από τη δουλειά, αργά το βράδυ και θα τα βρει όλα έτοιμα και καθαρά και φαγητό έτοιμο, μαγειρεμένο, είναι η καλύτερη επιβράβευση για εμένα.

 

 

 

 

 

ΦΙΛΙΠΠΟΣ  /  32 ΕΤΩΝ  /  ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ (7 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ)

Κάνω τα πάντα εκτός από το σιδέρωμα, γιατί δεν τα καταφέρνω σε αυτό.

 



Όχι, γιατί να νιώσω άβολα; Πάντα βοηθούσα στις δουλειές του σπιτιού και ειδικά τώρα που η γυναίκα μου είναι έγκυος, εννοείται πως την βοηθώ περισσότερο.

Της αρέσει πολύ κάνω δουλειές στο σπίτι. Πολλές φορές μάλιστα μου κάνει και παρατηρήσεις. Μου λέει για παράδειγμα ότι δεν σκούπισα καλά κάτω από το κρεβάτι και άλλα τέτοια.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ